KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.02.

Elkerülhetetlen egy újabb afgán migrációs hullám

Újabb százezrek indulhatnak meg Európa felé.

Pakisztán nemrég közel 2 millió illegális afgán migráns kitoloncolását rendelte el, melynek a végrehajtása jelenleg is zajlik - írja a Reuters. Biztonságpolitikai szakértők szerint a hazájukba visszatérő afgánok többsége biztosan nem fog az iszlamista tálibokok uralta országban maradni, helyette inkább a jobb élet reményében megindulnak Európa felé, így az öreg kontinensnek hamarosan egy újabb migrációs hullámmal kell szembenéznie.

Elkerülhetetlen az újabb afgán migrációs hullám Európa felé

A 2021 augusztusi tálib hatalomátvétel után közel kétmillió afgán menekült el hazájából a szomszédos Pakisztánba. A főként sátortáborokban élő migránsokat több mint két éven keresztül megtűrték az országban, október közepén azonban a pakisztáni kormány elrendelte a tömeges kitoloncolásukat. Sarfraz Bugti pakisztáni belügyminiszter november 1-jéig adott határidőt az afgánoknak, hogy önként elhagyják az országot, máskülönben erőszakkal deportálják őket. A tárcavezető azzal magyarázta a döntést, hogy 2023-ban az országban regisztrált 24 öngyilkos merényletből 14-et afgán terroristák hajtottak végre. 

Egyes becslések szerint a tömeges kitoloncolás bejelentése óta közel 500 ezer afgán tért vissza a hazájába, de az erőszakos kitoloncolások folyamatosan zajlanak. Mindeközben a fővárosban, Iszlámábádban a rendőrség megkezdte több ezer illegálisan épített ház lerombolását, ahol afgánok éltek. 

Jogvédő csoportok és a nemzetközi szervezetek élesen bírálták Pakisztán döntését az afgánok kilakoltatásáról. Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint Pakisztán tervei "komoly biztonsági kockázatokat" jelentenek.

Ezzel szemben Mumtaz Zahra Baloch, a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője közleményében kijelentette, hogy a kiutasítási terv megfelel a nemzetközi normáknak és elveknek. Hozzátéve, hogy az okmányokkal nem rendelkező migránsok az elmúlt években kimerítették az ország forrásait.

 

Az Afganisztánba visszatérő migránsok hatalmas nyomást helyeznek ​​az amúgy is katasztrofális gazdasági helyzetben lévő országra. Az afgán menekültügyi minisztérium azt állítja, hogy nyilvántartásba veszi, ideiglenes táborokban helyezi, és munkát ad a visszatérőknek. A szakértők azonban úgy vélik, hogy ezek a tervek túl ambiciózusak, Afganisztán képtelen lesz kezelni migránsáradatot, a visszatérők egy jelentős része pedig megindul Európa irányába.

Afganisztán földrajzi elhelyezkedése miatt az onnan meginduló emberek - Iránon és Törökországon keresztül - a balkáni migrációs útvonalún tudnak bejutni az Európai Unióba, ami azt jelenti, hogy előbb vagy utóbb megjelennek Magyarország déli határán, ahol már most áldatlan állapotok uralkodnak.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága által csütörtökön nyilvánosságra hozott titkosszolgálatok jelentés szerint a szerb-magyar határon már most jelen vannak az olyan ismert terrorszervezetek, mint az ISIS, az Al-Kaida és a Hamász. A jelentésből kiderült, hogy a tálibok irányítják az afgán embercsempészeket, akik rokoni kapcsolatban állnak az afgán kormányzati vezetőkkel, illetve a hozzájuk köthető Haqqani terrorcsoport tagjaival. A tálib titkosszolgálat pedig közvetlen irányítása alá helyezte az afgán embercsempészek tevékenységét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

life.hu

Undorító szokásáról vallott Jessica Biel

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán

KÜLFÖLD

„Mindannyiunk szeme láttára vette az utolsó lélegzetét” - Fáradtnak érezte magát, másnap elhunyt a 6 gyermekes anya