KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.21.

Egy brit atomtengeralattjáró majdnem lebombázta magát

Néhány méteren múlt a tragédia.

Egy brit atommeghajtású tengeralattjáró véletlenül majdnem lebombázta magát, miután sikertelen tesztkilövést hajtott végre egy nukleáris robbanófejjel is felszerelhető Trident rakétával - jelentette katonai forrásokra hivatkozva a The Sun napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint az amúgy is kockázatos incidens azért volt különösen veszélyes, mert a történtek ideje alatt Grant Shapps védelmi miniszter a tengeralattjáró fedélzetén tartózkodott.

Egy brit atomtengeralattjáró majdnem lebombázta magát

Sajtóinformációk szerint az incidens január 30-án, Florida partjainak közelében történt. A térségben úgynevezett "világvége hadgyakorlatot" tartottak a NATO-szövetségesek, ami nagyon leegyszerűsítve atomháborúra való készülést jelent. Más hadihajókkal együtt a gyakorlaton részt vett a brit HMS Vanguard (aminek a hajóosztálya szintén Vanguard) atommeghajtású tengeralattjáró is, ami a gyakorlat egy pontján megpróbált kilőni egy Trident II-es ballisztikus rakétát. 

Az indítás első fázisa, azaz a rékéta sűrített levegővel történő kilökése a hajtótestből problémamentesen megtörtént. Ezt követően viszont a rakéta hajtóműve nem indult el, így a közel 60 tonnás fegyver néhány méterre a tengeralattjárótól a vízbe pottyant és elsüllyedt. 

A rakétának eredetileg 3500 mérföldet kellett volna megtennie keleti irányba, majd az óceánba kellett volna csapódnia valahol Nyugat-Afrika és Brazília között. A hibának állítólag köze volt ahhoz, hogy ez egy tesztkilövés volt. Egy forrás szerint a kilövés sikeres lett volna, ha valóban nukleáris robbanófejjel hajtották volna végre.

A besült rakétában nem volt robbanófej, ugyanakkor tele volt üzemanyaggal, így a fegyver nagy kárt tudott volna okozni a tengeralattjáróban, ha eltalálja. Mivel Grant Shapps védelmi miniszter a tengeralattjáró fedélzetén tartózkodott, az incidens nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.

Miután a sajtó megszellőztette az incidenst, a Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy valóban „rendellenesség” történt a HMS Vanguard nukleáris meghajtású tengeralattjáróval. A védelmi minisztérium szóvivője szerint a hiba ellenére a tengeralattjáró és legénysége „bebizonyította, hogy teljes mértékben alkalmas az Egyesült Királyság folyamatos tengeri elrettentő erejének működtetésére".

A jelenleg ellenzékben lévő Munkáspárt egy szerdai közleményében azonnali jelentést kért Nagy-Britannia nukleáris elrettentő erejével kapcsolatban. 

A Vingard tengeralattjárókkal egyébként ez már a második súlyos incidens rövid időn belül. Tavaly novemberben szintén a Sun hozta nyilvánosságra, hogy egy mérőműszer meghibásodása miatt olyan mélyre süllyedt az egyik Vinegard tengeralattjáró, hogy majdnem összeroppant a víznyomástól.

A NATO szerint egyébként A Trident II-es rakéta egy kifejezetten megbízható rendszer. A rakéta maximális hatótávolsága 12 000 km, ami nagyjából annyi, mint a London és Indonézia közötti távolság. 1994-es kifejlesztése óta több mint 190 sikeres tesztet hajtottak végre vele, ugyanakkor az éles kilövések valamivel rosszabb képet festenek: a 12 indításból az utolsó kettő (a mostani, illetve egy 2016-os) sikertelen volt.

A brit Királyi Haditengerészetnek összesen négy Vanguard-osztályú nukleáris tengeralattjárója van (Vanguard, Victorious, Vigilant és Vengeance), melyeket 1986 és 1999 között építettek. Ezek közül  jelenleg csak kettő üzemel, az egyiket ugyanis korszerűsítik, a másikon pedig javítási munkálatokat hajtanak végre.

Szintén a brit hadsereggel kapcsolatos hír, hogy 145 ezer aktív katona közül 40 ezer kórosan elhízott vagy túlsúlyos, ami a teljes állomány több mint 25 százaléka - írta korábban kormányzati statisztikákra hivatkozva a Daily Mail online kiadása. A bulvárlap beszámolója szerint az elhízás lényegében vírusszerűen terjed a fegyveres erők soraiban, ami azon túl, hogy egészségügyi válságot idézett elő, jelentősen lerontotta a hadsereg ütőképességét is.

Albanian Lion
A Brit Királyi Haditengerészet katonái gyakorlatozás közben

Mailnek Richard Kemp nyugalmazott brit ezredese azt mondta a Daily Mailnek, hogy a nyilvánosságra hozott statisztika a vezetőség kudarcát bizonyítja, mivel elsősorban az ő felelősségük, hogy az állomány tagjai fittek és egészségesek maradjanak.

 

Hagyni, hogy a katonák egészsége ilyen szinten leromoljon, lényegében ugyanaz, mintha egy fegyverrendszert vagy harci járművet hanyagolnánk el oly mértékben, hogy az működésképtelen legyen a döntő pillanatban

- fogalmazott a veterán, aki különösen aggályosnak nevezte, hogy a regisztrált túlsúlyos katonák vagy katonanők közül mindenki a szolgálati ideje alatt hízott el. 

A sajtóban megjelent statisztikák szerint 2010 óta mintegy 5200 elhízott katonát kellett elbocsájtani a brit hadseregtől, mert testsúlyuk miatt orvosilag alkalmatlannak minősítették őket a szolgálatra. A legkirívóbb eset egy 191 kg súlyú katona menesztése volt, aki az éves kötelező alkalmassági teszteket sem tudta teljesíteni. Az elhízási hullám ráadásul nem csak az állomány fizikai erőnlétének csökkentését eredményezte, hanem számos más betegséget is előidézett. Például több mint 1100 katonánál alakult ki kettes típusú cukorbetegség, 1113-nál diagnosztizáltak magas vérnyomást, és 100-nál szívbetegséget. Ezen felül 2014 óta 850 katonának írtak fel fogyókúrás tablettákat, 60-at pedig zsírleszívásra köteleztek.

A Brit Királyi Testőrség tagjai zászlóavató ünnepségen a Buckingham palotában

A hadsereg korábbi parancsnoka, Francis Richard Dannatt azt mondtaa Mailnek, hogyha az "elhízott katonákat" nem lehet rábírni a fogyásra, akkor "el kell őket bocsátani", mert kövér emberekre egyetlen haderőnek sincs szüksége. 

A mindenkori uralkodó védelmét is ellátó Brit Királyi Testőrség (Coldstream Guards) hivatalban lévő őrmestere pedig úgy fogalmazott, hogy "minden probléma forrása az úgynevezett testpozitív életmód, mely önelégültséget idéz elő, és káros hatással van a fiatal katonák és újoncok életére".

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

mandiner.hu

Pattanásig feszült a helyzet Liverpoolban: Szalah rejtélyes nyilatkozatot tett

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nincs többé "12345", Nagy Britanniában betiltották a gyenge jelszavakat

KÜLFÖLD

Szemében felejtette a kontaktlencséit egy nő: majdnem megvakult

KÜLFÖLD

Szívszaggató: sportolás közben esett össze a 17 éves Lilla, örökre elaludt

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi