Létrehozva: 2022.03.15.

500-ból 475 autót tudtak ellopni egy filléres kütyüvel- a tiéd köztük van?

A német autóklub folyamatosan teszteli, hány kulcs nélkül indítható autót tudnak ellopni egy otthon is összerakható eszközzel. Kiderült, hogy nagyjából az összeset.

Szerző MZ/X

Ma már sok autóban van kulcs nélküli zárrendszer. Markus Sippl, az ADAC (német autóklub) járműtechnológiai részlegének vezetője szerint az ilyen rendszerek nem biztonságosak, mivel a kulcs nélküli komfortzárral szerelt autókat sokkal könnyebb ellopni, mint a normál kulccsal rendelkező járműveket. Hogyan lehet ez ellen védekezni?

Fotó: Profimedia, Wavebreak

Így lopják a kulcs nélküli kocsikat

Egy ilyen autó feltöréséhez nincs szükség mélyreható számítástechnikai ismeretekre, adatok feltörésére. Elég a kulcs által kibocsájtott rádiójelet felerősíteni, amihez két autótolvajra és egy pár rádióerősítőre van mindössze szükség. Ha a kulcs a zsebünkben, az autó pedig a közelben van, máris lophatóvá válik. Fontos tudni, hogy ez a biztonsági rés akkor is fennáll, ha a kulcs a házban van, az autó pedig az utcán.

Hogy lehetséges ez?

A tolvajoknak nincs más dolga, mit letapogatni az autó „kulcsának” egyedi rádiófrekvenciás jelét és továbbít a parkolóban autó mellett várakozó másik tolvajnak. Ezt megtehetik akár úgy is, hogy mögöttünk állnak sorba a boltban. Amint megérkezik a kulcs jele, az autó úgy érzékeli, hogy a közelben van az eredeti tulajdonosa és magától kinyílik és beindítható lesz.

Van a kulcs nélküli kocsikkal még egy gond

Az ilyen autók motorját nem lehet menet közben leállítani, ha nálunk van a kulcs, ha nincs. Vagyis, ha egyszer a tolvajok beindítják a kocsit, már csak annyi a dolguk, hogy ne állítsák le.

Néhány tankolással akár külföldre is elmehetnek. Ha pedig a lopott járművet megtalálják a rendőrök, nem lesz nyoma betörésnek vagy egyéb lopásnak. Emiatt pedig felmerülhet, hogy a tulajdonos maga „lopta el a kocsit”, hogy biztosítási csalást kövessen el, ez pedig további kellemetlenségeket szül.

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Hány autót lehet így ellopni?

Az ADAC tesztjén vizsgált 500 kulcs nélküli autónak mindössze az 5% úszta meg, a többit mind sikerült a fenti módszerrel meglovasítani. A veszélyeztetett, letesztelt autók listája ide kattintva tekinthető meg.

Otthon is elkészíthető a lopáshoz hasznát eszköz

Az autóklub szakemberei szerint saját kezűleg is megépíthető az a két készülék, amivel a kulcs nélküli zárrendszereket feltörése lehetséges. A hozzá való alkatrészek nagyjából 35-40.000 forintba kerülnek az elektronikai üzletekben.

 

Hogyan védhető meg az autó?

  • Akinek kulcs nélküli zárrendszerrel rendelkező autója van, ellenőrizze a kezelési útmutatót, hogy ki tudja-e kapcsolni a rendszert. Ilyenkor általában nem lehet feltörni a fent említett módszerrel.
  • Lehetőleg éjszakára egy zárt garázsban parkoljunk le.
  • Ne tartsuk a rádiókulcsot a lakásban, irodában az ajtók, falak, ablakok közelében.

Figyelem! A kulcs köré tekert alumíniumfólia nem megbízható segítség! Ez vonatkozik a fém dobozokra vagy az árnyékoló tokokra is, amik egy része sajnos ugyanúgy átengedi a rádióhullámokat.

Hogy indulnak a kulcs nélküli kocsik?

A kulcs nélküli zár technológia úgy működik, hogy az autó tulajdonosának csak a kulcskártyát kell magával vinnie az autóhoz, a kinyitáshoz már nem kell azt megnyomni. Amint megközelíti a járművét, az rádión keresztül felismeri a kulcsot. A központi zár akkor nyílik ki, ha megérinti a kilincset, vagy megnyom egy gombot a kilincsen. Ezután az autó szintén kulcs nélkül, az indítógomb megnyomásával indítható.

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!