Létrehozva: 2023.03.19.

Elindult a medvehagymaszezon - erre figyelj, miközben szeded!

Nyílik a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye, ami nem mellesleg nagyon finom és egészséges is. A medvehagyma szabadon gyűjthető, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

Nyersen fogyasztva vagy különböző ételek összetevőjeként is nagyon népszerű gyógynövény a medvehagyma és sok helyen megterem az országban. Jótékony hatással van a vérkeringésre és az emésztőrendszerre. Erre viszont nagyon figyelni kell, miközben begyűjtjük!

medvehagyma
Nyílik a tavasz egyik jellegzetes növénye, a medvehagyma. Fotó: Olena Vysokolian / Shutterstock

 

Mikor van a medvehagyma gyűjtési szezonja?

A jótékony hatású növény gyűjtési szezonja márciusra, legkésőbb április elejére esik. A begyűjtését a szezon elejére érdemes időzíteni, mert ekkor még nem bújnak elő a gyöngyvirág hasonló kinézetű, de mérgező levelei. A Mecsekben már most biztosan szedni lehet belőle.

Mi a hasonlóság és a különbség a medvehagyma és a gyöngyvirág között?

A hasonló levélformájuk miatt nagyon könnyű összetéveszteni a medvehagymát a gyöngyvirággal. Mindkettő levele ép szélű és párhuzamos erezetű, de a medvehagyma levele kihajtáskor is lapos, színe fényes élénkzöld, fonákja hamvaszöld. A gyöngyvirág levele viszont hártyás, hengeresen összetekeredve hajt ki, színe matt és hamvaszöld, a fonákja pedig csillogó. Aki bizonytalan abban, mivel is van dolga, dörzsölje meg a növény levelét és ha fokhagyma illatot érez, szinte biztosan medvehagymával van dolga.

Milyen tüneteket okoz, ha véletlenül gyöngyvirágot eszünk?

Enyhébb esetben rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést, hányást okoz. Ha a minimálisnál többet fogyasztunk belőle, az halálhoz is vezethet, főleg a gyerekek esetében. Már 2-3 levél is súlyos szívműködés-zavarokat okozhat, ezért is fontos, hogy a medvehagymával ne tévesszük össze!

Fotó: mindmegette.hu

Hol lehet medvehagymát gyűjteni?

Azokban az állami erdőkben, amik nem minősülnek természetvédelmi területnek. Az egyes erdőterületek besorolásáról egy interaktív erdőtérképen lehet tájékozódni, ami a Nébih weboldalán található. A medvehagyma a nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú területeket kedveli, ezért főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. Aki szeretne otthonra egy-két csokorral belőle, az adott területet kezelő erdőgazdaságtól, nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhet hiteles információt arról, van-e medvehagyma a területen, és ha igen, merre érdemes azt keresni.

Mi a helyzet a magánerdőkkel?

Ha valaki magánerdőben szeretne gyűjtögetni, - akár saját használatra, akár eladási célra - engedélyt kell kérnie az erdő tulajdonosától. Azt, hogy melyik erdő magánerdő és melyik állami, az imént említett interaktív térképén lehet megnézni.

A medvehagymát helytelenül vadfokhagymának is nevezik. A medvehagyma azonban nem a fokhagyma vad változata, bármennyire is így szokták emlegetni. A medvehagyma Allium ursinum, a fokhagyma pedig Allium sativum, tehát két különböző fajról van szó, melyek jellegzetes illatuktól eltekintve nem is hasonlítanak egymásra.

Mennyit lehet legálisan szedni?

A növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni. A saját használatra szedett növényt tilos értékesíteni és fontos szabály még, hogy a védett növénynek csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos!

El lehet adni a piacon a begyűjtött medvehagymát?

A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély kell. Az előzetes hozzájárulást magánterületen a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdész állítja ki. A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk - hívja fel a figyelmet a Nébih. Természetvédelmi területen emellett szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére is, fokozottan védett erdőkben pedig egyáltalán nem szabad leszedni a növényt. Az engedély nélkül vagy tiltott területen szedett medvehagymát az erdészek lefoglalják és bírságot szabnak ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb fogadást tartott Pressman, mutatjuk kiket hívott meg

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

magyarnemzet.hu

Az Iszlám Állam radikális rendszerét hoznák el Európába? – szakértőt kérdeztünk + videók

life.hu

Cher elárulta, miért bukik a nála sokkal fiatalabb férfiakra: mostani szereme csak 38 éves

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!