Létrehozva: 2023.04.24.
Módosítva: 2023.04.24.

Mit tud az új lakástakarék? Megéri belépni? Most kiderül!

Az egyik nagybanknál újra lehet lakáskasszát nyitni. A lakástakarék az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma volt korábban, de mi a helyzet most? Megéri belépni? Most kiderül!

A lakástakarék, mint megtakarítási forma addig volt népszerű, amíg a befizetések után 30%-os, maximum évi 72.000 Ft-os állami támogatás járt mellé. Ezeknél havi 20.000 Ft-os befizetéssel lehetett a maximális állami támogatáshoz hozzájutni. 2018. október 16. után megszűnt az állami támogatás, de maga a lakáskassza, mint lakáscélú előtakarékossági lehetőség megmaradt. Eddig egyetlen cég nyújtott ilyen lehetőséget, de most egy nagybank újra belépett a lakástakarék-piacra. Ezt kínálják az új ügyfeleknek!

ház,lakás,szerződés, lakástakarék,lakástakarékpénztár
Az egyik nagy banknál újra lehet lakástakarékot nyitni. Fotó: Pixabay

Egy kis lakástakarék-történelem

Annak idején még négy szolgáltató volt a piacon, amikből mára csak kettő maradt. Az Aegon Lakástakarékpénztár 2018. október 1-jén függesztette fel az értékesítési tevékenységét, az Erste Lakástakarék 2020. október 31-től, az OTP Lakástakarékpénztár pedig 2019 novemberétől, amit 2023 márciusában indított újra. Rajtuk kívül csak a Fundamenta kínál ilyen lehetőséget, ők viszont a kezdetektől fogva.

Mit tud jelenleg a Fundamenta lakástakarékpénztára?

A Fundamenta némileg átalakította a termékeit. Sokkal nagyobb összegű, akár havi 100.000 forint megtakarítás is elhelyezhető a lakásszámlákon, és több futamidő közül választhatunk. A kamatbónuszt maga a pénztár adja a megtakarítás mellé, de a mértéke a korábbi állami támogatásnál jóval szerényebb. Egyedül a leghosszabb, több mint 16 éves futamidejű, a gyermekünk számára fizetett lakásszámlához jár a 30 százalék kamatbónusz. Vagyis a befizetett összegtől függően átlagosan csak 0,32 és 2,73 százalék között gyarapodhat náluk a pénzük, kivéve a fenti konstrukciót. A lakáshitelt mondjuk 6 százalék körüli THM mellett kínálja a Fundamenta, ami a jelenlegi 10 százalék körüli THM-ek között nem rossz - írja a Világgazdaság.

Fotó: Pixabay.com

Mit kínál ehhez képest jelenleg az OTP Lakástakarékpénztár?

Március elején az OTP Lakástakarékpénztár felélesztette poraiból a 30 százalékos prémiumot a lakáskasszánál, ami egykor a magyarok kedvenc lakáscélú megtakarítása volt. Az új termékek neve a Prémium 4x10 és Prémium 8x30. Az előbbi egy 4 éves megtakarítás, ami mellé a futamidő végén egyszeri kamatprémium formájában a befizetéseink 10%-át kaphatjuk meg. Az igazi nagy dobás viszont a nagyobb csomag, ahol 8 évig takarékoskodhatunk. Ha a pénzünket végig a pénztárban hagyjuk és később valóban lakáscélra használjuk, akkor 30 százalék kamatbónuszt kapunk. Az apróbetűket is figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a maximális, 50.000 forintos havi befizetés és leghosszabb futamidő mellett 5,64%-ok kamatozhat így a pénzünk. A megtakarítás mellé 10 százalék feletti THM mellett kaphatunk lakáshitelt is kaphatunk, ami most sem a legkedvezőbb, 8 év múlva pedig talán egyáltalán nem lesz az.

Mire használható fel a lakástakarék?

A lakástakarék számtalan lakáscélra felhasználható, többek között lakásépítésre, – bővítésre, lakásvásárlásra, lakásfelújításra, – korszerűsítésre, lakáscélú kölcsön vagy pénzügyi lízing kiváltására, lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlására. Fontos tudni, hogy hitelfelvétel esetén a lakáscélú megtakarítás önerőnek számít.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

metropol.hu

Váratlan fordulat, Gulácsi edzője elszólta magát a kapus jövőjéről

mandiner.hu

„Hat méter, és a semmibe vezet” – Szentkirályi Alexandra bemutatja Karácsony Gergelyék „legkülönlegesebb” bicikliútját (VIDEÓ)

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!