KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.29.

Baráti tűz: amerikai drónra támadt egy német hadihajó

A történtek ellenére Németországnak hatalmas mázlija volt.

Tévedésből egy amerikai drónra nyitott tüzet a német haditengerészet Hessen nevű rombolója a Vörös-tengeren. A Bild napilap beszámolója szerint a hadihajó kettő rakétát lőtt ki a szövetséges járműre, de a légelhárító fegyverek menet közben meghibásodtak és a röppályájuk végén a tengerbe zuhantak. Az incidenst több német elemző is "duplán szégyennek" nevezte.

Baráti tűz: amerikai drónra támadt egy német hadihajó

Mint ismert, a haditengerészettel rendelkező uniós országok nemrég megegyeztek, hogy katonailag is beavatkoznak a Vörös-tengeren zajló konfliktusba, és védelmet nyújtanak a kereskedelmi hajóknak a jemeni húszi lázadók támadásaival szemben. Az EUNAVFOR Aspides (görögül: pajzs) fedőnéven futó misszióhoz nemrég csatlakozott a német Hessen fregatt is, ami Afrika megkerülésével érte el vasárnap Jemen partjait.

A Hessen első éles fegyveres bevetése hétfő este történt, miután a fregatt legénysége egy beazonosíthatatlan drónra lett figyelmes a hajó felett. A Hessen legénysége az észlelést követően nyomban körkérdést intézett minden, a környéken tartózkodó szövetséges hajó felé, hogy megtudják, kihez tartozik a harci eszköz. A németek 10 percig várták válaszra, majd a drón lelövése mellett döntöttek. A hadihajó két rakétát indított el a célpont irányába, a légvédelmi fegyverek azonban technikai okok miatt nem találták el a drónt és a tengerbe zuhantak.

Mint utólag kiderült, a németnek nagy mázlijuk volt, mivel a célba vett eszköz egy amerikai MQ-9 Reaper drón volt, amelynek darabja 30 millió euróba kerül. Sajtóértesülések szerint a németek azért hihették ellenségesnek a szövetséges járművet, mert az amerikai drón nem közvetlenül a Vörös-tengeri hadműveletben vett részt, hanem egy be nem jelentett küldetést hajtott végre.

A németek egy MQ-9 Reaper drónt vettek célba

Boris Pistorius védelmi miniszter elmondta, hogy a „Hessen” nevű fregatt, amely a hétvégén érkezett a térségbe egy uniós misszió részeként, amelynek célja a nemzetközi hajózás védelme a jemeni lázadók támadásaival szemben, tüzet nyitott, miután az ismeretlen drón azonosítására tett erőfeszítések „sikertelenek voltak”.

Michael Stempfle, a minisztérium szóvivője elmondta: „az ügy akkor oldódott meg, amikor kiderült, hogy nem ellenséges drónról van szó, ami csak utólag vált világossá”.

A Hessen hadihajó egyébként egy 143 méter hosszú fregatt, amit direkt a tenger ellenőrzésére fejlesztettek ki. Radarjaival több száz kilométerre is figyelni tudja a tengert, és profi légielhárító rakétákkal van felszerelve. Ezek hatótávolsága több mint 160 kilométer.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő − szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő − kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. A jemeni lázadók támadásai miatt több tengeri szállítmányozási vállalat is elkerüli ezt a fontos hajózási útvonalat. November óta Jemen partjai előtt több görög kereskedelmi hajót is támadások értek, amelyek során ugyan keletkeztek károk, de nem voltak áldozatok.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

ripost.hu

„De nagy legény már” - Védelmezőn ölelte Nádai Anikót a nagyfia – Fotó

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Mindannyiunk szeme láttára vette az utolsó lélegzetét” - Fáradtnak érezte magát, másnap elhunyt a 6 gyermekes anya

KÜLFÖLD

Sült krumplit akart, brutálisan megégett a 14 éves fiú

KÜLFÖLD

Saját cumija akadt a 7 hónapos tündéri baba torkán

KÜLFÖLD

Elragadta három gyerekétől a tüdőgyulladás az influenszert