LELKIZŐ

Szerző Doris

Létrehozva: 2024.03.28.
Módosítva: 2024.03.29.

„Egy hajszálon múlt az életem” — emiatt élte túl a terrortámadást a magyar színész

A magyar színész-rendezőt mélyen megrendítette a moszkvai vérontás. Nem csoda, hiszen Balázs Zoltán nyolc éve ott volt a brüsszeli terrortámadás helyszínén!

Mélyen megrázta a március 22-i moszkvai terrortámadás a világ számos pontján elismert magyar színész-rendezőt, Balázs Zoltánt. Bár a 46 éves, Jászai Mari-díjas művész szerencsére nem volt közvetlenül értintett a tömegmészárlásban és rokonai, ismerősei sem kerültek veszélybe, a vérontás előidézte a napra pontosan 8 évvel ezelőtt átélt szörnyű emlékeit a 2016-os brüsszeli terrortámadásról. Balázs Zoltán ugyanis akkor kis híján életét vesztette!

Balázs Zoltán
Balázs Zoltán élete egy hajszálon múlt Fotó: Toldy Mikós

Március 22-én, pontosan nyolc évvel a moszkvai terrorcselekmény előtt, ott voltam a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a bombatámadás kellős közepén. Mint egy fekete árnyék nehezedik rám ma is a szörnyűség, amit akkor átéltem.

„2016-ban a chicagói premierem után átugrottam Washingtonba egy tárgyalásra, majd fölszálltam a Belgiumba tartó gépre, ahol az indulás pillanatában még átfutott a fejemen, hogy 2015-ben Párizsban a terroristák bejelentették, hogy Brüsszel lesz a következő célpont”  idézte fel a Ripost-nak a rémálom kezdetét a rendező, aki az utazás során igyekezett elhessegetni a sötét gondolatokat, ám a landolást követően sajnos átélte a földi poklot.

Ötszáz méteren múlt Balázs Zoltán élete

A földet érést követően Zoltán azon vacillált, hogy először vásároljon-e néhány szuvenírt vagy ellenőrizze budapesti járatának indulási idejét. Szerencsére az utóbbi mellett döntött, ennek köszönheti most az életét.

Éppenhogy odaértem a kijelzőhöz, amikor hallottam a hatalmas robbanást. Abban a pillanatban tudatosult bennem, hogy ez a beígért terrortámadás. Csodálatos módon egy halraj szervezettségével rohantunk egyik irányból a másikba és nem tapostuk el egymást, pedig ha akkor eluralkodik rajtunk a pánik, számtalan baleset bekövetkezhetett volna.

A hangosbemondóban mindeközben folyamatosan üvöltözött egy nő, hogy azonnal hagyjuk el a repteret, de konkrét instrukciókat nem kaptunk. Nagysokára, amikor már leszerelték a terroristákat, kitereltek minket az udvarra, ahol nagyon hosszan várakoztattak. Végül buszok jöttek értünk és egy stadionba vittek. Miután kaptunk vizet és szendvicset, mindenkit újra igazoltattak, mert a hatóságok azt feltételezték, hogy a terroristák még közöttünk vannak idézte vissza Balázs Zoltán az idegőrlő perceket, majd hozzátette: a mai napig hálás az őrangyalának, hogy túlélte, sőt, egy karcolás nélkül megmenekült és kapott az élettől még egy lehetőséget. Gyakorlatilag ötszáz méternek köszönhetem, hogy megúsztam az ugyancsak Iszlám Állam által elkövetett mészárlást, és nagyon megvisel, hogy a moszkvai áldozatok nem kapták meg ezt az esélyt. Őszintén együtt érzek a hozzátartozóikkal sóhajtotta színész-rendező.

Újra előtörtek a rossz emlékek

Balázs Zoltán annak idején szakember segítsége nélkül dolgozta fel a Brüsszelben átélteket, és szerencsésnek mondhatja magát, mert poszttraumás stressz sem alakult ki nála, azóta is ide-oda röpköd a nagyvilágban. Azt viszont nem tagadja, hogy a március 22-i moszkvai vérontás mélyen megrendítette és felkavarta.

Mivel sokfelé dolgozom és folyamatosan utazom, teljesen áthatja mindennapjaimat az a szorongató érzés, hogy sehol sem lehetek igazán biztonságban. Hisz nyolc évvel ezelőtt is csak egy hajszálon múlt az életem

elmélkedett a történteken a nyughatatlan lelkületű művész, aki bár a világ minden országában otthon érzi magát, a moszkvai események hatására újraélt élmények most ismét álmatlan éjszakákat okoztak neki.

Balázs Zoltán, brüsszeli terrortámadás
Így nézett ki a brüsszeli terrortámadás helyszíne 2016-ban, Balázs Zoltán túlélte a vérontást  (Fotó: TASS/Barcroft Media)

Ötszáz méterrel úsztam meg gyakorlatilag azt, amit most nagyon sokan nem tudtak megúszni Moszkvában

sóhajtott a színész-rendező.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Athén retteg, fél Görögország pedig egy görög klub ellen szurkol

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

ripost.hu

Véget ért a Házasság első látásra: Kiderült, melyik párok maradtak együtt

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

LELKIZŐ

Kimondta a bíróság Bódi Guszti válását: "Most már valamennyivel könnyebb"

LELKIZŐ

"Jobb a kapcsolatunk, mint valaha" - Tápai Szabina újra összejön Kucsera Gáborral?

LELKIZŐ

Kőgazdag Metta kendőzetlenül vallott a testvéréről: Nagyon rossz kapcsolatunk van

LELKIZŐ

Haragosokból újra barátok: Kibékült Fresh Andi és Szögeczki Ági

LELKIZŐ

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

LELKIZŐ

Bódi Csabi besokallt a rosszindulatú kommentelőktől: „Belefáradtam, elfáradtam”

LELKIZŐ

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész