Létrehozva: 2022.08.16.

Iskolakezdés: hogyan válasszunk táskát egy elsősnek?

Az ár mellett nem árt még néhány másik szempontot is figyelembe venni iskolatáska vásárláskor. Főleg az első osztályosok esetében.

Szerző MZ/X

Lehet kapni váll és háti táskát, iskolatáskát, ergonomikus táskát, hátizsákot és oldaltáskát is. Ezek nem csak szimpla elnevezések, de az ajánlott felhasználási módra és a korosztályra is utalnak. Nem való mindenkinek ugyanaz a modell, segítünk választani!

Fotó: Pixabay

Ezért fontos a jó iskolatáska

A testsúlyuk 10%-ánál nehezebb táskát nem volna szabad az iskolás gyerekeknek a hátukon cipelni, mégis kénytelenek. A túl nehéz vagy nem megfelelően hordott táska pedig meghúzhatja az ínszalagokat és az izmokat, sérülést és fájdalmat okozva a nyakban és a derékban. Ez pedig súlyos esetben akár a gerinc deformitásáig, például gerincferdüléshez vezethet. Ezért is fontos, hogy a súlyt megfelelően oszlassuk el a gyermek hátán. Ehhez pedig elengedhetetlen egy megfelelő kialakítású és méretű iskolatáska.

Milyen táska kell egy elsősnek?

Egy alsós első táskája esetén érdemes a hagyományos, téglalap formájú, merevített modelleket megvásárolni, méghozzá az iskolatáska elnevezésűeket. Ezek már csak azért is praktikusabbak, mert a füzetek, könyvek nehezebben gyűrődnek össze bennük és könnyebb rendezetten belepakolni. Ezek közül is az ergonómiai táskák környékén érdemes nézelődni, mivel ezek anatómiailag formált hátrésszel rendelkeznek.

Mekkora legyen a táska?

A második választási szempont az ideális méret megtalálása. Gyakran elkövetik a szülők azt a hibát, hogy egy számmal kisebb vagy nagyobb táskát vesznek a kelleténél. Így hiába tudja a táska amit tudnia kell, még se tölti be a funkcióját. Érdemes ráadni a gyerekre a táskát, még a kasszába állás előtt, hogy megbizonyosodjunk arról, jól illeszkedik a hátára. Olyan hátitáskát keressünk, ami kicsivel a nadrág derék része felett, a csípőn is támaszkodik! Ez egyenletesebben osztja el a terhelést, a csípőt egy kicsit előre billenti, a vállpántokkal pedig hátrébb húzhatjuk a vállakat a helyes tartás érdekében. A táska ne legyen szélesebb, mint a gyermek válla. A vállpántjai legyenek megfelelően szélesek, vagyis minimum 3 centisek. A táska kiválasztásánál keressük a praktikus oldalzsebekkel, névcímkével, és fényvisszaverő felülettel ellátott modelleket. Az is praktikus, ha a táska belsejében több rekesz is van.

Fotó: pixabay.com

Milyen anyagból készüljön?

Az anyagát tekintve részesítsük előnyben az impregnált, vízálló anyagból készült modelleket, amiket mosógépben nem, de speciális mosószerrel, kézzel ki tudunk majd tisztítani. Érdemesebb ellenálló, műszállal kevert anyagokból készült iskolatáskát vásárolni, a hófehér és világos színt pedig kerülni. A táska alja legyen strapabíró, erős anyagból és az sem árt, ha a hátrésznél szellőzést biztosító anyag található, így ugyanis kevésbé fülled be a gyermekek háta.

Milyen nehéz legyen a táska?

Az ideális elsős táska súlya nem haladja meg az 1,2 kg-ot. Ha nem találunk ilyen súlyú táskát, törekedjünk arra, hogy minél könnyebb modellt vásároljunk.

origo.hu

Ettől az ételmaradéktól teljesen el fognak tűnni a meztelencsigák a kertjéből

origo.hu

Itt az oroszok nukleáris tengeralattjárója, ami mindent elpusztíthat

life.hu

Bennfentes tálalt ki Anne Hathaway házasságáról: ilyen a kapcsolat valójában a színésznő és férje között

magyarnemzet.hu

Lehet egy tippje, tíz ukrán menekültből mennyi dolgozik Németországban

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

hirtv.hu

Üzentek az oroszok: készek vagyunk a harctéren megküzdeni a Nyugattal

origo.hu

Megmutatta kőgazdag pasiját Mazsi

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 13.: a Szűz irányít, az Ikrek új ismeretséget köt

ripost.hu

Itt szedhetsz magadnak epret: kinyitottak a szedd magad szamócaföldek!

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal