Létrehozva: 2023.07.19.

10 érdekesség a hazai görög- és sárgadinnyékről - így válaszd ki az édesebbet!

Már szinte mindenhol kapható hazai dinnye. Kedvező időjárás esetén egészen szeptember közepéig elérhető is marad mindkét mézédes zöldség. Néhány dolgot érdemes tudni az itthon termő dinnyékről!

Utánajártunk, hogyan lehet kiválasztani az édesebbet, illetve összegyűjtöttünk néhány érdekességet is a Magyarországon termesztett görög-, illetve sárgadinnyékről. Kiderül például az is, hogy mihez kezdjünk a dinnyék magjával, vagy, hogy milyen jótékony hatásuk van ezeknek a zöldségeknek.

dinnye, dinnyék, görögdinnye
 Ezt érdemes tudni az itthon termő dinnyékről! Fotó: lokkis / Shutterstock

1, Kis helyen sok dinnye terem itthon

A tavalyi 2600-hoz képest idén 2900 hektáron termelnek dinnyét hazánkban. A szakemberek mintegy 140-160.000 tonna termésre számítanak idén, amiből mintegy 15 ezer tonna a sárgadinnye, a többi görögdinnye - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójából. 

2, Ma már szinte csak hibrid dinnyét kapni

Az oltott és hibrid dinnyék aránya mára elérte a teljes dinnye termőterület 95%-át. Ezekről a fajtákról összességében elmondható, hogy a termelés jóval hatékonyabb lett, mivel a növények jobban ellenállnak a betegségeknek. A termésátlagok, a termésbiztonság is növekedett, ugyanakkor a megszokott finom íz megmaradt, sőt, jobb lett a minőség is.

3, Fólia alatt keveset termesztenek

A görögdinnye-termesztésünk 2-3%-a, míg a sárgadinnye-termesztésünk már több mint 20%-a fóliás termelésből származik. 

4, A magyar dinnyék ízesebbek, mint a külföldiek

A hazai klíma kifejezetten jó a dinnyetermesztéshez. A nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt ugyanis a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített, ezért a hazai termesztésű dinnyék sokkal ízletesebbek, mint a déli országok édes, de savszegény dinnyéi.

sárgadinnye, dinnye, dinnyék
 A magyar sárgadinnyének nincs párja! Fotó: Kotcha K / Shutterstock

5, Több görögöt eszünk mint sárgát

Magyarországon átlagosan 10 kiló dinnyét eszünk meg fejenként minden évben; melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy. A sárgadinnye-fogyasztás növekszik, 1,5-2 kg, de még mindig kevesebb a nyugati országokénál. 

6, A sárgadinnye sokáig eláll, ha be van csomagolva

Minél érettebb egy sárgadinnye, annál több antioxidáns van benne. Hűvös helyen akár 5-6 napig is eltarthatjuk, de mindenképp csomagoljuk be, hogy ne vegye át más élelmiszerek az illatát. Csak fogyasztás előtt mossuk meg! A legtöbb sárgadinnyét egyébként Bács-Kiskun vármegyében termelik.

7, Ezért van jó hatással a dinnye az emberi szervezetre

A dinnye több mint 90%-a víz, így fogyasztása jelentős segítség a folyadék pótlásában. A sárgadinnye emellett kiváló karotin és C-vitamin-forrás, a görögdinnyében pedig a citrullinnak és a likopinnek tulajdonítható az egészségmegóvó szerep. A görögdinnyében jelen levő likopin az emberi szervezet számára közvetlenül hasznosítható, antioxidáns hatású. Különféle érrendszeri betegségek, szívroham, valamint rákbetegségek kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet, de az UV-sugárzás elleni védelemben is. A sárgadinnye gyógyhatásai közül a bőrbetegségek, meghűléses betegségek enyhítésében játszott szerepe mellett említést érdemel a jó emésztést, a kedvező gyomor-és bélműködést segítő, valamint vesetisztító hatása. A dinnyék, különösen a sárgadinnye kedvező táplálkozás-élettani hatású makroelemek, ionok kiváló forrásai is. A sárga- és görögdinnye kalcium, vas, magnézium, és kálium vonatkozásában is felülmúlja az alma értékeit. 

8, Ezt érdemes megnézni egy görögdinnyén vásárlás előtt

Sokak szerint a legjobb, ha válogatáskor finoman megütögetjük a dinnye felszínét. Egy finom, érett, ropogós húsú dinnye tenyérrel megütve labdapattogáshoz hasonló hangot ad ki*.Ha a hang, amit hallunk, ennél mélyebb - medicinlabda pattogáshoz hasonlít -, akkor a dinnye omlósabb, kásásabb húsú. A hangon kívül ott vannak még az árulkodó csíkok is. Érdemes csíkos dinnyét venni, mert ezek között általában kevesebb az íztelen. Minél kevesebb a zöld és minél több a sárga szín a világos csíkban, annál érettebb a dinnye. Viszont az is igaz, hogy a sötétzöld, fekete héjúnak vékonyabb a héja, így kedvezőbb az ár/érték aránya.

dinnye vásárlás
 Ezt érdemes tudni az itthon termő dinnyékről! Fotó: ViDI Studio / Shutterstock

A gyümölcs héja és szára is segíthet a választásban. Jó jel, ha a szár, a szár környéke és az ezekkel ellentétes pont is száraz. Ez általában azt jelenti, hogy a dinnye érése befejeződött. Az is jó jel, ha a dinnye héján - főként a csíkos fajtánál - hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak. Ezek a cukorfok emelkedésre utalnak, vagyis amelyik dinnye nem hibátlan héjú, az valószínűleg édesebb. Végül pedig a dinnye hasára érdemes vetni egy pillantást. A gyümölcs alján, ahol betakarítás előtt a földdel érintkezett, kell lennie egy sárgás foltnak. A folt nagysága fogja meghatározni az érettségét: minél nagyobb a folt, annál többet hagyták érni, vagyis annál érettebb.

* A Nébih szerint a kongó hang nem feltétlenül az érettségét jelzi, utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.

9, Így válasszunk sárgadinnyét

Sárgadinnye vásárlásakor leginkább a szaglásunkra kell hagyatkoznunk, ugyanis a méret nem jelzi az érettséget. Választás előtt mindenképpen szagoljuk meg a dinnye kocsánnyal szembeni véget. A kellemes aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli dinnyét régen, illetve éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele. Azt sem árt tudni, hogy a méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett, érdemes lehet az ilyet választani, de kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét. A kiválasztás másik jó módszere, ha a dinnyét kissé megnyomjuk ott, ahol az inda levált róla, mivel ez a legkényesebb felülete. Amennyiben a héja puha, akkor már belül poshadt, ha kemény, akkor ezen a ponton szagoljuk meg. Ha pedig az inda rajta van a dinnyén, ez egyértelmű jele annak, hogy éretlenül szakították le, ilyen esetben válasszunk másik dinnyét.

10, Mi legyen a dinnye magjával?

Kevesen tudják, de a dinnye magja az összes értékes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban; ahhoz, hogy jótékony hatásait kifejtse, alaposan össze kell rágni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" - 125 éves a Ferencváros

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

mandiner.hu

Sztankovics távozásáról és a Fradi új mezéről is beszélt Kubatov a klub 125. születésnapján

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!

MANI

Gyanús e-mail jött? Így védekezz a netes csalók ellen!