Létrehozva: 2023.11.14.
Módosítva: 2023.11.14.

Kiderült, hol mire elég a CSOK Plusz!

Már most sok mindent tudni lehet a jövőre elérhető, új családtámogatási rendszerről. Például, hogy hány gyermek után mekkora összegű CSOK Plusz igényelhető. Most az is kiderült, mire elég ez a pénz!

Az előrejelzések szerint megváltoztathatja a lakáspiacot a jövő évben induló új támogatási rendszer, a CSOK Plusz, ami az első közös lakás megvásárlását támogatja. A szakértők szerint főleg a maximum 80 millió forintos új lakóingatlanok piacán fokozódhat a kereslet. De mire elég ennyi pénz? Mekkora ingatlant lehet ennyiből venni az ország különböző területein? Most kiderül!

CSOK, családi otthonteremtési kedvezmény, csok, családtámogatás
Mekkora lakást lehet CSOK Pluszból venni? Fotó: Szabó Miklós

Mi az a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz a kormány új családtámogatási intézkedése azon házasok és családok számára, akik gyermekvállalást terveznek. A kamattámogatott hitelkonstrukció segítségével jövőre új vagy nagyobb otthont vásárolhatnak a családok, de akár a már meglévőt is ki lehet bővíteni a pénzből. Fontos, hogy a kedvezményes hitelt (amiből bizonyos feltételek esetén tízmilliókat elenged a kormány) csak házaspárok és csak megszületendő gyermek után vehetik fel. Szintén fontos, hogy lakásvásárláskor az ingatlan értéke nem lehet több 80 millió forintnál, az önrész pedig 10%.

Mire elég 80 millió forint?

A vevőknek jó hír lehet, hogy a kettő vagy több gyermekre igényelhető CSOK Plusz összege - 30 és 50 millió Ft - elegendő lehet akár egy többszobás új lakásra vagy házra is. Ezek ráadásul energiatakarékosabbak, és sokszor korszerűbb az elrendezésük, mint egy több tízéves használt ingatlané, így az új építésűek a jövőben jobban tartják majd az értéküket - áll az ingatlan.com és a money.hu közös elemzésében. Az új lakás vásárlásához a babaváró is nagyban hozzásegítheti a családokat, aminek az összege jövőre 11 millió forintra nő. Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor arról, hogy a CSOK Plusz és a Babaváró is hitel, a felvételükhöz pedig megfelelő hitelképesség szükséges.

Átlagosan hány négyzetméteres ingatlan kapható 80 millióért?

Az első lakásokra vonatkozó maximum 80 millió forintos összeg Budapesten a legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező kerületekben 58-75 négyzetméterre lehet elég. A fővárosi agglomerációban viszont több településen és a vármegyeszékhelyek többségében is 100 négyzetméternél nagyobb házzal lehet számolni, ha valaki ennyi pénzből szeretne lakást venni.

Mire elég 80 millió forint Budapesten?

Budapesten az átlagos négyzetméterárakat nézve egy 62 négyzetméteres új lakásra lehet elég ez az összeg. A legnagyobb kínálat a VIII., XIII. és XIV. kerületben van, ezekben a városrészekben több mint 900 új lakóingatlan vár gazdára. A 80 millió forintos limit alapján itt egy 58-64 négyzetméteres lakás jöhet ki a pénzből. Jelentős kínálattal rendelkezik még a XIX. kerület is, és mivel külső városrészről van szó, ezért az alacsonyabb átlagos négyzetméterár miatt itt már 75 négyzetméternél nagyobb lakásra is elég lehet az összeg.

A legnagyobb kínálat a fővárosban és Pest megyében van, de itt a legdrágábbak az ingatlanok.  Fotó: Ingatlan.com

Mire elég 80 millió forint vidéken?

Az utóbbi években népszerűbbé váltak Pest vármegyében a tágabban vett fővárosi agglomerációba tartozó települések, amik szintén alternatívát jelenthetnek az első közös lakóingatlan megvásárlására. Pest vármegyében a 80 millió forintos összegből átlagosan egy 92 négyzetméteres új ház jöhet ki. Érden, Diósdon, Kerepesen, Gödön például 83-110 négyzetméterrel lehet számolni. A vármegyeszékhelyek piacán pedig szinte minden nagyvárosban 100 négyzetméteresnél is nagyobb házat lehet kapni, de vannak eltérések:

  • Győrben például egy 90 négyzetméteres lakás és egy hasonló méretű új ház fér bele a 80 millióba;
  • Debrecenben lakás esetében 78, háznál pedig 130 négyzetméterrel érdemes kalkulálni;
  • Kecskeméten 127, Nyíregyházán pedig 140 négyzetmétert meghaladó ház is szóba jöhet a CSOK Pluszt igénylőknek.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Marics Peti elszólta magát a szerelmi életről: „Van egy csaj, 24 éves”

magyarnemzet.hu

Groteszk fantomképet közölt a rendőrség, most ezen röhög az egész internet + fotó

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Kiderült, együtt van-e még a Házasság első látásra egyetlen házasságban maradt párja

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Egy ősrégi húsvéti hagyományról beszél a tojásdíszítés királynője – videó

RIPOST7

Meseváros a Belvárosban: befejeződött a Szabadság téri játszótér felújítása