Létrehozva: 2023.01.01.

Hányszor, miért és hogyan kell helyesen szellőztetni?

A népegészségügyi központ szerint idei télen még nagyobb figyelmet kell szentelnünk a szellőztetésre. A cél az energiatakarékosság és az egészséges levegő megfelelő egyensúlyának megteremtése.

Kevés szó esik a rossz levegő káros hatásairól, pedig ilyenkor télen még nagyobb a jelentősége a tiszta, friss levegőnek, mint nyaranta. De mitől lesz rossz a benti levegő, és milyen időközönként érdemes lecserélni azt egy kis szellőztetéssel? 

Air,Conditioner,In,Office.,Heating,And,Conditioning
Fotó: Shutterstock

Ettől rossz a kinti levegő

Az egészségünket sok minden befolyásolja, ezek közül a levegő szennyezettsége a környezet által okozott betegségek legfontosabb oka. Sok légszennyező található a környezetünkben, a legtöbb megbetegedést a szálló por (szmog) okozza, ami elsősorban a helytelen tüzelésből ered. dr. Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője szerint a szálló por másik forrása a közlekedés, ami főként a nagyobb városokban jelent problémát, ahol a forgalmasabb utak mentén magasabb a koncentrációja. Éppen ezért fontos, hogy amikor az NNK figyelmeztetést ad ki a szálló por magas koncentrációja miatt, a várandósok, idősek és krónikus betegek ne töltsenek túl sok időt a szabadban és ritkábban szellőztessenek.

Ettől lehet rossz a benti levegő minősége

Az időnk 80-90%-át bent töltjük, ezért is fontos, hogy jó legyen a belélegzett benti levegő minősége. A munkahelyek, iskolák, otthonok levegőjének minőségét több tényező befolyásolja: egyrészt a kültéri levegő, másrészt a beltéri szennyezők, a szellőztetés módja, illetve az, hogy van-e például légtisztító berendezésünk, amik csökkentik a szennyezőanyagok koncentrációját.

Ha kint rossz a levegő, ne is szellőztessünk?

Rossz beidegződés, hogy ha kint nem tiszta a levegő, akkor az emberek egyáltalán nem szellőztetnek, attól tartva, hogy a rossz levegő bekerül a lakásba. Pedig ilyenkor is ki kell engedni a bent felgyűlt káros anyagokat. Nem is gondolnánk, hogy mennyi légszennyező forrás van otthon is, és szellőztetés nélkül mennyire feldúsulhatnak ezek a káros anyagok. Elég csak az általunk kilélegzett szén-dioxidra gondolni, de említhetjük a felvert port, a sütés-főzés során keletkező anyagokat, a füstölők, a takarítószerek használatát is.

Fotó: Pezzetta Umberto

Milyen betegségeket okozhat a szennyezett levegő?

Rövid- és hosszú távú hatásai egyaránt vannak. A kinti rossz levegő légúti tüneteket, légúti irritációt, köhögést, légzési nehézségeket okoz, ezen kívül szív- és érrendszeri problémákat is. Rövid távon akár szívritmuszavar is felléphet nagy szmogban. A benti rossz levegő ezeken kívül hatással van például a gyermekek és felnőttek tanulási képességeire, munkavégzési képességeire, hosszú távon pedig növeli a krónikus légúti-, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Hogyan kell jól szellőztetni?

Az energiaválság idején ez a kérdés még fontosabb. Egyes ajánlások szerint 60-90 másodpercnyi szellőztetés elég, de az NNK szakértője szerint ez sajnos nem igaz, ennyi idő alatt nem lehet megfelelő légcserét elérni. Ha nem jelentős a kinti- és benti hőmérséklet különbsége, akkor akár 15-20 percre is javasolt az ablakokat kinyitni. Ahogy nő a hőmérsékletkülönbség, kevesebb idő is elég, de ha 20 fok vagy annál nagyobb különbség van, akkor is legalább 5 percig szellőztessünk. És persze az sem mindegy, hogyan csináljuk. Lehetőleg tárjuk ki az ablakot, legyen kereszthuzat, bukóállásnál ugyanis a hőmérséklet csökken, de a levegő csak kismértékben cserélődik ki. Otthon legalább naponta 2-3-szor szellőztessünk, az iskolában viszont minden szünetben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

metropol.hu

Most érkezett: baj van, fontos szakaszon nem jár az 1-es és a 14-es villamos

vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!