Létrehozva: 2023.01.16.
Módosítva: 2023.01.16.

Lejárt, ellopták, megsérült? Így intézhetsz új személyi igazolványt 2023-ban

A személyi igazolvány az egyik legfontosabb okmányunk, ezért fontos tudni, hogy mi a teendő, ha új iratot kell igényelnünk.

Hány éves kortól kell egy gyereknek, mennyi idő alatt készül el a személyi 2023-ban, mi a teendő, ha ellopták vagy megsérül? Mennyi idő alatt kapunk ideiglenes személyit és mikor kell lecserélni a meglévőt? Miben más az új típusú személyi, mint a régi? Íme a válaszok!

Az egyik legfontosabb iratunk

A személyi igazolványunk - és ha van, a jogosítványunk - az egyik alapvető személyazonosító okmányunk, amit mindig magunknál kell tartanunk. Minden hivatalos ügy intézéséhez szükség van rá, de akár egy egyszerű bolti bevásárlásnál, igazoltatásnál is kérhetik. Minden magyar állampolgárnak kötelezően rendelkeznie kell ezzel az okmánnyal, a Pénzcentrum.hu pedig összegyűjtötte az igénylés 2023-as feltételeit.

okmány,személyi,jogosítvány
A jogosítvány mellett a személyi igazolvány az egyik legfontosabb iratunk

Ezt érdemes tudni az új típusú személyi igazolványról

Az e-személyi igazolvány annyiban tér el a régi típusú személyi igazolványtól, hogy az új személyi egy digitális tárhellyel is rendelkezik, vagyis van benne egy chip, ami megkönnyíti az ügyintézést. Például az e-személyi elektronikus jegyként, bérletként is funkcionál, válthatunk ki vele gyógyszert, eltárolhatjuk benne az ujjlenyomatunkat, hitelesíthetünk bármilyen elektronikus dokumentumot, és az EU-n belül átléphetjük vele a határt.

Hol található az e-személyin a személyi szám?

Az új típusú személyin az igazolványszám (okmányazonosító) 6 számból és 2 betűből áll, ami a plasztik mindkét oldalán szerepel, háromszor. A legegyszerűbben a fényképes oldalon a fénykép mellett, a születési- és érvényességi idő alatt, illetve a hátoldalon a QR kód és a címer alatt lehet megtalálni.

Hány éves kortól kell személyi igazolvány 2023-ban?

Régen csak 14 éves kortól volt kötelező a személyi igazolvány igénylése, 2019 óta viszont a csecsemőknek is rendelkeznie kell saját személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával, tajkártyával, illetve, ha családi adókedvezményt is igénybe vennénk a gyermekre, akkor adókártyával is.

személyi igazolvány, igazolvány, személyi
Fotó: Cup Of Spring / Shutterstock

Meddig érvényes a személyi igazolvány?

A személyi igazolvány érvényessége korlátozott ideig tart. A következő érvényességi időkkel számoljunk:

  • 12 év alatti igénylő esetén a kiállítás napjától számított 3 évet követő születési idejének napjáig, de legfeljebb a 12. életév betöltésének napjáig érvényes.
  • 12-18 év közötti igénylő esetén az okmány kiállításának napjától számított 3 évet követő születési idejének napjáig érvényes.
  • 18. évét betöltött igénylő esetén a kiállítás napjától számított 6 évet követő születési idejének napjáig érvényes.
  • 65 év felett kérhető a személyi igazolvány korlátlan érvényessége.

Hogyan igényelhetünk személyit?

A személyi igazolványt személyesen lehet igényelni a kormányablakokban. Ilyenkor friss arckép és aláírás készül és ujjlenyomatot is vesznek, ha hozzájárulunk. Az igénylést megtehetjük bármelyik okmányirodában, kormányablakban, járási hivatalban, nyilvántartási szervnél, konzuli irodában. A személyi igazolvány igénylése során fel kell mutatnunk egy érvényes útlevelet, annak hiányában a születési anyakönyvi kivonatunkat vagy házassági anyakönyvi kivonatunkat. Ezek közül valamelyiket vigyük magunkkal.

Mi a teendő lejárt igazolvány esetén?

Ilyenkor elég bármelyik okmányirodába ellátogatnunk és a szükséges okmányok felmutatásával elindítanunk a folyamatot és elkészíttetnünk a friss igazolványképet. Ne felejtsük el magunkkal vinni a lejárt személyi igazolványt!

személyi igazolvány, igazolvány, személyi
Fotó: nito / Shutterstock

Mikor indokolt a személyi igazolvány cseréje?

Bármilyen esetben, ha a személyi igazolvánnyal kapcsolatos változás áll fenn (elveszik, ellopják, megsemmisül, adatváltozás történik), azt jeleznünk kell 3 napon belül Ügyfélkapun vagy egy okmányirodában, eltulajdonítás esetében a rendőrségen is. A sérült személyi igazolvány cseréje és az elveszett személyi igazolvány pótlása ugyanolyan feltételekkel történik, mint az első személyi igazolvány kiállítása, az ügyintézés pótlás, illetve a személyi igazolvány cseréje esetében online is kezdeményezhető. Házasságkötés miatti névváltoztatás (adatváltoztatás) esetén, ha az anyakönyvvezető készített rólunk fényképet az adategyeztetéskor, az új személyi automatikusan, postán érkezik. Ha nem készült hivatalos igazolványkép, akkor a házassági anyakönyvi kivonattal, illetve a postán automatikusan megérkező új lakcímkártyával személyesen szükséges az új e-személyi igénylése.

Mennyi idő alatt készül el a személyi igazolvány?

Alapesetben 8 nap, egyéb esetben 20 napig tolódhat a határidő. A személyi igazolvány elkészültéről SMS értesítést kérhetünk – átvehetjük az okmányirodában személyesen, vagy kérhetjük az okmány kipostázását is. Az ideiglenes személyi igazolványt azonnal megkapjuk.

Mennyibe kerül egy új személyi igazolvány?

A személyi igazolvány igénylése illetékmentes, vagyis ingyenes.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!