Létrehozva: 2023.10.17.
Módosítva: 2023.10.18.

Újabb szakterületekkel bővül a Semmelweis HELP applikáció

A Semmelweis Egyetem ingyenes tünetellenőrző alkalmazása eddig csak a szülőknek jelentett nagy segítséget, azonban a fejlesztéseknek köszönhetően a Semmelweis HELP a család más tagjainak is mankót nyújthat majd a jövőben.

A Semmelweis HELP alkalmazás 2023. júniusában vált bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé, azóta több, mint 130 ezren letöltötték az eddig csak a 18 év alatti korosztály heveny tüneteinek ellenőrzésére szolgáló appot. A fejlesztők most tovább bővítik a lehetőségeket!

HELP applikáció
Újabb szakterületekkel bővült a Semmelweis Egyetem tünetellenőrző alkalmazása. Fotó: semmelweis.hu

Mire jó a Semmelweis HELP alkalmazás?

A Semmelweis HELP projekt célja egy olyan megbízható döntéstámogató eszközt adni a magyar lakosság kezébe, melynek használatával a családok segítséget kapnak arra vonatkozóan, hogy az észlelt tünetek milyen szintű egészségügyi ellátást igényelnek: elég-e a tünetek otthon enyhítése vagy fel kell keresni a háziorvost, esetleg sürgősebb ellátásra van szükség vagy hívni kell a 112-tőt-olvasható az egyetem weboldalán.

Nem helyettesíti az orvost sem az alkalmazás sem a weboldal

A rendszer nem mesterséges intelligencia alapú és nem ad diagnózist, nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét megmutatja, illetve segíti a szülő döntését, mikor azon hezitál, hogy elinduljon-e pl. szombat este az ügyeletre.

Innen jött az ötlet

A Semmelweis HELP névű applikációja és weboldala többek között abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés, stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. "A kislányom kéthetes volt, amikor hétvégén olyan tüneteket észleltem rajta, amik nem voltak egyértelműek számomra, hogy a mentőt kell hívnom, vagy elég, ha az ügyeletre megyünk. Végül be kellett hozni őt a gyermekklinikára" – emlékezett vissza Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatóhelyettese, a Semmelweis HELP projektvezetője arra, hogy született meg benne 2008-ban az alapötlet, amely 13 évvel később az alkalmazás kifejlesztésének megkezdéséhez vezetett. 

Ezekkel a területekkel bővül az alkalmazás

A június 14-én elindult applikáció első körben több mint 220 gyermekbetegség mintegy 600 tünetét tartalmazta. A gyermekgyógyászati terület után most szülészet-nőgyógyászati és felnőtt háziorvostani modullal bővült, de elkezdődött a felkészülés szemészeti és kardiológiai területen is. Az applikáció használatát egyébként a Magyar Orvosi Kamara, a Házi Gyermekorvosok Társasága és az Országos Mentőszolgálat is ajánlja.

Ez az app is sokat segíthet

A LázBarát mobilos applikáció Androidos és iOS-es telefonra is letölthető és abban segít, hogy könnyebben eldönthesse a szülő, a láz mértékéhez képest milyen kezelésre van szüksége a gyermeknek. Vagyis segít a betegek állapotának megítélésében és a teendőkben. Tartozik hozzá egy úgynevezett integrált tudástár is, aminek a segítségével könnyebben el lehet dönteni, kell-e gyógyszert adni, orvoshoz fordulni, vagy nem. A program segítségével dokumentálhatjuk is a lázas betegségeket és ezt meg is oszthatjuk az orvosunkkal és bármikor vissza is nézhetjük.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar diákokat fenyegettek meg iszlamisták

origo.hu

Magyar Péteren röhög a fél internet

borsonline.hu

Fokozódik a botrány: máris megjött T. Danny válasza az exének, Kecskés Enikőnek

hirtv.hu

Paláver – Rost Andrea egyelőre megúszta: Magyar Péter arra utasította a világhírű énekest, hogy tempósabban énekeljen + videó

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

origo.hu

Intim helyzetben fotózták a Házasság első látásra legmegosztóbb házaspárját

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Magyar Péter így váltogatja álláspontját szinte mindenben

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal