KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.14.

Nyugalmazott brit parancsnok: Ukrajna idén vereséget szenvedhet

Az ukrán hadsereg harci morálja okozhatja az ország vesztét.

Sir Richard Barrons, a brit egyesített erők korábbi parancsnoka szerint Ukrajna még idén vereséget szenvedhet Oroszországtól. A BBC közszolgálati hírcsatornának nyilatkozva Barrons elmondta, hogy ennek a forgatókönyvnek komoly esélye van, az ok pedig az, hogy az ukrán katonák hamarosan teljesen elveszíthetik a győzelembe vetett hitüket. Ha pedig eljutnak erre a pontra, akkor szinte biztosan nem akarnak majd tovább harcolni a fronton.

Ukrainian women train to take part on the frontline
Nyugalmazott brit parancsnok: Ukrajna idén vereséget szenvedhet

A korábbi brit parancsnok szerint az ukrán hadseregben még nem általános a negatív közhangulat, ugyanakkor erőforrásai - beleértve a lőszer-, csapat- és légvédelmi kapacitásokat - kritikusan csökkennek. Egyértelműen demoralizáló tényező továbbá, hogy a tavaly tavaszra időzített ukrán ellentámadás sem hozott áttörést, az offenzívával nem voltak képesek kimozdítani az oroszokat az elfoglalt területekről, most pedig már Moszkva készül egy nagyobb támadásra. Barrons úgy véli, hogyha az oroszoknak sikerül jelentősen áttörniük a frontot valahol, az hatalmas csapás lesz a fegyverhiánnyal küzdő, szorult helyzetben lévő ukránok harci moráljára.

Barrons tábornok szerint a tervezett offenzíva során Oroszország a jelentős tüzérségi előnyét kihasználva, újszerű fegyverekkel megerősített szárazföldi csapatokkal fogja megtámadni Ukrajnát. Ha pedig sikerrel járnak, fennáll annak kockázata, hogy az orosz erők olyan ukrán területekre hatolnak be, amelyeket az ukrán fegyveres erők nem tudnak megvédeni. Ezek az körülmények várhatóan komoly kihívást jelentenek majd a védekező ukrán hadsereg számára.

Dr. Jack Watling, a Royal United Services Institute szárazföldi hadviseléssel foglalkozó vezető munkatársa szerint Oroszország idei háborús céljai feltehetően nem területi jellegűek, sokkal inkább irányulhatnak Ukrajna harci szellemének letörésére. Watling úgy véli, hogy az Ukrajna előtt álló egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy képes lesz-e megvédeni a több száz kilométer hosszú frontvonalat. A szakértő úgy fogalmazott: "Ukrajna területet fog veszíteni; a kérdés csak az, hogy mennyit, és ez mely nagyvárosokat fog érinteni."

Cikkében a BBC egyébként egy pókerjátékos hasonlította Vlagyimir Putyint, aki minden zsetonját képes eljátszani a győzelemért, és aki arra számít, hogy a Nyugat nem fogja tudni ellátni Ukrajnát a védekezéshez szükséges eszközökkel.

Az orosz erők csapást mértek a kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Veszele Lipecka falura szombat este, egy családi ház romba dőlt, a romok alól két holttestet emeltek ki – közölte a Harkiv megyei kormányzói hivatal vasárnap a Telegramon.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy vasárnapra virradó éjjel az oroszországi Kurszki területről indított tíz Sahid csapásmérő drónnal, valamint Donyeck megye orosz megszállás alatti részéből négy darab Sz-300-as és Sz-400-as típusú légvédelmi irányított rakétával támadták Harkiv megyét. Az ukrán légvédelem az összes drónt megsemmisítette.

A Donyeck megyei kormányzói hivatal a Telegramon arról tájékoztatott, hogy

a régióban szombaton három helyi lakos vesztette életét és öt sérült meg orosz támadások következtében.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye ügyészsége Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy az orosz erők vasárnap reggel drónnal eltaláltak egy polgári teherautót, amelynek sofőrje életét vesztette.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt 24 órában 76 katonai összecsapás történt a fronton, ebből 36 a Donyeck megyei Bahmut környékén. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 454 ezret.

Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 34 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 34 drónt.

Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke egy ukrajnai fórumon elmondta, hogy az oroszok drónnal merényletet terveztek végrehajtani Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója ellen. Maljuk szavai szerint április 10-én őrizetbe vettek egy helyi lakost, aki a kormányzó autójának bemérésében segédkezett az orosz szakszolgálatoknak, a drónt pedig lelőtték.

A moszkvai védelmi tárca szerint kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz csapatok Kelet-Ukrajnában. Több mint 1700 ukrán drónt semmisítettek meg, miközben Kijev folytatja a drónflottája fejlesztését. Az orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy ha a Nyugat folytatja Ukrajna felfegyverzését, az könnyen terrorista-állammá válhat. Orbán Viktor miniszterelnök Marokkóban hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is a tűzszünet és a béke pártján áll.

Szinte teljesen elszenesedett egy hőerőműnek a vezérlőpultja Kijev közelében a legutóbbi orosz légicsapás után. Moszkva szerint az elmúlt hét napban több tucat csapást hajtottak végre ukrán energiaipari létesítmények ellen. Ezzel pedig

rengeteg ukrán település áramellátást döntötték romba.

Az erőművek dolgozói mindent megtesznek, hogy legalább a döntéshozó központoknak legyen elegendő áramuk. Közben folyamatos félelemben élnek, hogy mikor esnek maguk is légicsapás áldozatává.

„A legnagyobb találat mindössze 30 méterre tőlünk csapódott be. Engem is eltaláltak az üvegszilánkok. Fel sem fogtam” – mondta az erőmű egyik dolgozója.
Oroszország a legutóbb csütörtökön hajtott végre nagyszabású támadást az ukrán infrastruktúra ellen.

Kijev és Harkiv közelében is bombáztak erőműveket,

súlyosan károsítva mindkét város áramellátását. Az orosz védelmi tárca szerint a támadásokkal csak arra adtak választ, hogy Ukrajna folyamatosan orosz ipari létesítmények ellen támadt.
A moszkvai védelmi tárca e heti hadijelentése szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el a többi között Avgyijivka és Donyeck környékén. Eközben 95 ukrán ellentámadást vertek vissza.

Moszkva továbbá arról számolt be, hogy megsemmisítettek több tucatnyi páncélozott harcijárművet, vontatott tarackokat, valamint több mint 1700 drónt.

Az ukrán hadsereg ezalatt folyamatosan dolgozik a drónflottája fejlesztésén.

A drónok kezelőinek Ternopil régióban szervezték meg a képzését.

„Három-négy kilométerre vagyunk az orosz csapatoktól. Ha túl közel mennénk, az oroszok megtalálnának minket. Most már megfelelő távolságban vagyunk tőlük. A tüzérségünk jól működik, és mi nem fedjük fel, honnan lőnek” – mondta egy szakaszparancsnok.

Közben az orosz hatóságok azt jelentették be, hogy

egy moszkvai parkolóban felrobbant egy autó.

Az orosz média szerint a jármű az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat egy korábbi tisztjéhez tartozott, aki már évek óta az orosz fővárosban él. A férfi maga is megsérült.

Ezalatt az Ukrajnának szállított fegyverek ismét heves vitákat okoztak az ENSZ Biztonsági ülésén.

Oroszország szerint,

ha a Nyugat folytatja Ukrajna felfegyverzését, az ország könnyen terrorista állammá válhat.

„Ha a harctéren veszít, Ukrajna terrorista állammá alakul. Az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú, nyugati gyártmányú rakétákkal támadásokat hajtanak végre polgári objektumok ellen Oroszországon belül. Erről már többször beszéltünk. Csak az idei év első negyedévében 22 ezer lövedéket lőttek ki, több mint 200 civil életét követelve” – mondta Vaszilij Nyebenzja az orosz ENSZ-nagykövet.

A magyar kormány továbbra is a béke pártján áll.

Orbán Viktor Marrokóban, a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőségi ülésén úgy fogalmazott, hogy

az EU-ban 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogyan változott meg a NATO politikája az utóbbi időben. A szövetség elkezdte előkészíteni a tervet, hogy hogyan koordinálja majd Kijev pénzügyi és katonai segélyezését. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország ebből ki fog maradni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét