Létrehozva: 2024.04.02.

Így lehet megúszni az online piacteres csalásokat!

Milliárdokat csalnak ki gyanútlan emberektől a kiberbűnözők. A hatóság szerint ezeket a hibákat követik el legtöbbször az online vásárlók a különböző piactereken. Így lehet elkerülni őket!

A mai világban mindenki számára könnyűszerrel elérhetőek olyan felületek, ahol több ezer eladóval és vásárlóval vehetjük fel a kapcsolatot, ha használt termékeket szeretnénk eladni vagy épp vásárolni. A különböző online piactereken pedig jó eséllyel futhatunk bele csalókba is! Ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá, ezeket a hibákat nem szabad elkövetni vásárlóként!

albérlet után fizetendő adó,csaló,csalás,bankkártya, online vásárló
Így lehet megúszni az online piacteres csalásokat! / Fotó: EugeneEdge / Shutterstock (Illusztráció)

Ez a csalók célja az online piactereken

Az online piactereken terjedő csalás célja az adathalászat: az elkövetők személyes adatokhoz, illetve bankszámla-adatokhoz próbálnak hozzáférni különböző módszerekkel.

Ezek az online vásárlók legnagyobb hibái

Meg- és átgondolatlanul cselekszenek, bedőlnek a sürgetésnek és a kihagyhatatlannak tűnő ajánlatoknak, ismeretlen (adathalász) oldalakra vezető linkekre kattintanak és/vagy megadják a személyes, banki adataikat ismeretleneknek, csak azért, nehogy lecsússzanak egy jó(nak tűnő) ajánlatról.

Így néz ki egy klasszikus piacteres csalás

  • Miután meghirdettük az eladni kívánt termékünket, rendszerint perceken belül érkezik egy gyanútlannak tűnő, érdeklődő, udvarias üzenet a termék meglétéről. A csalók mindig gyors kapcsolatfelvételre törekednek, amivel azonnali, nem átgondolt cselekvésre próbálnak minket ösztönözni.
  • Ezt követően a személyes találkozást elkerülve, különböző indokokra (például a távolságra) hivatkozva a potenciális csaló felajánlja, hogy a lakcímünkre megrendeli a csomag küldéséhez szükséges Foxpost/GLS/Jófogás futárszolgálatot.
  • Gyanúra adhat okot, hogy a csaló abban az esetben is „megrendeli a futárt”, amennyiben mi visszautasítottuk vásárlási szándékát. A szállítás sikeres végrehajtásához pedig az általa megküldött, feltehetően adathalász hivatkozáson keresztül személyes adataink megadására kér minket - olvasható a Nemzeti Kibervédelmi Intézet tájékoztatójában.

Ijesztő mértékben nő az elektronikus pénzforgalomban bekövetkezett sikeres visszaélési kísérletek száma és értéke Magyarországon. Tavaly 18.296 visszaélés valósult meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adatai szerint, ezek során az ügyfeleket több mint 23 milliárd forinttal károsították meg. Emellett több mint 60,5 ezer visszaélési kísérlet is regisztráltak, ezek értéke 19 milliárd forintot tett ki.

Nem csak ezek lehetnek intő jelek

A vásárlókat is próbálják becsapni, méghozzá a következő metódussal: a szállítás anyagi és adminisztratív terhét udvariasan felajánlják és átvállalják. Azonban a cselekedet mögött gyanúra okot adó szándék bújhat meg: az általuk megküldött linkkel szeretnének minket eljuttatni egy adathalász oldalra, ahol adataink megadására kérnek. Éppen ezért, amennyiben a vevő nem érdeklődik a termék részletei iránt és egyből a fizetésre, valamint a szállításra terelné a beszélgetést, érdemes gyanakodni!

Hogyan védekezhetünk a csalók ellen?

  • Olvassuk el a felhasználói véleményeket! A Facebook Marketplace esetén van lehetőség arra, hogy az eladói/vásárlói profilról megtekintsük a korábbi véleményeket. Azonban ezek meghamisítására is van lehetőség, ezért érdemes fenntartással kezelni a bejegyzéseket!
  • Eladóként mindig gondoskodjunk mi magunk a szállításról! Mindig vállaljuk a szállítás adminisztratív terhét, hisz a futár megrendeléséhez számos olyan információra is szükség lehet, amely a potenciális vásárlónak nem áll a rendelkezésére.
  • Igényeljünk azonnali tranzakciófigyelési (számla- és kártyafigyelési) szolgáltatást a visszaélések észlelése, későbbi visszaélések megelőzése érdekében! Ezt hamarosan ingyen is megtehetjük majd!
  • Használjunk kétlépcsős azonosítást a nem kívánt tranzakciók elkerüléséhez!
  • Amennyiben átvertek vagy gyanúsat észlelünk, jelezzük az oldal üzemeltetőjének.

És a legfontosabb: az interneten történő vásárlás és eladás mindig legyen egy előre megtervezett folyamat!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-