Létrehozva: 2022.12.14.

4 tipp, amivel egyszerűbbé tehető a lakásvásárlás folyamata (x)

Első saját lakásunk megvásárlása több okból is mérföldkövet jelenthet életünkben. Egyrészt sokak számára ez az első, ennyire nagy kockázatú döntés, másrészt választásuk hatása hosszú évekig mindennapjaik része lesz, hiszen választott lakásukban kell majd boldogulniuk. A döntés súlya egyeseket megbénít, másokat végtelen vacillálásra ösztönöz, alábbi listánkkal azonban segítünk leküzdeni ezeket a hátráltató tényezőket. Végigmegyünk a lakásvásárlás legfontosabb lépésein,  hasznos tanácsokat adunk a döntéshozatal megkönnyítéséhez.

Szerző Ripost

A lakásvásárlás lépései

Egy lakásvásárlási procedúra elsőre minden bizonnyal hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnik, pedig kellő felkészültséggel igazán egyszerű folyamat. A megfelelő lépések betartásával elkerülhetjük a váratlan meglepetéseket és kellemetlen helyzeteket, gördülékenyebbé téve az eseményeket.

Egy hozzáértő ingatlanos sokat segíthet. Fotó: 123rf.com

Első lépésként állítsuk fel saját szempontrendszerünket, hogy milyen lakást szeretnénk vásárolni. Ne legyünk könnyen megalkuvóak, hiszen hosszú távon fog számunkra életteret biztosítani új lakásunk. Legyünk továbbá tekintettel költségkeretünkre is, hiszen a lakásvásárlások általában előre meghatározott büdzséből történnek, ne vállaljuk túl magunkat feleslegesen.

Ha megfogalmaztuk elképzeléseinket, nekiállhatunk a keresésnek, előre készüljünk fel, hogy nem lesz rövid folyamat. Éppen ezért érdemes minél előbb nekilátni, hogy nyugodtan végignézhessük a lehetséges eladó lakásokat. Ha találunk alkalmasnak tűnő ingatlant, érdemes nem elhamarkodni a döntést, akár többször is megtekinteni azt.

Ha megtaláltuk a tökéletes eladó lakást, ami költségkeretünkbe is belefér, ideje megtennünk a szükséges jogi teendőket. Ellenőrizni, hogy az eladási papírok hitelesek, a ház jelzálogtól mentes, valamint lefektetni az előleg és a foglaló kifizetését. Ezután következhet az adásvételi papírok előkészítése a felek között, majd az esetleges hitelfelvétel és a pénzügyi kötelezettségek rendezése. 

4 tipp, hogy egyszerűbb legyen a lakásvásárlás 

A fenti sorrend persze csak jól működő sorvezetőként szolgál majd, a döntéseinket megkönnyítő trükkök a részletekben rejlenek. Következzen most négy tanács, mellyel megkímélhetjük magunkat a felesleges bosszankodásoktól és kiadásoktól a tervezés, a keresés és a tényleges lakásvásárlás során.

1. Írjunk listát legfontosabb igényeinkről!

Mivel hosszú távú döntést hozunk, már a tervezésnél fontos, hogy lefektessük saját szabályainkat. Hosszú éveket fogunk ebben a lakásban tölteni, így érdemes minél pontosabban meghatározni legfontosabb igényeinket, melyekből nem szeretnénk engedni. Újépítésű eladó lakást keresünk, vagy régebbibe is beköltöznénk? Melyik környéken szeretnénk élni? Hány négyzetméteres lakást képzelünk el családunk számára, milyen felosztással? Szükségünk van-e kertre, vagy társasházba mennénk szívesebben? Ha a fizetéshez tervezünk igénybe venni valamilyen állami támogatást, az eladó lakás megfelel-e a feltételeknek?

Ha megvagyunk a legfontosabb szempontokkal, jöhetnek a részletesebb elemek, melyeket persze már érdemes rugalmasabban kezelni. Szükségünk van-e fürdőkádra, vagy zuhanyozni szeretünk inkább? Megér-e némi plusz pénzt egy kedvezőbb kilátás, esetleg egy erkély? Ha pedig már megvan a tökéletes lakás leírása, szánjunk időt és energiát a hozzá legközelebb álló ingatlan felkutatására. Ne döntsünk hirtelen felindulásból és ne adjuk fel szempontrendszerünket akkor se, ha egy ideig nem találunk elvárásainknak megfelelő lakást.

2. Vegyük igénybe ingatlanos segítségét! 

A túl hosszúra nyúló keresés egy idő után frusztráló lehet, de egy profi ingatlanos bevonásával rengeteg időt spórolhatunk. Bár az interneten rengeteg hirdetéssel találkozhatunk, egyes lakások csak később, vagy egyáltalán nem kerülnek be a publikusan elérhető adatbázisokba. Emellett a szakemberek segítséget nyújthatnak az ingatlan múltjába való betekintéshez és észrevehetik az esetleges hibákat, melyekből váratlan költségeink származhatnának.

3. Alaposan szűrjük le a megnézendő ingatlanokat

Ha tartjuk magunkat az elképzeléseinket tartalmazó listához és ingatlanszakértő segítségével kiszűrjük a számunkra nem megfelelő hirdetéseket, szintén rengeteg időt megspórolhatunk. Az ingatlanosok rálátása  az eladó lakásokra ugyanis nemcsak szélesebb, de tisztában vannak az adott környéken jellemző ár-érték aránnyal, így könnyedén kiszúrják a túlárazott vagy nehezen megközelíthető lakásokat.

4. Keressünk egy jó ügyvédet!

A jogi teendők terén hatalmas segítség egy hozzáértő ügyvéd jelenléte. Már az ajánlattételnél elkezdődik ugyanis a helyenként zavaros jogi procedúra, a foglaló összegével és az esetleges előleg átutalásával. Ezután az adásvételi szerződéssel kapcsolatos ügyintézés nehézségeinél is szükségünk lesz egy ügyvéd segítségére, aki jártas a lakásvásárlással kapcsolatos bürokráciában, tisztában van a határidőkkel és képes eljárni a nevünkben a folyamat teljes időtartama alatt. 

Ha megtaláltuk a tökéletes eladó lakást, lépjünk! 

Az ingatlanpiac gyorsan változó feltételei és az egyre növekvő kereslet miatt nem érdemes sokáig halogatni a döntést, amennyiben megtaláltuk a számunkra ideális lakást. Ha minden elsődleges szempontunknak megfelel, az általunk megbízott ingatlanos is elismerően szól róla, valamint a lakásvásárlás jogi körülményeit is tisztázta ügyvédünk, merjünk bátran ajánlatot tenni, mielőtt lemaradunk álomlakásunkról!

(X)

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!