Létrehozva: 2017.02.21.

Magyarország egyik vezető munkahelyteremtő ágazatává vált az SSC

Új képzéseket kínál az oktatási rendszer a szolgáltató központok iránt érdeklõdõ hallgatóknak.

Az SSC-szektor az elmúlt évek egyik gazdasági sikertörténete Magyarországon. Több mint 100 vállalat működtet szolgáltató központot hazánkban, amelyek hozzávetőleg 42 000 főt foglalkoztatnak, főként több nyelven beszélő, fiatal szakembereket.

2016-ban a HIPA által kezelt beruházási projektek száma és az általuk teremtett munkahelyek tekintetében – a járműipar után – az SSC-ágazat a 2. legjelentősebb szektor volt Magyarországon.

Az elmúlt 10 év alatt külön iparággá fejlődött SSC-piac mára már jelentős szereppel bír a foglalkoztatáson túl a nemzetközi munkakultúra elterjesztésében, a szolgáltatói szektor stabilizálásában, valamint a fiatal magyar munkavállalók képzésében is.

A jól ismert óriásvállalatok, mint többek között a Diageo, a Vodafone, a BT, az indiai Tata konszern, az IBM, a British Petrol vagy akár a Citibank, a legtöbb új központ létesítésekor Budapestet választják, valamint másodsorban a vidéki egyetemi városokat, Debrecent, Miskolcot, Szegedet vagy akár Pécset.

A főként diplomásokat foglalkoztató szektorban a felsőfokú végzettség, valamint a nyelvtudás szinte alapkövetelmény, hiszen mindez elengedhetetlen a multikulturális munkakörnyezetben történő munkavégzéshez, és az ezen szektorra jellemző folyamatos fejlesztésekhez történő sikeres alkalmazkodáshoz.

A kemény munka azonban nem marad jutalom nélkül. A kezdő fizetések bruttó 230-260 ezer forintról indulnak, a gyakorlottabbak már akár a 300 ezer forint feletti fizetést is hazavihetik, kiegészítve az évi 2-300 ezer forintos cafeteriás juttatásokkal, melyek minden munkavállalónak járnak - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közölt kutatási anyagaiból.

Az új generációs szükségletek új igények megfogalmazását is magukkal hozták az oktatási rendszert illetően, így az érintett SSC-központok vonzáskörzetében megkezdődött az átrendeződés, és az igényeknek megfelelő, integrált edukációs programok kialakítása. A folyamat sikerességét mi sem példázza jobban, mint az idei Central Eastern European Shared Services and Outsourcing Awardson a céges sikerek mellett a British Telecom magyarországi kirendeltsége bizonyult a legjobbnak a felsőoktatási együttműködések terén.

A Szegedi Tudományegyetem is azon intézmények közé tartozik, melyek felismerték az újfajta kereslet-kínálat adta lehetőségeket, így a gazdaságtudományi karon lehetőségük van a diákoknak mélyebben is tanulmányozni ezt a fajta szervezeti modellt. Szükség is lesz a jól képzett munkaerő-állományra, hiszen a British Petrol új SSC-központja is éppen Szegeden nyitja meg kapuit a multinacionális környezetben dolgozni vágyó fiatalok számára.

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar „SSC Basics” kurzusán hazánk egyik vezető könyvvizsgáló és tanácsadó vállalata, a BDO közreműködésével, szakemberek osztják meg tapasztalatukat és tudásukat a szegedi hallgatókkal a 2016 őszén indult képzésen.


A BDO globális szinten az ötödik legnagyobb, a világ 154 országában, 1400 irodával jelen lévő professzionális tanácsadó hálózat. A képzés során az oktatásban résztvevők átadják az SSC-kre jellemző iparági, strukturális, illetve folyamati ismereteket, valamint készségfejlesztő tréningekkel ültetik át a gyakorlatba a már megszerzett tudást.

Az egyetem és a British Petrol között is folyamatos a kommunikáció, melynek eredménye egy kibővített ismeretanyag, illetve egy olyan toborzási és kiválasztási folyamat, mely gyorsabb és hatékonyabb lebonyolítást eredményez a BP számára. A kibővített ismeretanyagot alkalmazó, specifikus kurzusok kommunikációs ismereteket, SSC- folyamatokat közvetítenek, valamint a multikulturális környezet ismérveit igyekeznek átadni, de felkészítenek többek között az SAP- program használatára is, egy egyetemi szemeszter alatt.

 "Képzelje el, hogy például nem végez egy globális holdingnak minden szervezete könyvelést, hanem kiszervezik azt egy külön cégbe, amely innentől e szolgáltatást a helyi szabályoknak megfelelően valamennyi egység számára nyújtja. Ennek mentén érvényesíteni lehet közös elveket, eljárásokat, centralizálni lehet a tudást úgy, hogy természetesen figyelembe kell venni az adott egységek egyedi jogszabályi környezetét. De ugyanez igaz lehet pénzügyi szolgáltatásokra, és folytathatom a sort."

A megoldás részben költséggazdaságos, részben pedig speciális tudást és hozzáértést lehet egyetlen helyen olcsó koordináció mellett felhalmozni.

– fogalmaz dr. Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Szerinte az SSC-szektor bővülése lehetőséget jelent a múltban itt végzettek, vagy innen származók számára a visszatérésre, egyben természetesen folyamatos munkalehetőséget is jelent az egyetemen végzők számára.

A mennyiségi bővülés mellett a magyar SSC-szektor jelentős minőségi fejlődésen is keresztülment az elmúlt évtizedben. Ennek eredményeképpen a magyarországi szolgáltató központok egyre magasabb hozzáadott értékű tevékenységek elvégzésére válnak képessé, ami a munkavállalók számára is kiváló lehetőséget teremt a szakmai fejlődésre.

A hazai piacon már évek óta működő központok nemzetközi viszonylatban is magas érettségi szintet értek el, a pusztán tranzakcionális feladatrészeket végző SSC-működésen messze túlmutató értéket teremtve.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelenetet rendezett a pályán a kávé miatt dühöngő teniszsztár - videó

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

mandiner.hu

Ilyen napszemüvegben még nem látta Orbán Viktort (VIDEÓ)

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!