KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.12.

Erről szól a Joe Biden fia elleni vád, 17 év börtönt is kaphat

Hunter Biden legalább 1,4 millió dollár szövetségi adót nem fizetett be

Kilencrendbeli adócsalás miatt emeltek vádat Kalifornia államban Joe Biden amerikai elnök fia, a drog- és pornóbotrányaival híressé vált Hunter Biden ellen. Ha az ügyben eljáró bíróság minden vádpontban elmarasztalja az ifjabb Bident, akár 17 év börtönbüntetést is kaphat - írja a CNN.

Ismét vádat emeltek ellene Joe Biden fia ellen, 17 év börtönt is kaphat

„Ahelyett, hogy megfizette volna az adóját, Hunter Biden ezt a pénzt drogokra, kitartottakra és prostituáltakra, luxusszállodákra és bérelhető ingatlanokra, egzotikus autókra, ruhákra és egyéb személyes jellegű tárgyakra költötte, röviden mindenre, kivéve az adóira"

- olvasható az 56 oldalas vádiratban, mely szerint Hunter 2016 és 2020 között legalább 1,4 millió dollár szövetségi adót nem fizetett be. Az ügyészség elmondása szerint ezeket a sorokat azért rögzítették a vádiratba, mert Hunter nem valamiféle üzleti kényszerből, hanem szándékosan volt adókerülő.

A felmerülő vádak közül három súlyos adócsalás és hat adózási rend elleni vétség. Az igen részletes vádirat szerint Hunter Biden 2016-2020 között 7 millió dollár jövedelemre tett szerint, ami után egy cent adót sem fizetett be. Az ügyészég megállapította: Hunter 2018-ban ugyan bevallotta az adóját, de többek között hamis üzleti levonásokkal élt annak érdekében, hogy elkerülje az adómegállapítást és csökkentse a 2020 februárjától fennálló jelentős adókötelezettségeit.

Hunter Biden ügyvédje, Abbe Lowell politikai indítatásúnak nevezte az újabb vádemelést. Elmondása szerint, ha a védence családneve nem Biden lenne, akkor senki sem foglalkozna ezzel az üggyel. Joe Biden és a Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a Hunter Biden ellen felmerülő vádakat.

A töréntek kapcsán fontos elmondani, hogy Biden elnök fia ellen 2018-ban indult nyomozás adó-bűncselekmények gyanújával, ami később a tiltott fegyverbirtoklás ügyével is kiegészült. Ez az eljárás Delaware államban zajlott, és egy vádalku keretében Hunter bűnösnek vallotta volna magát kisebb súlyú adóbűncselekmény vádjában, cserébe elkerülte volna a börtönt, de az ügyben eljáró bíró elutasította ennek lehetőségét. Mivel ez a bírósági ügymenet elakadt, a szövetségi ügyészség Kalifornia államban indított vizsgálatot, így született a mostani új vádemelés.

A vádalku összeomlása után az ügyészek három szövetségi vádat is emeltek Hunter Biden ellen, azt állítva, hogy hazudott arról, hogy kábítószert használt egy fegyver megvásárlásakor, amelyet 2018-ban 11 napig birtokolt. A szövetségi törvény tiltja a fegyvertartást a „kábítószer-használók” számára. Végül fontos megjegyezni azt is, hogy Hunter Biden a vádirata szerint 2020 februárja és októbere között nyújtotta be az önrevíziós adóbevallását, az elmaradt adókat viszont egy „harmadik fél” fizette be a következő évben.

Hunter Biden az eljárás során beperelte az amerikai adóhivatalt (Internal Revenue Service - IRS), mondván: a hivatal illegálisan hozta nyilvánosságra a róla szóló adóinformációkat.

Ahogy arról a hazai és a nemzetközi sajtó is beszámolt, a mostani vádemelést egy felbomlott vádalku előzte meg. Hunter Biden az apja közvetett irányítása alatt álló Igazságügyi Minisztériummal igyekezett egyezségre jutni, melynek értelmében bűnösnek vallotta volna magát két adóügyi, valamint egy illegális fegyvertartással kapcsolatos bűncselekményben, amit négy év próbaidővel megúszott volna. Ezt az alkut Delaware állam szövetségi kerületi bírója utasította el júliusban, mondván, az egyezség azon része törvényellenes, amely megtiltaná, hogy a jövőben nyomozás induljon Hunter adócsalási ügyeiben.

Ezt követően az Igazságügyi Minisztérium által kijelölt David Weiss különleges ügyész előkészítette, majd most benyújtotta Delaware állam szövetségi bíróságán a Hunter elleni vádiratot, amely szerint adóbűncselekmény miatt továbbra is indulhat nyomozás Washingtonban vagy Kaliforniában, Hunter Biden lakóhelyén.

A hatályos törvények értelmében Hunter akár 25 év börtönbüntetést is kaphat az ellene felhozott vádak alapján, igaz, a szövetségi bűncselekményekért kiszabott tényleges büntetések általában kisebbek, mint a ténylegesen kiszabható maximum. 

A vádemelés kapcsán fontos elmondani, hogy Hunter imádott az illegálisan vásárolt fegyverével villogni, és több videóit is készített magáról, ahogy kábítószer hatása alatt, meztelenül, prostituáltak társaságában lövések leadását imitálja. Ebben az időben Hunter az agytumorban elhunyt testvérének, Beau Bidennek az özvegyével, Hallie Bidennel járt, aki egy alkalommal annyira megijed a bedrogozva pisztollyal hadonászó Huntertől, hogy elvette tőle a fegyvert, és egy élelmiszerbolt mögötti szemetesbe dobta. A nő attól félt, hogy Hunter egy rosszabb pillanatába fejbe lövi magát. A szemetesbe dobott fegyver később az FBI birtokába került, majd nyomozást indított az ügyben.

Hunter Biden egy Colt Cobra 38-as pisztolyt vásárolt illegálisan

A Hunter elleni vádemelést néhány nappal azután jelentették be, hogy az amerikai képviselőház republikánus elnöke közölte: utasítást adott a képviselőház bizottságainak arra, hogy indítsák meg az alkotmányos vádeljárást (impeachment) Joe Biden ellen. Kevin McCarthy „logikus lépésnek” nevezte az eljárás megindítását, és azt mondta, hogy ezáltal a képviselőház bizottságai „teljes felhatalmazást kapnak arra, hogy minden tényt és választ az amerikai közvélemény elé tárjanak a Biden család körül kirajzolódó korrupciós hálózatról.

Greg Steube floridai republikánus képviselő korábban alkotmányos vádeljárásról (impeachment) szóló indítványt nyújtott be Joe Biden amerikai elnök ellen a Kongresszusban - írta a The Hill amerikai hírportál. Döntését a képviselő azzal indokolta, hogy Biden aláásta hivatalának integritását, lejáratta az elnökséget, elárulta az elnöki bizalmat, és a jogállamiságot és az igazságszolgáltatást felforgató módon cselekedett Amerika polgárainak kárára. Mint fogalmazott, a bizonyítékok napról napra gyűlnek arról, hogy a Biden bűncsalád személyesen húzott hasznot Joe kormányzati pozícióiból megvesztegetés, fenyegetés és csalás révén. 

President Biden Hosts Colombian President Gustavo Petro In The Oval Office
Alkotmányos vádeljárásról szóló indítványt nyújtottak be Joe Biden ellen

Steube egy  a közösségi médiában közzétett bejegyzésében az elnökhöz köthető megvesztegetést, zsarolást, az igazságszolgáltatás akadályozását, csalást, valamint a kábítószerrel és prostitúcióval kapcsolatos pénzügyi érintettséget sorolta fel indítványa indokaiként, és hozzátette: „Rég ideje már, hogy Joe Biden ellen vádat emeljenek.”

Biden elnök és fia, Hunter Biden pénzügyei régóta összefonódnak – mutatott rá sajtóközleményében Steube. 2010 és 2019 között a Biden család pénzéből több ezer dollárt költöttek illegális drogügyletekre és prostitúcióra– állította a képviselő.

Ha bárki másról lenne szó, egy republikánus kongresszusi tagról, már régen felelősségre vontak volna ezekért a bűncselekményekért. És nem kellene, hogy más legyen az igazságszolgáltatás mércéje a Biden család számára, mint az ország többi részének

– hívta fel a figyelmet Steube egy a Newsmaxnak adott interjúban.

Mindeközben a Fehér Ház következetesen tagadjaa, hogy Biden elnöknek köze lett volna fia üzleti ügyeihez. Ugyanakkor egy tanúvallomás, amelyet Devon Archer, Hunter Biden korábbi üzlettársa és barátja tett nemrég a felügyeleti bizottság zárt ülésén, cáfolja ezt. James Comer bizottsági elnök a vallomás után kiadott sajtóközleménye szerint 

"Devon Archer tanúvallomása megerősíti, hogy Joe Biden hazudott, amikor azt mondta, nem volt tudomása a fia üzleti ügyeiről és nem vett részt azokban. Joe Biden volt a »márka«, és több mint húsz alkalommal csatlakozott Hunter üzleti vacsoráihoz a külföldi partnereivel személyesen vagy telefonon keresztül."

Az úgynevezett impeachment eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melynek során a Képviselőház vádat emel, a felsőház, azaz a Szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, tehát felelősségre kell-e vonni az elnököt. Az elnök elmozdításához a Szenátus kétharmadának, azaz legalább 67 szenátornak kell támogatnia az impeachmentet. Az ítélet ellen nincs fellebbezési lehetőség.

Az impeachmentről az amerikai alkotmány rendelkezik. Az Egyesült Államok alapító atyái azért foglalták ezt törvénybe, hogy a mindenkori elnököt is felelősségre lehessen vonni, ha hazaárulást, vesztegetést, vagy “magasabb szintű bűncselekményt” követ el.

Ilyen eljárást eddig három elnökkel szemben kezdeményeztek a törvényhozók az amerikai történelem során: 1868-ban Andrew Johnsont, 1999-ben Bill Clintont, 2019-ben és 2021-ben pedig Donald Trumpot próbálták ilyen módon elmozdítani a hatalomból, minden esetben sikertelenül.  Trump az egyetlen elnök, akivel szemben két alkalommal indult impeachment. (1974-ben Richard Nixon még a procedúra megindítása előtt lemondott.)

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

metropol.hu

Titkok a Hazatalálsz forgatásáról - Metropol

hirtv.hu

Brutális választ ígértek az oroszok Amerikának

metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

mandiner.hu

Mérő Vera: Az, hogy egy gyerek anyja leszek-e, vagy a macskámmal akarok élni, az én döntésem

origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nincs többé "12345", Nagy Britanniában betiltották a gyenge jelszavakat

KÜLFÖLD

Szemében felejtette a kontaktlencséit egy nő: majdnem megvakult

KÜLFÖLD

Szívszaggató: sportolás közben esett össze a 17 éves Lilla, örökre elaludt

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi