Létrehozva: 2023.01.21.
Módosítva: 2023.01.21.

Mi lesz 2023-ban válás esetén a Babaváróval, CSOK hitellel?

Magyarországon a házasságok közel 40%-a válással végződik. Mi van akkor, ha az exházaspár kedvezményes családtámogatást vett igénybe?

Egy válás nem csak lelkileg nehéz, anyagilag is nagyon megterhelő lehet. Éppen ezért még a hitelfelvétel vagy támogatás igénylés előtt érdemes utána járni, mi történik ilyenkor. Mennyit kell visszafizetni? A babaváró és CSOK hitel esetén például a következőkre érdemes felkészülni.

Confused,Upset,Millennial,Married,Couple,Sit,On,Couch,Read,Financial
Fotó: Shutterstock

Ez a szabály vonatkozik a házaspárok hitelfelvételére

Amikor egy házaspár dönt a hitelfelvétel mellett, az ügyletben mindkettőjüknek szerepelnie kell, mint adós és adóstárs. Ebben az esetben mindketten kötelezettséget vállalnak a kölcsön visszafizetésére, vagyis bármelyikükön behajthatja a bank a fennálló tartozást írja a money.hu. Vagyis válás esetén is együtt kell működniük a feleknek, és közösen kell megoldást találniuk, hogy hogyan zárják le kölcsönszerződésüket. A hitelintézet felé mindenképpen be kell jelenteniük a különválást és választaniuk kell a lehetőségeik közül.

Válás esetén ezek a hitellezárás lehetőségei

Ha házaspárnak van akkora vagyona, amiből ki tudja fizetni a tartozását, akkor végtörlesztéssel azonnal le is lehet zárni a szerződést. Ha nincs, akkor az egyik fél átvállalja a hiteltartozást a másiktól és maradhat az ingatlanban. Ehhez az kell, hogy a leendő adós jövedelme elég magas legyen, vagy újabb adóstársat vonjon be. Az is megoldás, hogy válás után mindkét fél marad a hitelben adóstársként. Ilyenkor tovább fizetik közösen a törlesztőket, és ugyanúgy felelnek a jövedelmükkel és vagyonukkal a teljes tartozásért, mint amikor még házasok voltak. Szóba jöhet ezen kívül még a hitelkiváltás is, mikor is egyik fél kivásárolja a másikat.

Mi a helyzet ha valamilyen családtámogatást is igényeltünk?

Bonyolultabb a helyzet, ha a hitel mellé CSOK támogatást/hitelt vagy a Babaváró kölcsönt is igényelt a válni készülő házaspár. A CSOK támogatás igénybe vétele esetén például az állam az adott ingatlanra jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyez be a felvételt követő 10 évre. Ez azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt az ingatlan nem eladható, csak ha visszafizetjük a támogatást. A babavárónál pedig fontos kitétel, hogy 5 éven belül meg kell születnie az első gyermeknek és elválni sem lehet a futamidő alatt. Mi van ha mégis elválnak a szülők, vagy nem születik gyermek?

Fotó: Pixbay

A CSOK és a válás

Megoldás lehet válás esetén, hogy az egyik fél marad a gyermekkel vagy gyermekekkel az ingatlanban, mert ebben ez esetben nem adják el a lakást és a lakcímük sem változik. Így a támogatást sem kell egy összegben visszafizetni. Ha a vállalt gyermek megszületése előtt döntenek a párok a válás mellett, akkor egy és két gyermek vállalása esetén a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő kamattal terhelve kell visszafizetni a felvett támogatást. Három gyermek vállalása esetén viszont már az alapkamat ötszöröse lesz az irányadó kamat. Az alapkamat most egyébként 13%. Vagyis ha valakik 3 gyermeket vállalnak, de egy sem születik és elválnak 5 év után, egy összegben kell 34.375.000 forintot visszafizetni a házasság felbomlását követő 60 napon belül.

A babaváró hitel és a válás

Ha elválik a házaspár, akkor a válás napjától piaci kamatozásúvá válik a hitel, akkor is, ha már született közös gyermekük a hiteligénylés után. Ha a párnak nem születik egy gyermeke sem, akkor visszamenőleg is ki kell fizetni a kamattámogatást. Vagyis ha egy pár 5 éven belül elválik és gyermekük sem születik, 120 napon belül egy összegben kell 2.142.515 forintot fizetniük, a hátralévő részleteket pedig piaci alapon törleszteniük.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tovább tart a veszprémi kézilabdabotrány, a dánok képtelenek elfogadni a vereséget

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!