Létrehozva: 2017.09.28.

Már nem szitokszó a panel!

Az állami felújítási program tovább erõsítheti a panellakások népszerûségét

A panellakások iránti kereslet utóbbi időszakban tapasztalható dinamikus növekedésének okaként elsősorban az árelőnyt, a kedvező fenntartási költségeket nevezték meg a HG Media „Fókuszban: A Panelreneszánsz” című konferenciájának előadói. Az ingatlan.com által a konferencia számára készített kutatásból kiderül: a panellakások árelőnye úgy is jelentős, hogy értékük gyorsabban növekszik, mint a téglalakásoké. A panelek népszerűségét tovább erősítheti a tervek szerint jövőre induló állami panelfelújítási program.

A panelházak megújítását 20-25 év alatt valósítaná meg a kormányzat, mint ahogy az országban található 800 ezer lakótelepi lakás is ennyi idő alatt épült meg az 1960-as évek közepétől az 1980-as évek derekáig – mondta a kormányzat panelprogramját ismertető László Tamás fideszes országgyűlési képviselő.

Kiemelte: az átfogó panelfelújítási program 2018-ban indulhat el, azok után, hogy egy-két hónapon belül elkészül egy vitairat, amit társadalmi egyeztetésre bocsátanak majd. A program teljes felújítást céloz meg a panelházak és a lakótelepek esetében is. „A panelállomány fele átesett valamilyen szintű felújításon, azonban teljes rekonstrukció még nem történt” – hangsúlyozta László Tamás.

A panelházak esetleges visszabontásával kapcsolatban leszögezte: ez csupán egy kis elemét teszi ki a panelprogramnak, ami csak olyan helyeken valósulhat meg, ahol arra a lakók egyetértése alapján lehetőség nyílik.

A kormányzat otthonteremtési programjának eddigi eredményeit Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára ismertette. Az új lakások értékesítésére vonatkozó 5 százalékos kedvezményes áfa bevezetésével kapcsolatban elmondta: tavaly két és félszeresére, 31,5 ezerre emelkedett a kiadott lakásépítési engedélyek száma, amely az idei év első felében további 40 százalékkal nőtt. Csaknem 10 ezer lakás épült tavaly, 2017 első felében pedig 46 százalékkal bővült a használatba vett lakások száma. A saját célra építtetőknek biztosított adó-visszatérítésre eddig közel 7,4 ezer kérelmet fogadtak be több mint 33 milliárd forint értékben.

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) esetében a befogadott kérelmek száma meghaladja az 56 ezret, összege pedig a 150 milliárd forintot. A lakásépítési támogatásra vonatkozó igénylések száma tavaly mintegy kétszeresére nőtt az azt megelőző négy év együttes összegének.

Az NGM idei évre vonatkozó várakozásairól elmondta: a minisztérium szerint a lakáspiac növekedése, a lakásépítések számának jelentős megugrása várható, amit a kedvező makrogazdasági környezet mellett, a lakáshitelezés további bővülése is támogat. Emellett az NGM a CSOK igénybevételének 25 százalékos bővülését várja.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója arról számolt be, hogy a Takarék Csoporthoz benyújtott CSOK-igénylések száma is dinamikusan nő. A támogatás 2015-ös indulása óta már 55 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, és már csaknem 10 ezren szerződtek a takarékoknál, összességében mintegy 29 milliárd forintra. A Takarék Csoportnál azzal számolnak, hogy az idén 6 ezer CSOK-kérelem érkezik, amelyek alapján 15-20 milliárd forint értékben nyújthatnak otthonteremtési támogatást.

Vida József szerint a CSOK hatalmas lökést adott a lakáshitelezésnek. Egyre több ügyfél vesz fel ugyanis hitelt a CSOK mellé a Takarék Csoportnál. Idén az első félévben a lakossági jelzáloghiteleknél az új szerződött állomány mintegy 20 milliárd forintot tett ki, ez 23 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Becsei András, az OTP Lakástakarék Zrt. vezérigazgatója a lakóparki beruházásokról szólva azt jegyezte meg, hogy 2014-ig nagyon kevés projekt valósult meg, azonban az elmúlt 1-2 évben a beruházások felfutása tapasztalható az új lakások értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsnak és a CSOK-nak köszönhetően.

A panellakások iránti érdeklődések száma és aránya nőtt a leglátványosabban a különböző lakástípusok közül az elmúlt időszakban – derül ki az ingatlan.com által a konferencia számára készített kutatásból, amely az idei és a tavalyi év első kilenc hónapjának adatait hasonlította össze. A felmérést ismertető Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: a kutatás adatai alapján kijelenthető, hogy panelreneszánsz zajlik, ami az elmúlt években indult meg. „A panel 10-15 éve még szitokszó volt, most viszont nagy az érdeklődés az ilyen típusú lakások iránt” – jegyezte meg.

Miközben az árak mindenütt nőnek, a különböző lakástípusok közül továbbra is a panelek a legolcsóbbak: a fővárosban mintegy 30 százalékos az árelőnyük a téglaépítésű lakásokkal szemben. Az utóbbi évek adatai viszont azt mutatják, hogy értékük gyorsabban növekszik, mint a téglalakásoké, és bár árelőnyük továbbra is jelentős, a két szegmens közötti olló záródik.

A felmérésből az is kiderült, hogy a különböző ingatlantípusok (téglalakás, panellakás, családi ház) közül a paneleket lehet a leggyorsabban értékesíteni. „A panellakások iránti érdeklődéshez hozzájárult az is, hogy az utóbbi években, végbe ment a panelek mentális rehabilitációja. Azaz ezek az ingatlanok sokkal elfogadottabbá váltak, és a felújításoknak köszönhetően a fenntartási költségek is jelentősen csökkentek” – tette hozzá Balogh László.

Dr. Mitnyan György, a FÕTÁV Zrt. vezérigazgatója a panellakások távhővel történő fűtésével kapcsolatban azt emelte ki, hogy még mindig sok a tévhit ezzel a technológiával kapcsolatban. „Ez nem a panelek idejétmúlt fűtése, sőt” – hangsúlyozta. A FÕTÁV szakembereinek számításai szerint a távhő az egyéb fűtési formákkal járó költségeket – karbantartás, kazáncsere – is figyelembe véve 3-4 százalékkal kevesebbe kerül évente, mint a gázfűtés. A költségelőnyök mellett a távhő javára írható az is, hogy rendkívül biztonságos, például nem szivárog, nem juttat szénmonoxidot a levegőbe, nem robban. Emellett a távhő előnye, hogy környezetkímélő technológiának számít. „Ha Budapesten 10 ezer háztartás távfűtésre váltana, akkor évente 47 ezer tonnával csökkenne a károsanyag-, 8 ezer tonnával pedig a széndioxid-kibocsátás” – tette hozzá.

Kiemelte: a távhő előnyeinek ismeretében nem véletlen, hogy Budapesten egyre több lakóparki projekt gazdája és modern irodaépület üzemeltetője érdeklődik a technológia iránt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!