Létrehozva: 2024.04.08.

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

Nem gondolná senki, mennyire jó befektetés az ezüst, de a Babakötvény és az állampapír is népszerű.

Egyre népszerűbb befektetés az arany mellett az ezüst. A kereslet fellendülését az ezüst annak köszönheti, hogy sokoldalú fém és jelentős az ipari felhasználása. Ez a fém különlegesen jó áramvezető, érzékeny a fényre és antibakteriális tulajdonságú. Napelemekben és a gyógyszeriparban is használnak ezüstöt, nélkülözhetetlen a nanotechnológiában és az orvosi berendezések gyártásában, de az akkumulátorokhoz és a fogászatban is felhasználják. Antibakteriális hatása miatt víztisztításra és fertőtlenítésre is alkalmazzák. Az ékszergyártásban is egyre népszerűbb az ezüst. Éppen ezért biztosak lehetünk benne, hogy az értéke egyre nő. Egyes becslések szerint a következő tíz évben megduplázódhat az értéke. Így már érthető, hogy a szakértők miért tartják jó befektetési lehetőségnek.

Növekszik a kereslet az ezüst iránt. Fotó: Shutterstock

Az adómentes állampapírokat veszik a legtöbben

A megtakarítással rendelkezőknek az a legfontosabb, hogy a vagyonuk, legyen bármekkora is az, megtartsa értékét. A pénzügyi szakértők szerint a legbiztonságosabb és megfelelően magas kamattal rendelkező befektetés az állampapír. Kényelmes, mert akár otthon, mobilon keresztül is megvásárolhatjuk, ha rendelkezünk Ügyfélkapuval, plusz ingyenes és nem kell fizetni a számlanyitásért. Nemcsak kisebb kockázattal jár, de előnye, hogy a befektetés reálértéken marad és a hozam is inflációkövető. Aki kisebb kockázatú befektetést keres és nem szeretne magas banki költségeket, annak az állampapírok közül érdemes választania. 

Az állampapír ráadásul adómentes és biztonságos. Tízmillió forintos befektetés esetén az új prémium állampapír első évi 7,9 százalékos kamata 790 ezer forint nyereséget jelent és a futamidő végére akár megduplázódhat a kezdeti tőke.

Jó hozamot ígérnek az állampapírok. Fotó: Thapana_Studio

A Babakötvény milliókat hozhat

A családoknak szóló hosszú távú megtakarítás a Babakötvény, amelyre még állami támogatás is igénybe vehető. Ez a befektetés a gyermekeink felnőtt életéhez ad segítséget.  Havi néhány ezer forintból akár milliókkal gazdagabban indulhat egy gyerek, mire 18 éves lesz. Jó hír, hogy február elejétől már 20,6 százalékos a Babakötvények kamata. Kezdő tőkét az állam ad, ennek összege 42.500 ft. És mit kell érte tenni? Egyszerűen csak egy Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál és már indulhat is ez a hosszú távú befektetés, amely a jövő generációjának szól. Akár havonta lehet rá pénzt tenni, akár egy összegben, ha váratlan jövedelem áll a házhoz.

A futamidő végén a gyerek nemcsak a befizetett pénzt és annak magas kamatait kapja meg, hanem az összeg a befizetés mértékétől függően minden évben állami támogatással is nő. Számítani kell viszont arra, hogy a Babakötvényben lévő pénzhez a gyermek 18 éves koráig nem lehet hozzányúlni, abból nem vehetnek ki a szülők.

 babakötvény
A Babakötvény milliókat is hozhat. Fotó: Matey István

A nyugdíjas évekre való felkészülést is támogatja az állam

A nyugdíjcélú megtakarítások  azoknak szólnak, akik az időskori éveikre tudatosan készülnek, és itt is van olyan forma, amihez állami támogatást is kaphatunk. Az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás esetében is igénybe vehető a húsz százalék állami támogatás, amely azért nem kevés pénz. A nyugdíjpénztárnál ez plusz 150 ezer forintot, a nyugdíjbiztosításnál 130 ezret jelenthet. A lényeg, hogy jó konstrukciót kínálnak ezek az előtakarékossági befektetési formák, ahol saját magunk alakítjuk a vagyonunk kezelését és a kockázat mértékét. A nyugdíjbiztosítás pedig számos plusz szolgáltatással kecsegtet, amelyek közül a garantált hozam lehetősége a legvonzóbb.

Az tény, hogy nem érdemes a pénzt otthon a párna alatt tartani, mert úgy elveszíti az értékét, inkább érdemes jól átgondoltan befektetni, élethelyzetünknek megfelelően. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

mandiner.hu

Magyar Péter-ügy: itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!