Létrehozva: 2020.09.01.

Besurranás és jóhiszemű beengedés a biztosítók szemével

Nyugodtan kijelenthetjük: mindenki tart attól, hogy betörnek a lakásába és ellopják az értékeit. De ezt a félelmet némileg tompítja a lakásbiztosítás által nyújtott anyagi védelem, illetve az értékesebb tárgyak biztosítása is. (x)

Persze, ha egy értéktárgy nem csak anyagi, hanem eszmei értékkel is bír számunkra, akkor nincs az a pénz, amit a biztosítók ki tudnának fizetni, és enyhítené a kárt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk az ingatlanunk védelmének érdekében és az értékes tárgyakat ne hagyjuk szem előtt.

Ez a szabály nem csak a betöréses lopásoknál nehezíti meg az illetéktelen behatolók dolgát, de akkor is, ha besurranás, vagy jóhiszemű beengedés általi lopás áldozatai lettünk.

A betörés és a besurranás közötti különbség

A betöréses káresemény minden esetben egy zárt térbe történő erőszakos behatolást jelent, vagyis valamilyen külsérelmi nyommal jár. Az ilyen esetek általában egyértelműek: sérült zár vagy nyílászárók jelezhetik, hogy egy idegen személy járt a lakásban.

Ezzel szemben a besurranás és a jóhiszemű beengedés általi lopás egy nyitva felejtett ajtónak vagy ablaknak köszönhetően szokott megtörténni, tehát a bejutás nem fizikai erőszak útján történik. A jóhiszemű beengedés pedig leginkább az időseket veszélyezteti: gyakori eset, hogy a tolvaj valamilyen hatósági személynek adja ki magát, vagy azt állítja, hogy a vízórát jött leolvasni és így könnyűszerrel tud bejutni a lakásba. A szem előtt lévő értéktárgyakat pedig ekkor észrevétlenül magához tudja venni.

De hogy állnak ehhez a biztosítók?

A Pannon-Safe lakásbiztosítási szakértői szerint vannak félreértések a besurranással kapcsolatban, amiket nem árt tisztázni. Mert bár az emberek többsége tart attól, hogy áldozatul esik, mégsem foglalkoznak különösebben ezzel biztosítási szempontból. Sokan úgy gondolják, hogy a lakásbiztosításba ez is beletartozik, hiszen a biztosított értéktárgy eltűnésével egyértelműen kár keletkezett.

Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a lakásbiztosítások önmagukban nem fedezik az így keletkezett kárt, ez csupán kiegészítő biztosításként igényelhető. Egyfelől azért, mert a bizonyítása külsérelmi nyomok nélkül nehéz, másrészt pedig sok múlik az ügyfél magatartásán is.

Éppen ezért a kifizetés, vagyis a keletkezett kár megtérítése is erősen limitált, maximum pár tízezer forintra tehető.

Hogyan kerülhetjük el, hogy besurranjanak az otthonunkba?

Sajnos – vagy nem sajnos – a besurranásos események leginkább rajtunk múlnak és azon, hogy kellő gondossággal jártunk-e el.

Az egyik dolog, amit tehetünk, hogy zárjuk a bejárati ajtót, ha van, akkor a hátsó bejáratot és esetleg az erkélyajtókat is. Ha pedig bárki be szeretne jutni a lakásba – például leolvasni a vízórát – úgy minden esetben kérjük meg, hogy igazolja azt, hogy valóban jogos az érkezése. De ezt mi is megtehetjük, ha felhívjuk a szolgáltatót, illetve az ilyen jellegű „látogatásokat” mindig előre jelezni szokták.

Így óvjuk meg értéktárgyainkat

Az értéktárgyakkal is hasonló gondossággal kell eljárni. A lakásbiztosításnak – és a besurranással történő lopásokra vonatkozó kiegészítő biztosításnak is – feltétele, hogy a biztosított értékeket értéktárolóban tároljuk.

A Pannon-Safe szakértői azt is javasolják, hogy kevés készpénzt tartsunk otthon, ideálisan azt is értéktárolóban. Ha nagyobb összeg lenne otthon, akkor ez hatványozottan érvényes. A besurranásos eseteknél ugyanis a leggyakrabban az elől hagyott készpénz szokott eltűnni, aminek bizonyítása értelemszerűen nehezebb is. Ezért is érdemes minden lehetséges óvintézkedést megtenni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

mandiner.hu

Havas Henrik nagyot ment: „Én ismerem Orbán Viktort, beledöglene, ha Schmitt Pál és Novák Katalin után Sulyok Tamás is lemondana”

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!