Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2018.12.20.

Zajlik a komáromi híd közel 100 méteres tartópilonjának bebetonozása

Igazán látványos szakaszhoz érkezett a Hídépítõ, a Mészáros és Mészáros, valamint a Hódút által kivitelezett projekt, hiszen mostantól a harmadik pillér fölött tornyosuló szerkezet víz feletti elemei kerülnek a helyükre.

Már betonozzák az új komáromi Duna-híd pilonját – jelentette be Kiss Boglárka, a beruházó NIF Zrt. szóvivője az építkezés látogatóközpontjában. A pilon, amely a kábelek segítségével tartja majd a hidat, a harmadik pillérből emelkedik ki, és 95 méter magas lesz. A híd kivitelezését a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. (H-M DUNAHÍD Konzorcium) végzi nettó 91,199 millió euró értékben.

Mostanra beemelték a pilon alsó részének tizenegy elemét, melyek mind a pillér belsejében találhatók, így betonozás után nem lesznek láthatók. A további 35 pilonelemet a Dunán levő pontonokon állítják össze úgy, hogy két elemet előre összehegesztenek, s utána emelik a helyére. A most összeállítás alatt levő darabok már a pilon látható, víz feletti részének első elemei lesznek.

„A híd minden támaszának cölöpözése elkészült, ebben a munkafolyamatban beépítettünk 1259 méter cölöpöt és 2100 m3 betont. A teljes projekt során 15 000 m3 szerkezeti betont fogunk felhasználni, ebből már 11 000 m3-t beépítettünk” – emelte ki Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója.

A pillérek fele már készen van, a másik három is épül

A NIF Zrt. szóvivője a hídépítés további fejleményeiről elmondta, hogy a híd hat pillérjéből már készen van a szlovák oldalon lévő három, és a magyar oldalon is folyamatban van az építésük. Beemelésre került továbbá az összesen 36 elemből álló hídpálya 12. eleme is, s a merevítő tartók egyharmada a helyszínen van. A gyártás az acélszerkezeti üzemekben folyamatos, a csepeli előszerelő telepen pedig folyik a hídpálya elemek összeállítása, hegesztése és festése.

Az acélszerkezetek gyártásáért, összeállításáért a Hódút Kft. felel. Szűcs Tamás, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 67%-os a készültség a szerkezetek gyártásánál, és 35%-os a helyszíni szerelés tekintetében. A közlekedők várhatóan 2020-tól használhatják majd a hidat.

A hídhoz kapcsolódó magyar oldali bekötőúton elkészült az 1-es főúti új csomópont a két körforgalommal" – tette hozzá Kiss Boglárka. Október 31-e óta megy rajta a forgalom, de jelenleg még munkaterület, folyamatban van az ideiglenes forgalomba helyezési eljárás, a hatósági engedély kiadása ezen a héten várható. A forgalom ráterelésére azért volt hamar szükség, hogy a déli elkerülő lezárását meg tudják szüntetni, és ezzel tehermentesítsék a várost. A hídépítési projektnél nagyon rövid lesz a téli leállás, mindössze december 21. és január 2. között tervezik szüneteltetni a munkát.

origo.hu

Már megint saját pályáján verték agyon az Újpestet

origo.hu

Agresszív baloldali fiatalok tomboltak és vertek rendőröket

borsonline.hu

Meglepetéseket tartogat az időjárás hétvégén

mandiner.hu

Váratlan helyen bukkant fel Novák Katalin

ripost.hu

Óráink vannak hátra, brutális napkitörés várható

hirtv.hu

Lencsevégre kapták a Bükkben barangoló medvét

origo.hu

Drámai hír érkezett Ukrajnából, Zelenszkij nem várt lépést tett

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 11-12.: Most kell lassítani

ripost.hu

Mutatjuk Magyar Péter igazi arcát

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal