Létrehozva: 2024.02.27.

Ezért ne dobd ki a régi mobilodat! Így kereshetsz pénzt vele!

Sokan otthon tárolják a régi mobiltelefonjaikat, pedig ezeket akár jó áron is értékesíthetjük. Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobiltelefon adatmentési szakértője elárulta, hogyan keressünk pénzt a régi eszközökkel.

1. Veszít az értékéből

Manapság a gyártók akár félévente is piacra dobhatnak új készülékeket, ami csökkenti a régebbi modellek árát, így ma már egy egy-két évnél idősebb okostelefon is jelentősen veszít az értékéből. De az ár sok mindentől függ, például a márkától, a típustól, attól, hogy hálózatfüggő-e a telefon. Ha egy készülék még garanciális, szintén értéknövelő lehet - írta a Fanny magazin.

Fotó: Pixabay.com

2. Mérjük fel a piacot!

Kérjünk árajánlatot több kereskedőtől, és az online értékesítési platformokon is keressünk rá az adott típusra, így reálisabb képet kaphatunk arról, mennyit ér a telefonunk. Új készülék vásárlásakor pedig azt is érdemes megnézni, hogy mekkora árkedvezményt kapunk, ha beszámítják a régi telefont.

3. Kalkuláljuk ezt is bele

A bolti értékesítés előnye, hogy azonnal készpénzhez jutunk, és nem kell időt töltenünk a személyes találkozók szervezésével. Ugyanakkor a közvetítői díj miatt akár 10-30 százalékkal kevesebbet is kaphatunk az eszköz piaci értékénél. Ha a lehető legtöbbet szeretnénk kapni érte, online piactereken intézzük az eladást, de ilyenkor vegyük figyelembe a szállítási költséget is. 

4. Memóriából sosem elég!

Sokan nagy mennyiségű fényképet, videót vagy alkalmazást tárolnak a telefonjukon, így azok a modellek, melyek nagyobb belső tárhellyel rendelkeznek, általában magasabb áron értékesíthetők. Így például egy 256 GB vagy annál nagyobb méretű tárhely akár 20-30 százalékkal is növelheti az árat.

5. Soha többé karcolás!

A külső sérülések is befolyásolják az árat. Ha a kijelzőn csak apró felületi karcolások láthatók, érdemes beszerezni egy edzett üvegből készült vagy hydrogél fóliát. A megfelelő képernyővédővel akár el is rejthetjük a meglévő kisebb hibákat, és a későbbiekben nemcsak a karcoktól, hanem akár egy repedéstől, töréstől is meg tudjuk védeni a készüléket.

6. Levonják a javítás díját

Sokkal nehezebb a dolgunk, ha a kijelző törött, és az érintőréteg is sérült, ezért nem reagál az érintésre. Ez csak a kijelző cseréjével orvosolható, ezért keressünk olyan céget, amely az értékesítés mellett a telefonok felújításával is foglalkozik. Fontos tudni, hogy sikeres eladás esetén a javítás költségét levonhatják az árból.

7. Túl gyorsan merül

Az akkumulátor élettartama idővel csökken, így ez is kihatással lehet az eladási árra. Az iPhone mobilok állapotát könnyen ellenőrizhetjük a beállításoknál: egy 80-90 százalék kapacitású készülék általában magasabb áron értékesíthető. Ha viszont úgy érezzük, hogy gyorsan merül a telefon, érdemes mérlegelni az akkumulátor cseréjét.

8. Alkatrészek második élete

Azokat a telefonokat se dobjuk a szemétbe, amelyek korábban a vízbe estek, és már működésképtelenek, vagy behorpadt a képernyőjük. Talán nem is gondolnánk, hogy a sérült, hibásan működő mobiltelefon különböző alkatrészeit is jó áron lehet értékesíteni.

9. Adatmentés okosan!

Még az eladás előtt mentsük el a telefon adatait, mivel a szervizek az adatvédelmi jogszabályok szerint nem javíthatnak olyan készüléket, amin személyes adatok vannak, így átvételkor szinte mindig visszaállítják gyári állapotra a készüléket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!