Létrehozva: 2024.03.30.

Óraátállítás: mióta tekergetjük az órákat és miért?

Kezdetét veszi a nyári időszámítás. Ez pedig megint óraátállítást jelent, pedig évek óta megszavazták annak eltörlését. Miért van erre szükség és előre vagy hátra kell most tekerni a vekkert?

Március 31-én, vasárnap kezdetét veszi a nyári időszámítás. Ezt azt jelenti, hogy ismét óraátállítás lesz, pedig már 2019-ben eldöntötték, hogy megszüntetik ezt a gyakorlatot. Ennek ellenére úgy tűnik, idén megint csak megzavarjuk egy kissé a biológiai óránkat. Miért van erre szükség és mióta tekergetjük az órákat előre és hátra? Íme a válaszok!

óra
Jön az újabb óraátállítás. Előre vagy hátra kell most tekerni? Fotó: Pexels

Mi volt az óraátállítások előtt?

Mielőtt még bevezették volna a nyári és a téli időszámítást, az emberek a Föld minden pontján a téli, vagyis a mostani időszámítás szerint éltek. Majd jött az ipari forradalom, és hamarosan bevettek egy új időszámítást, a nyárit, méghozzá azért, hogy egy kis pénzt lehessen így spórolni.

Kinek az ötlete volt az óraátállítás?

A nyári időszámítás ötletét sokan Benjamin Franklinnek tulajdonítják, ez azonban tévedés. Ő 1784-ben a szatirikus kis írásában (Javaslat a világítás költségének csökkentésére) valójában a korai kelésre buzdította az embereket és nem az óraátállítást szorgalmazta a Wikipédia szerint. A modern kori óraátállítást elsőként 1895-ben valójában George Vernon Hudson új-zélandi rovarszakértő javasolta. Hudson a wellingtoni filozófiai társaságnak beküldött írásában kétórás óraátállítást javasolt: októberben 2 órával előre, márciusban 2 órával vissza. Javaslatát 1898-ban egy cikkben is ismertette, és bár volt érdeklődés az ötlet iránt, nem vezették be. Az ezt követő első komolyabb próbálkozás egy angol politikus, William Willett nevéhez fűződik, aki 1905-ben azzal állt elő, hogy az órákat nyáron állítsák előbbre a hosszabb nappali világosság jobb kihasználása miatt. Javaslata 20 perces lépésekből állt, amiket április négy vasárnapján hajtottak volna végre, majd szeptember négy vasárnapján vissza. A javaslatát végül nem szavazták meg.

Mikor és hol vezették be először az óraátállítást?

Az országok közül elsőként a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia alkalmazta a nyári időszámítást, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be a két birodalomban. Az óraátállítás célja ekkor a világító gáz és villanyáram előállításához szükséges kőszénnel és kőolajjal való takarékosabb gazdálkodás volt, a mesterséges világításra való igény csökkentésével. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok (az USA hivatalosan csak 1918-ban vezette be) és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra. A második világháború kitöréséig nem is merült fel a használata. Akkor ismét a háborús erőforrásokkal való spórolás miatt vezették be.

Young,Woman,Pressing,Snooze,Button,On,Early,Morning,Digital,Alarm
Az óraátállítás sokak biológiai óráját megzavarja. Fotó: Elena Elisseeva /  Shutterstock

Mióta állítgatjuk át az órákat Magyarországon?

Magyarországon 1954-57-ben a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. Az akkori Minisztertanács azt remélte, hogy a csúcsterhelés csökkenésével felszabaduló villamosenergia-kapacitást leginkább az alumíniumkohászatban lehet majd hasznosítani. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban pedig újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal. 1996-ig – az európai egységesítésig – a jelenlegitől eltérően egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás: március utolsó vasárnapjától szeptember utolsó vasárnapjáig tartott.

Van, ahol eltörölték az óraátállítást

Csehország 2021-ben arról döntött, hogy még 5 évig marad náluk az óraátállítás. Mexikóban pedig évekig tartó vita után hivatalosan eltörölték a nyári időszámítást. A közép-amerikai országban így már csak „Isten ideje” ( helyi köznyelvben a normál időre) az érvényes.

Most akkor eltörölték vagy sem az óraátállítást?

2018-ban volt egy európai népszavazás, ahol az EU lakosságának véleményét kérdezték az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük a magyarok is. Az Európai Parlament (EP) ennek alapján 2019-ben eldöntötte, hogy eltörlik az óraátállítást. Akkor a tagállamokra bízták a döntést, hogy a nyári vagy a téli időszámítást vezetik-e be véglegesen, a határidő pedig 2021 volt. Csakhogy közbejött a koronavírus-járvány, így a legtöbb tagállamban nem született döntést. Végül az EP a végső döntési határidőt 2024-ig halasztotta. Ez után elkezdődött az Ukrajna elleni 2022-es orosz invázió, ami miatt egyelőre nem lehet tudni, mikor kerül újra napirendre az ügy, így az eltörlés dátuma optimista forgatókönyv esetén is legkorábban 2025-ben lehetséges.

Előre vagy hátra kell most állítani az órákat?

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik. Idén ez március 31-ére esik, tehát ekkor kell átállítani az óráinkat hajnal 2-ről előrefelé, hajnal 3-ra. Vagyis egy órával kevesebbet alhatunk, cserébe viszont egy órával tovább lesz kint világos.

A legtöbb óra magától átáll

Ma már nagyon kevés az olyan időmérő eszköz, amit manuálisan át kell állítani téliről nyári időre, vagy fordítva. A digitális, világhálóval kapcsolatban álló eszközök ugyanis automatikusan átállnak a megfelelő időre. Tekergetni maximum az analóg vagy hálózat-független eszközöket kell.

 

 

origo.hu

Elfogadta Brüsszel az őrült háborús tervet, most minden megváltozik

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

metropol.hu

Te mire emlékszel még az érettségiből? Ezt az izgalmas történelmi kvízt kevesen töltik ki hibátlanul

hirtv.hu

Hszi Csin-ping kínai elnök Budapestre látogat + videó

metropol.hu

Friss hírek érkeztek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről: így vannak most

mandiner.hu

Így landolt a kínai elnök gépe Budapesten (VIDEÓ)

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti