Létrehozva: 2023.08.13.

Mit tegyünk, ha kóbor kutyával találkozunk?

Lépésről lépésre a következőt érdemes tenni, ha egy ismeretlen négylábúval találjuk magunkat szembe. Kiderül, hogy elég-e elmenni a kutyával az állatorvoshoz!

A városokban főleg nagyobb viharok, tűzijátékozás után sok a kóbor állat. Vidéken ez, mondhatni, mindennapos, pedig akinek kiszökik, elszökik a kutyája, azt 450.000 forintra is büntethetik. Mit tegyünk, ha szemben találjuk magunkat egy kóbor kutyával? Most kiderül!

kutya, kutyával strandolás
Mi a teendő egy talált kutyával? Hová vigyük, ha befogtuk? Fotó: Sóki Tamás /  MTI

A legfontosabb, hogy döntsük el, veszélyes-e a kutya

Egy kutya az esetek nagy részében nem támad emberre, csak akkor, ha erre ki van képezve, illetve ha gyenge az idegrendszere vagy fél, mert más emberek bántották. Amelyik állat támadni akar, az a legtöbbször vicsorog, feszült, merev a testtartása, a gerince mentén feláll a szőr, ki van dülledve a szeme és vadul ugat. Ilyen esetben maradjunk nyugodtak és határozottak, ne tegyünk hirtelen mozdulatot, ne fussunk el és ne fordítsunk hátat az állatnak. Lassan hátrálva, az oldalunkat mutatva neki képezzünk minél nagyobb távolságot az eb és magunk között és ha tehetjük, valamivel fizikailag is próbáljunk meg elhatárolódni a kutyától (kerékpár, kerítés, autó, villanyoszlop stb.), majd értesítsük a hatóságokat.

Mit tegyünk, ha be tudjuk fogni az állatot?

Ezt nem minden esetben érdemes megtenni. Vidéken, kisebb falukban, kertvárosban ha egy ápolt szőrzetű, nyakörves kutyával találjuk szembe magunkat, akkor az valószínűleg a környéken lakik. Amennyiben van bilétája, rajta egy telefonszámmal, értesítsük a gazdát, de az állatot ne vigyük el a helyszínről, mert így könnyebben hazatalál majd. Ha viszont a talált állat láthatóan levert, kimerült, sovány, esetleg sérült, már egészen más a helyzet. Ilyenkor a következőket tehetjük és kötelességünk is megtenni.

Mit írnak elő a törvények a talált kutyával kapcsolatban?

A jog szerint, ha találunk valamit, például egy kutyát, akkor azt kötelességünk átadni a területileg illetékes jegyzőnek. A közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, közforgalmú közlekedési és szállítási eszközön talált állatot pedig az üzemeltetőnek vagy egy alkalmazottjának kell leadni. Ez viszont a legritkább esetben történik meg.

Male,Criminal,Stealing,Or,Dognapping,Puppy,During,Health,Lockdown
Hová vigyük a talált kutyát, és mikor ne próbáljuk megfogni? Fotó: Daisy Daisy

Mi történik, ha átadjuk a jegyzőnek a kutyát?

A jegyző megtesz mindent azért, hogy felkutassa az állat eredeti tulajdonosát. Amíg ez meg nem történik, nem ritka, hogy a találónál helyezi el az állatot, ha az vállalja a gondozását. Ha nem, a kutya megy a gyepmesteri telepre. 90 nap elteltével, ha a gazdája nem jelentkezik és a jegyző sem tudja felkutatni, az állat a megtalálójának a tulajdonába kerül - írja a jegyzo.hu.

Mit tesznek általában az emberek, ha kutyát találnak?

Ha nincs a nyakörvén biléta, cím vagy telefonszám, a felelősségteljes gyakorlat az, hogy elviszik az állatot legközelebbi csipleolvasó pontra vagy egy állatorvoshoz, hogy megnézzék, van-e benne ún. transzponder, ami a gazdája telefonszámát is tartalmazza. Ilyen mikrocsipnek egyébként minden négy hónapnál idősebb kutyában lennie kellene, de sajnos sok a felelőtlen állattartó, így bőven akad olyan állat, amelyikben nincs. Csip híján a legtöbbször vagy magukhoz veszik az emberek az állatot, vagy egy civil szervezetnek, menhelynek adják át, hogy ne az ebtelepre kerüljön. Ezzel a gyakorlattal azonban van egy kis gond.

Miért baj az, ha nem jelentjük a talált kutyát a jegyzőnek?

A jegyző maga a területileg illetékes hatóság, így ilyen esetben kötelező értesíteni. Ha ezt nem tesszük meg és átadjuk egy civil szervezetnek az állatot, az nem tudja megszerezni annak a tulajdonjogát és később nem tud neki gazdát keresni hivatalosan. A helyzet ugyanis az, hogy 90 nap után csak akkor lesz a miénk a kutya tulajdonjoga - amit később átruházhatnánk egy civil szervezetre -, ha mindent elkövettünk annak érdekében, hogy a tulajdonosa visszakapja az állatot és ő 3 hónapig nem jelentkezett érte. Ebbe pedig beletartozik a jegyző értesítése is.

Mi történik, ha a gyepmester fog be egy elkóborolt állatot?

A gazdának 15 napja van jelentkezni az állatért. Ha ezt nem teszi meg, új gazdát kezdenek el neki keresni és 15 napon túl az eredeti gazdája is csak mint jelölt jelentkezhet az állatért. Ha 15 napon belül jelentkezik a kutyáért, akkor a gyepmester értesíti a jegyzőt, aki kideríti (közigazgatási eljárás), tényleg az-e a tulajdonos, aki annak mondja magát. Amennyiben úgy dönt, hogy igen, ki kell fizetnie a befogással járó költségeket és már viheti is haza.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

borsonline.hu

Négy csillagjegy, akinek még idén új állás után kell néznie

mandiner.hu

A MÁV elárulta, mi történt a debreceni intercityn, ahol a 444 szerint Magyar Péter testőrei elfoglalták az egyik kocsit

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

hirtv.hu

Az orosz vezető megadta rakétatámadásaik három fő célpontját: Washingtont, Párizst és Londont

origo.hu

Újabb megrázó hír érkezett Károly királyról

mindmegette.hu

Következménye lesz, ha gyalog mész a McDrive-ba: itt a magyar Meki hivatalos válasza

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal