Létrehozva: 2022.12.18.
Módosítva: 2022.12.18.

Ezekkel a tippekkel könnyebb a reggeli jégkaparás

A szabadban parkoló autók üvegfelületeire reggelre ráfagy a pára. Ezt indulás előtt gondosan le kell takarítani, amit néhány trükkel megkönnyíthetünk.

Megérkezett a fagyos idő, ami az autósoknak reggelente sok bosszúságot tud okozni. Nem elég, hogy ködösek és csúszósak az utak, indulás előtt még az első és a hátsó szélvédőről is le kell kaparni a jeget. Egy kis odafigyeléssel azonban ez a gond sokkal kisebb is lehet.

Balesetveszélyes, ha nem látunk tisztán

Sajnos sok autó úgy vesz részt a közlekedésben, hogy a szélvédőjüket, üvegfelületeiket éppen csak megkapirgálta a sofőr, és csak egy kis felületen lát ki a jégburok mögül. Valószínűleg abban bíznak, hogy hamar felmelegszik az autó és a szélvédő is, az ablaktörlő meg majd letolja a maradékot. Ez viszont sajnos nem így van, a kilátás pedig nagyon fontos - olvasható a rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottságának egy korábbi felhívásában. A teljesen le nem takarított jég akadályozza a kilátást és így balesetveszélyes,ezért mindig alaposan tisztítsuk meg a szélvédőt.

Ice,On,Car.,Frozen,Car,Glass,And,Ice,On,Windscreen
Fotó: C D Shaw

Így tegyük le este a kocsit

Az ablaktörlő lapátokat hajtsuk fel minden hosszabb parkolást megelőzően - főleg éjszakára - vagy csomagoljuk be több rétegű újságpapírral. Takarjuk le a szélvédőt valamivel éjszakára. Egy mezei pokróc, vagy takaró is megteszi, de vásárolhatunk erre a célra gyártott szélvédő takaró fóliát is. Amit semmiképp sem ajánlanak erre a célra, az a kartonpapír, mivel ez könnyen rá tud fagyni a szélvédőre. Ezen kívül az autóban található szőnyegeket érdemes szövetről gumira cserélni, hogy elkerüljük a belső jegesedést.

Így álljunk neki a jégmentesítésnek

Ha elmulasztottuk letakarni a szélvédőt, akkor a következő módon tüntessük el a jeges az üvegről. Először is indítsuk be a kocsit és kapcsoljuk fel a fűtést, a légbefúvókat pedig irányítsuk a szélvédőre. Pár perces motorüzemet követően meg fog indul a leolvasztás. A vastagabb jégréteget a szélvédő alján kialakuló olvadópontokon a legkönnyebb megkezdeni. Ha már egyszer megindul, akkor egyre könnyebb lehúzni. Ha van, akkor a szélvédőfűtéseket és a tükörfűtést is kapcsoljuk be.

Fotó: Czímer Tamás

Mikor melyik oldalát használjuk a jégkaparónak?

Annak érdekében, hogy elkerüljük a szélvédő összekarcolódását, a jégkaparók erős műanyag éleit a vastag jégnél érdemes használni, a gumiéllel pedig a nagyon vékony visszafagyó csíkok, illetve a hajnalban felfagyott vékonyabb páraréteg távolítható el hatékonyan. Ha épp nincs nálunk jégkaparó, jó szolgálatot tehet egy pontgyűjtőkártya is.

Mikor jön jól a jégoldó spray?

A jégoldó spray főleg csak az után hasznos, ha lekapartuk a jég vagy fagyott pára nagy részét. Ezek a jégmentesítő eszközök általában etilén-glikol és etil-alkohol keveréket tartalmazó szerek, a hátrányuk pedig az, hogy amíg hideg a szélvédő, vékonyan visszafagy az üvegre, amitől este zavaró szivárványosságot láthatunk az üvegen.

A szélvédőmosót nem jó ötlet használni

Amíg az autó nem melegedett át, és a külső hőmérséklet fagypont alatti, addig ne használjuk a szélvédőmosó berendezést, mert a hideg üvegre szórt víz azonnal felfagy, megakadályozva a kilátást. Ez akkor is így történik, ha téli ablakmosó folyadék van a kocsi tartályában.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Még egy helyben állni is nehéz a világ legmeredekebb utcáján - képek

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

magyarnemzet.hu

Félelmetes videó jelent meg az orosz pilóták kegyetlen pusztításáról

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!