Létrehozva: 2023.09.03.

Ezt nem mondják el a boltokban az áruhitelről, alaposan érdemes megfontolni a felvételt

Elkezdődött az iskola, ami sok család számára megterhelő lehet anyagilag. Ezt kihasználva sok üzlet kínál áruhitellel is megvásárolható termékeket. Ezt érdemes tudni erről a hitelfajtáról.

Az áruhitel ma már gyakorlatilag minden nagyobb áruházban könnyen és gyorsan igénybe vehető. Mindössze egy munkáltatói igazolás és egy személyi igazolvány szükségesek hozzá, ráadásul a hitelbírálat is percek alatt megvan. Érdemes azonban megfontoltan választani közülük, mert az áruhitel-ajánlatok között hatalmas különbségek vannak.

pénz,számológép, pénztárca, támogatás,kölcsön, hitel, áruhitel
Ezt érdemes tudni az áruhitelekről. Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Mi is az az áruhitel?

Az áruhitel egy kisebb összegű, egyszerű kölcsön, amit arra az esetre találtak ki, hogy ha a vásárlás pillanatában nem tudunk valamit egy összegben kifizetni, akkor részletekben meg tudjuk ezt tenni-írja a Bank360.hu. Áruhitelt már egészen kis összegtől, 40-50 ezer forinttól lehet igényelni akár 2 millió forintig. Ez a hitel több szempontból is eltér a személyi kölcsöntől. Egyrészt a pénzt csak az adott termék megvásárlására lehet fordítani, emellett a félmillió forintnál drágább termékeknél önerőt is kell fizetni, általában 20 százalékot. Az áruhitelek kamata valamivel magasabb, mint a személyi kölcsönöké, de ki lehet fogni jobb ajánlatokat is. A hiteligénylés egyszerű és gyors és elég nettó 100 ezer forint rendszeres, igazolt jövedelem is az igényléshez.

Vannak még 0%-os áruhitelek?

Az áruhitel gyakran akciókhoz kapcsolódik, vagyis sokszor nem csak a megvásárolni kívánt termék akciós, de maga az áruhitel is. A néhány évvel ezelőtt népszerű 0%-os THM-mel kínált ajánlatok mára azonban gyakorlatilag eltűntek. Jelenleg, ha például egy íróasztalt szeretnénk megvenni áruhitelből, akkor ezt a legolcsóbban az egyik nagyobb bútorüzletben tehetjük ezt meg. Itt a hirdetmény szerint akár 16,99 százalékos THM-mel is vehetünk fel áruhitelt a Cofidistól, ha a leghosszabb, 36 hónapos futamidőt választjuk és legalább 100 ezer forint a kölcsön összege. Ennél kedvezőbb ajánlatokat nem egyszerű találni a Bank360 szerint.

Supermarket,Aisle,With,Empty,Red,Shopping,Cart.
Érdemes megfontoltan üzletet és áruhitelt választani. Fotó: non c / Shutterstock

Mennyi az áruhitelek hiteldíja?

Egy áruhitel THM-je akár 40%-is lehet, ami jóval magasabb, mint egy személyi kölcsönnél. Éppen ezért érdemes több helyen is megnézni az ajánlatokat, mielőtt döntést hoznánk, nem pedig az első boltban megvenni amit kinéztünk. Azt is érdemes tudni, hogy bár a THM magasabb, mint a hagyományos személyi kölcsönöknél, a rövidebb futamidő miatt még így is mindössze néhány ezer forintos ráfizetéssel juthatunk hozzá az olcsóbb árucikkekhez. Egy konkrét példa: egy 50.000 forint körüli íróasztalt havi 2500-6000 forintos havidíj vállalása mellett már meg lehet venni áruhitelből, ráadásul a futamidőt is mi magunk választhatjuk ki.

Mire érdemes még figyelni áruhitel felvétele előtt?

A THM-en, az önerőn és a futamidőn kívül nem árt ha előre tájékozódunk a megvásárolni kívánt termék áráról is, mert könnyen lehet, hogy egy másik üzletben olcsóbban is hozzájuthatunk. Egy másik fontos szempont az áruhitel kiválasztásakor az is, hogy kell-e az áruhitelt nyújtó banknál számlát nyitnunk vagy hitelkártyát igényelnünk. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a 0%-os kamat nem egyenlő a 0%-os THM-mel. Ha a THM nem 0% -márpedig erre mostanában nem nagyon van példa- akkor a termék árán felül még olyan költségek is felmerülnek, mint a hitelbírálati díj, folyósítási díj, egyéb adminisztrációs költségek, stb. Ezt is kalkuláljuk bele a döntésbe. Továbbá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) áruhitelekről szóló tájékoztatóját is érdemes elolvasni szerződéskötés előtt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámaian megváltoztak a Beverly Hills 90210 sztárjai az elmúlt harminc év alatt - képek

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!