Létrehozva: 2024.05.19.

"Zöldebb és izgalmasabb lett, mint valaha" - ezért imádják az emberek a megújult Városligetet

Példátlan kulturális építkezés, egyben zöldterület fejlesztés zajlik Budapest szívében kormányzati támogatással, a Városliget a legszebb és leggazdagabb közparkká változott, aminek csodájára járnak az egész világon. A Liget Budapest Projekt létesítményei számos nemzetközi szakértői díjat hoztak el, de a legnagyobb elismerés, hogy a látogatók imádják az új Városligetet.

Már alig-alig emlékszünk rá, de a baloldal óriási hisztit csapott a Liget Budapest Projekt meghirdetésekor: voltak, akik fákhoz vagy munkagépekhez láncolták magukat, hogy megakadályozzák az évtized egyik legnagyobb fejlesztését Budapesten, de előfordult olyan eset is, amikor kordont bontottak a "zöldövezetért aggódó civil szervezetek", hogy így akadályozzák meg az építkezések megkezdését. Mára kiderült: felesleges volt a hisztériakeltés, hiszen a Liget Budapest Projekt mára elkészült fejlesztéseivel együtt is 7 százalék alatt maradt a park beépítettsége, sőt: a korábbiakhoz képest több tízezer négyzetméterrel nőtt a zöldfelületek aránya. 

Városliget
A családok kedvence a Nagyjátszótér  Fotó:  Kisalföld

Mindezt számos korábbi parkolófelület és út felszámolásával érték el a kivitelezők, úgy hogy közben a Ligettel együtt újultak meg a játszóterek, az edzőparkok, a futókör, valamint a Vakok Kertje is.  Mára kiderült, hogy nemcsak a zöldfelület nagysága, hanem a Városliget programkínálata, a terület presztízse és látogatottsága is jócskán megemelkedett. Miután azonban sok a látványosság és attrakció, még sincs olyan érzése az embernek, hogy tömeg van, mindenki kényelmesen elfér. Az állami beruházással megvalósuló Liget Budapest Projekt keretében a kormány eddig 270 milliárd forintot költött a 100 hektáros fővárosi terület fejlesztésére és zöldítésére és a látogatók száma és véleménye igazolja: megérte!

 A Metropol nemrég megkérdezte a Városligetben az embereket, hogy mi a véleményük a megújult területről.

 

Össze sem lehet hasonlítani a régi Ligetet a mostani Ligettel! Mindig tisztaság van, kulturáltak az emberek, családok jönnek újra ide, amit nagyon jó látni

- mondta a lapnak egy hölgy, aki éppen a fiával sétálgatott a parkban.

Népszerű a Városligetből felszálló hőlégballon is, amely pazar kilátást nyújt a fővárosra. A kutyások kedvence a tematikus kutyapark, ahol a kisebb és a nagyobb teestű kedvencek külön-külön futkározhatnak, játszhatnak egymással és a kutyák számára kialakított tereptárgyakkal. Legutóbb, május 11-én pedig a KRESZ parkot vehették birtokukba a gyerekek, akik a Liget megújult és modern játszóterein is szívesen töltik idejüket. 

Egy, a Metropolnak nyilatkozó anyuka, aki gyermekeivel érkezett épp a Városliget egyik játszóparkjába csak annyit mondott a lapnak:

 

Ha a gyerekeknek tetszik, akkor az szerintem jó!

 

A Magyar Zene Házát nemzetközi figyelem kíséri, állandó és időszakos kiállításai rendre sok látogatót vonzanak. Itt a legújabb érdekesség a Dívák&Ikonok című kiállítás, ami május 17-én nyílt meg. A Londonból érkező kiállításon Rihanna, Beyoncé, Björk, Cher, Britney Spears, Billie Eilish, Tina Turner, Edith Piaf, Marilyn Monroe, Maria Callas, Janet Jackson, Barbra Streisand, Adele, P!nk, Annie Lennox, Ella Fitzgerald, Liza Minnelli, Amy Winehouse, Whitney Houston, Madonna, Mariah Carey és sok más világsztár eredeti fellépőruháin és személyes tárgyain keresztül elevenedik meg a dívák ereje, és persze bemutatkoznak a magyar dívák is, megelevenednek például Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Rúzsa Magdi személyes történetei, társadalmi hatásukat, művészi teljesítményüket, szerepüket és kreativitásukat is bemutatja a Magyar Zene Háza eredeti jelmezeken, kiegészítőkön, plakátokon és vetítéseken keresztül. Most, hogy már jó idő van, az új Néprajzi Múzeum rézsútos kertje a főváros egyik kedvenc találkozóhelye lett, látogatott és kedvelt helyszíne a megújult Városligetnek. A múzeum különleges tárlatai és tematikus tárlatvezetései is vonzzák az érdeklődőket. 

A Néprajzi Múzeum rézsútos tetőkertje kedvelt találkozóhellyé vált  Fotó: Nagy Zoltán

 A brit The Guardian olvasói a kontinens leginspirálóbb turisztikai célpontjai közé választották a Magyar Zene Házát.

Magyar Zene Haza-06
A Magyar Zene Háza rengeteg izgalmas programot tartogat  Fotó: Németh András Péter

 A Városliget felújított épületei közül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ és a Millennium Háza, a korábbi Olof Palme-ház is állandó kiállításoknak ad otthont.

Az bizton kijelenthető, hogy aki kilátogat a Liget Budapest Projekt keretében épülő-szépülő Városligetbe, az bármilyen céllal teszi is ezt, meg fogja találni a számításait, hiszen ahogyan azt a Metropolnak nyilatkozó fiatalember, Barnabás összefoglalta:

 

Régen nem sokszor jártam ide, de a Liget most zöldebb és izgalmasabb, mint valaha!

 

Nézd meg a Metropol videóját, amely a Ligetben készült!

 

Újabb kulturális létesítmények gazdagítják majd a kínálatot

Ami a Liget Projekt még hátralevő fejlesztéseit illeti: már tervezik a Magyar Innováció Házát, amiben olyan interaktív, modern kiállítás kap majd helyet, ami túlmutat egy egyszerű technikatörténeti bemutatón és a tárgyak mellett a történeteket hozza előtérbe. Az egykori Petőfi Csarnok helyén pedig a világviszonylatban is korszerű Új Nemzeti Galéria épül majd fel.

 

 

origo.hu

Képeken az utolsó másodperces BL-dráma, hőssé vált az ETO kapusa - galéria

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

borsonline.hu

Elképesztő, így festene Szoboszlai Dominik a Bridgerton szívtiprójaként

vg.hu

Szükségállapot Németországban: bevetették a hadsereget is

metropol.hu

Dárdai Pál még egyszer, utoljára odacsapott a Herthával: ennek csodájára jár a futballvilág

magyarnemzet.hu

1700 ukrán menekültet kilakoltatnak, hogy helyet csináljanak afgán, szíriai és török migránsoknak

ripost.hu

Jürgen Klopp ismét tarolt, Mourinhót is nevetségessé tette a BL-döntőn

travelo.hu

Testközelből csodálhatod a tigriseket ebben a magyarországi állatkertben

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

Érkezik a bolygóvonat: ezeknek a csillagjegyeknek hoz szerencsét

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Június 3-án rajtol az új otthonfelújítási támogatás, ezek a dokumentumok kellenek az igényléshez

Mindennapok

Világszenzáció Visegrádon: felbecsülhetetlen kincseken kívül hátborzongató tragédiát is rejtett a feltárt teniszpálya

RIPOST7

Meseváros a Belvárosban: befejeződött a Szabadság téri játszótér felújítása