Létrehozva: 2016.09.30.

Megint elsők lettünk Európában: több százan használják már az új fizetési módot

Telefonra telepítették a pénztárcát - Európában elõször egy magyar bank vezette be a mobil alapú fizetést.

Korszakalkotó újítást vezetett be a Gránit Bank: Európában először ők tették lehetővé, hogy mobiltelefonnal fizetni lehessen. A bank a MasterCarddal közösen fejlesztette ki ezt a technológiát. Eölyüs Endre, a Mastercard Europe Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója azt mondta, cége azért küzd, hogy „a világon mindenhol, minden eszközzel lehessen fizetni. Egyszerűen, kényelmesen és biztonságosan – ezek  a jelszavak”.

A Gránit Pay szolgáltatás során a hagyományos bankkártyákat a mobiltelefonra telepítik, így kártya nélkül, pusztán a telefonnal lehet fizetni minden olyan terminálnál, amelynél az érintős fizetés megengedett – mondta el Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

Hat éve már, a bank indulása óta tudatosan törekedtek a digitális szolgáltatások folyamatos fejlesztésére. A bank ügyfelei az alkalmazás két héttel ezelőtti elindításakor már az első napon 164 bankkártyát digitalizáltak, s a szám néhány napon belül megduplázódott. Jelenleg több mint ezren regisztráltak, a fizetési tranzakciók száma közelít a kétezerhez.

A Gránit Pay alapja a MasterCard felhőalapú technológiája. Ez azért fontos, mert nem kell hozzá egy külön SIM, de még csak nem is a telefon SIM-kártyáján tárolják az adatokat. A módszer így sokkal biztonságosabb, és nem  függ a telefon szolgáltatójától.

Az is fontos, hogy a Gránit Pay megrendeléséhez nem kell bemennünk a bankba és kivárni a sorunkat. Csak egy NFC képes Androidos telefonra és Gránit Bankos kártyára van szükségünk.

A gyakorlatban a mobilfizetés úgy működik, hogy az ügyfél a mobilbankjában egy kattintással digitalizálni tudja a hagyományos bankkártyáját,  s ezután ha be van kapcsolva  telefonján az NFC (az érintéses kommunikáció), akkor már fizethet is a mobiljával. A fizetés biztonságát  növelni  lehet azzal a beállítással, hogy lezárt képernyővel ne működjön a mobilfizetés.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, az új fizetési mód lehetővé teszi a gazdaság további fehérítését,  a készpénzforgalom csökkentését, valamint hozzájárul a kereskedelmi forgalom növekedéséhez. Az elmúlt hat évben a GDP 30 százalékáról 20 százalékra csökkent a feketegazdaság aránya az országban.

Varga szerint gazdasági sikerről is lehet beszélni, hiszen ez egy olyan termék, amely innovációt visz be a magyar bankéletbe. "Ha azt keressük, mitől tud egy gazdaság fejlődni és sikeres lenni, két dologról kell beszélnünk: az egyik, hogy megvan-e a vállalkozói szellem az adott országban. Ez a magyarokban megvan. A másik: az innovatív-képesség. Az a képesség, hogyan tudunk új technológiai elemeket valóságossá tenni. Ez a mostani termék ilyen".

Varga Mihály arról is beszélt, hogy kezdeményezni fogja egy versenyképességi tanács felállítását. Hozzátette, hogy a makrogazdasági mutatóknál jelentős javulást tudtunk elérni, amit a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai is igazolnak.

Eszerint 2014-ben négy százalékos, tavaly pedig 3,1 százalékos bővülést ért el a magyar gazdaság, miközben az államadósság a GDP arányában 74,3 százalékra csökkent, és az államháztartás hiánya mindössze 1,6 százalék volt.

"Jó makrogazdasági pályán haladunk, minden abba az irányba mutat, hogy a konzervatív, óvatos pénzügyi politika folytatódjon" - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar nyelv és irodalommal megkezdődtek az érettségi vizsgák

origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal