Létrehozva: 2023.03.08.
Módosítva: 2023.03.08.

Nemzetközi nőnap: miért pont március 8-án ünnepeljük a nőket?

Ma már virágot, csokoládét vagy apró ajándékot illik adni ezen a napon, de nem mindig volt ez így. Mit ünneplünk a nemzetközi nőnapon és miért pont március 8-án? Íme a válaszok!

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, többek között. Munkásmozgalomnak indult, mára pedig kis híján bekebelezte a kereskedelem a szó szerint vérrel és verítékkel kiharcolt, nőkre irányuló figyelmet. Ezt érdemes tudni a nőnapról.

teszt, kérdés, kvíz,nőnap
Mit ünneplünk nemzetközi nőnapon és miért pont március 8-án? Fotó: TierneyMJ / Shutterstock

Mikor és miért ünnepeljük a nemzetközi nőnapot?

A nemzetközi nőnapra minden év március 8-án kerül sor. Megrendezését az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszus javasolta. Az első hivatalos nőnap az Egyesült Államokban 1909. február 28., vasárnap volt. A mostani időpontja 1914-ben lett március 8. a New York-i textilmunkás nők 1857-es sztrájkjának -más források szerint egy 1908. március 8-i, 129 munkásnő életét követelő gyártűz- emlékére. Ezen a sztrájkon a nők rövidebb munkaidőért, jobb fizetésért, szavazati jogért és a gyermekmunkák eltörléséért szólaltak fel.

Nőnap Magyarországon

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. A nőnap mára javarészt elvesztette politikai tartalmát és virággal, apró ajándékokkal ünnepeljük a nőket. Emellett a civil szervezetek ilyenkor emelik fel a szavukat a nemek közötti bérkülönbségek miatt, illetve a nők elleni erőszakkal szemben.

Fotó: Tinnakorn  jorruang

Nemzetközi nőnap a világ különböző országaiban

A nemzetközi nőnapnak leginkább Európában, az USA-ban és Ázsiában van hagyománya de nagyszabású ünneplés jellemző Oroszországra is. Az ottani diákok bulikat szerveznek osztálytársnőiknek, a vásárlási láz pedig az amerikai Valentin-napéhoz közelít. Az olasz nők sárga mimózavirágot kapnak a férfiaktól március 8-án, az állam pedig a múzeumok és emlékművek ingyenes látogatásával kedveskedik nekik. A nemzetközi nőnapot a török nők is ünneplik-olvasható a parfimo.hu-n. Ez alkalomból különböző társasági összejöveteleken vesznek részt, étterembe mennek vagy iszogatnak a férfiak jelenléte nélkül. Argentínában majdnem eredeti formájában ünneplik a nőnapot, ahol a nők jogaiknak adnak hangot. Kínában a nőnap a dolgozó nőknek járó félnapos szabadsággal összekötött államünnep. Egy nappal korábban, március 7-én pedig a lánynapot ünneplik.

A nőnap részletes története

  • 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről.
  • Az 1889. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.
  • A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés.
  • 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.
  • 1914-ben Magyarországon először ünneplik a nőnapot.
  • 1917. március 8-án (a Julianus-naptár szerint február 23-án, azaz február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később II. Miklós cár lemondott és polgári kormány alakult, ami szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is.
  • 1977-ben az ENSZ Közgyűlése hivatalos ünneppé nyilvánítja a nőnapot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

borsonline.hu

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

mandiner.hu

Váratlan fordulat: az Európai Tanács elnöke kiállt Magyarország mellett

origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!