Létrehozva: 2022.12.22.

Kik ők és kinek gyűjtenek valójában adományt a vonatokon?

Tényleg hallássérültek és tényleg hallássérülteknek gyűjtenek a vonaton ajándéktárggyal kéregetők? Íme a megdöbbentő igazság!

Engem csak az érdekelne, hogy ezek mik? Valódi vagy átverés?-tette fel a kérdést egy saját bevallása szerint nem régóta vonattal ingázó, fiatal utas a Facebook egyik nyilvános csoportjában. A bejegyzéshez képet is csatolt. A fotón egy hógömb látható, alatta egy kis papírfecnivel, amit a vonat ablak alatti kis asztalára tettek. A cetlin az áll, hogy a hógömb 1500 Ft, a tulajdonosa pedig hallássérült és pénzt gyűjt. Kik ezek az emberek valójában és kinek gyűjtik a pénzt? Támogassuk vagy sem őket?

siket,süket,fül,hall,hallgatózik
Fotó: pathdoc / Shutterstock

Régóta létező jelenség ez

Aki utazott már vonattal valamelyik nagyobb pályaudvarról, találkozhatott a peronon fel-alá sétáló és ajándéktárgyakat osztogató emberekkel. Közös ismertetőjelük, hogy a legtöbbször siketnek adják ki magukat, akkor is odaadják, leteszik a portékájukat, ha előre jelezzük, hogy ne tegyék és még a vonat indulása előtt leszállnak. Kik ők és vegyünk-e tőlük csecsebecsét?

Mit gondol a jelenségről egy hallássérült?

Az említett bejegyzés alatt a rengeteg hozzászólás között az egyik legkedveltebb egy siket hölgyé volt, aki a következőt reagálta erre a jelenségre: ha ilyesmivel találkozunk, ne fogadjuk el az ajándéktárgyat és ne fizessünk érte. Az illető ugyanis -személyes tapasztalatok alapján- nagy valószínűséggel nem magának vagy egy egyesületnek gyűjt pénzt, hanem valamilyen bűnözői csoportnak. Ráadásul jó eséllyel nem is siket, a jelnyelvet nem érti és nincs SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) igazolványa sem.

hógömb,gömb,hó,karácsony,tél
Fotó: New Africa / Shutterstock

Mi a SINOSZ véleménye erről?

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének állásfoglalása a hallássérült személyek nevében történő közterületi kéregetésről a következő: országszerte, évek óta tapasztalható, hogy magukat hallássérültnek, siketnek valló személyek kis értékű ajándéktárgyakat – pl. figurás kulcstartó, apró szobrocska, autós zászló – „árusítanak” engedély nélkül. A módszer azt a látszatot kelti, mintha adományt (általában 500-1500 Ft-ot) kérnének, amelyért cserébe, mintegy köszönetképpen adnák az ajándéktárgyat. Pedig nem erről van szó. A kéregetők – akik nem feltétlenül magyarok és sok esetben nem is siketek – előre nyomtatott, sokszor többnyelvű kísérőszöveggel kommunikálnak. Az ilyen jellegű tevékenység jellemző színhelyei a vonatok, pályaudvari várótermek, vendéglátóhelyek, kihasználva azt, hogy ott lévő személyek hosszabb ideig ülnek egy helyben. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a SINOSZ nem folytat közterületi adománygyűjtő tevékenységet, sem munkatársait, sem tagjait, vagy más önkénteseket nem bíz meg ilyen jellegű adománygyűjtéssel, ezért határozottan elhatárolódnak ezektől az esetektől.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

hirtv.hu

Sajtóklub: Magyar Péter is belegabalyodott a Bajnai-féle Datadat hálójába + videó

ripost.hu

A legtöbben elhasalnak rajta: zseni vagy, ha megfejted - Fotó

hirtv.hu

Bayer show - Deutsch Tamás: Egyszer érdemes kipróbálni, hogy milyen a hazádhoz való hűség, a hazaszeretet jegyében politizálni + videó

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!