KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.01.

Terrortámadásokra buzdító muszlim hitszónokot vettek őrizetbe Franciaországban

"Hitetlenek" lefejezésére szólította fel a híveit.

Hétfőről keddre virradó éjszaka a francia rendőrség őrizetbe vett egy terrorizmust hirdető muszlim hitszónokot a marseille-i repülőtéren - írja a Le Figaro. A bevándorló háterű férfi épp Jordániából érkezett vissza Franciaországba egy menetrend szerinti járattal, amikor elfogták. Meg nem erősített hírek szerint egyfajta "iszlamista továbbképzésen" vehetett részt a Közel-Keleten.

Terrortámadásokra buzdító muszlim hitszónokot vettek őrizetbe Franciaországban

A Yassin El Himer néven azonosított hitszónok egy Marseille környéki mecset vezető imámja, és az izraeli-palesztin konfliktus október 7-i kiéleződése óta többször is terrortámadásra szólította fel a híveit. A 30-as évei elején járó férfi a Facebookon Mohamed próféta elbeszéléseiből (hadísz) tett közzé idézeteket, melyekkel a zsidók elleni erőszakot próbálta legitimálni. A legutóbbi, október 29-én közzétett bejegyzésében egyenesen arra buzdította a követőit, hogy „készítsenek olyan képek és videók, amelyeken hitetlenek és gyermekeik lefejezése látható”.

Az iszlamista felhívások miatt a dél-franciaországi Gard megye prefektusa tett feljelentést. Az ügyészség tájékoztatása szerint a hitszónokot letartóztatták, és vallási okokból gyűlöletre, erőszakra, valamint terrorizmusra buzdítás miatt indítottak vizsgálatot ellene. 

A rendőrség arról adott hírt, hogy a férfi elfogása után házkutattatást tartották a marseille-i otthonában, valamint abban a mecsetben, ahol szónokolt. Az itt talált bizonyítékok kiértékelése folyamatban van.

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy Franciaországban jelenleg a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, miután október első hetében egy iszlamista halálra késelt egy tanárt, két másik embert pedig megsebesített egy gimnáziumban. A történtek miatt a kormány 7000 katona mozgósítását rendelte el a közterületek védelme érdekében.

Két hete bombafenyegetések miatt hat repülőteret kellett teljesen evakuálni Franciaországban. Az érintett légi kikötőket ellepték a terrorelhárítás emberei, a repülőforgalmat pedig leállították vagy átirányították, robbanóanyagot azonban sehol sem találtak. Október utolsó napján pedig egy terrarista robbantással fenyegetőző nőt lőttek le a párizsi metróban.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter egy napokban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az utóbbi hetekben 102 embert tartóztattak le antiszemita cselekmények vagy terrorizmusra való felbujtás miatt.

Kedd reggel a francia rendőrök lelőttek egy terrorista robbantással fenyegetőző, teljesen testet eltakaró fátylat (nikáb) viselő muszlim nőt a párizsi metróban - jelentette Le Parisien francia hírportál.

A robbantással fenyegetőző nőt a párizsi C jelzésű metróvonal François-Mitterrand könyvtár nevű megállójában lőtték le

Sajtóbeszámolók szerint a nő többeket halálosan megfenyegetett a C jelzésű metró egyik belváros felé tartó szerelvényén utazva a reggeli csúcsforgalomban. Ezt észlelve a biztonsági személyzet megállította a kocsit a François-Mitterrand könyvtár nevű megállóban, majd minden utast evakuáltak, a nőt pedig a föld alatt feltartóztatták.

A rendőrök ezután többször felszólították, hogy feltartott kézzel hasaljon a földre, ő azonban terrorista robbantással fenyegetőzött, majd "Allahu Akbar" kiáltással megindult az egyenruhások felé. A nőt ekkor hatástalanították egy célzott haslövéssel.

A hatóságok tájékoztatása szerint bombakereső kutyákat is bevetett a helyszínen, azonban se robbanóanyagot, sem pedig más fegyvert nem találtak a nőnél, akit kórházba szállították, úgy tudni, nincs életveszélyben. Az ügyben a terrorelhárítási ügyészség indított vizsgálatot.

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy Franciaországban jelenleg a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, miután október első hetében egy iszlamista halálra késelt egy tanárt, két másik embert pedig megsebesített egy gimnáziumban. A történtek miatt a kormány 7000 katona mozgósítását rendelte el a közterületek védelme érdekében.

Két hete bombafenyegetések miatt hat repülőteret kellett teljesen evakuálni Franciaországban. Az érintett légi kikötőket ellepték a terrorelhárítás emberei, a repülőforgalmat pedig teljesen leállították vagy átirányították, robbanóanyagot azonban sehol sem találtak.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter egy napokban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az izraeli-palesztin konfliktus október 7-i kiéleződése óta 102 embert tartóztattak le antiszemita cselekmények vagy terrorizmusra való felbujtás miatt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

mandiner.hu

Hoppá: körözést adtak ki Zelenszkij ellen

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor: Aki a baloldalra szavaz, az a háborúra szavaz

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató: az ikerlányokba szállt halott testvéreik szelleme

KÜLFÖLD

Az anya azt hitte, súlyos refluxa van: kiderült, csak 6 hónapja van hátra

KÜLFÖLD

Azt hitték, megfázott: kómába esett, majd meghalt a 2 gyermekes tanárnő

KÜLFÖLD

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe