Létrehozva: 2022.12.19.
Módosítva: 2022.12.19.

A balhék vb-je volt a katari, ezek voltak a legdurvábbak

Korrupció és véres események árnyékolják be minden idők legdrágább futball-világbajnokságát.

A vasárnap zárult futball-világbajnokságon összesen 172 gól született, ami a legtöbb a foci-vb-k történetében. Sajnos azonban nemcsak ezzel írta be magát Katar a sporttörténelembe, hanem azzal is, hogy a legtöbb haláleset, botrány és korrupciós szál fűződik hozzá. Mutatjuk, mik voltak a legdurvábbak. 

MESSI, Lionel
Argentína lett a világbajnok Fotó: Friedemann Vogel

Már a kezdetek előtt kitudódott, hogy 60 országból mintegy félezer fizetett szurkolót verbuváltak, hogy közösségi oldalaikon népszerűsítsék a rendezvényt, de úgy, hogy semmiféle kritikát nem fogalmazhatnak meg az országról, ami pedig köztudottan alulteljesít az emberi jogok terén. Olyannyira, hogy több világsztár – köztük Dua Lipa és Rod Stewart – is visszautasította a fellépést a megnyitó ceremónián a több mint egymillió dolláros gázsi csábereje ellenére.

Az emberi jogsértések elleni tiltakozásul több csapat is szivárványos jelképpel akart kiállni a sokszínűség és az elfogadás mellett, ezt azonban már a vb indulása előtt megtiltotta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), azonnali sárga lapos figyelmeztetést helyezve kilátásba annak a csapatkapitánynak, aki szivárványos szívvel vagy One Love-felirattal ellátott karszalaggal lép pályára a tornán. Így aztán a tiltakozás más módját választotta a német válogatott, amely befogott szájjal állt a csapatfotóra, az iráni focisták pedig himnuszuk alatt sem nyitották ki a szájukat, így irányítva a figyelmet a saját országukban vérbe fojtott tüntetésekre. 

A The Ugly Game, vagyis A mocskos játék című könyv a labdarúgás történetének legkorruptabb világbajnoki pályázatáról számolt be. Katar úgy nyerte el 2010-ben a rendezési jogot, hogy sem futballtradíciói, sem stadionjai nem voltak. Világos volt tehát, hogy ez lesz minden idők legdrágább vb-je. Becslések szerint a 200 milliárd dollárt (73 ezer milliárd forint) is meghaladja az összköltség, ami akkora összeg, mint a számítógépes iparág teljes éves bevétele. Más megközelítésben Katar többet költött az idei focitornára, mint az elmúlt 21 világbajnokság rendező országai összesen. Márpedig ezt a tömérdek pénzt valamivel vissza kell hozni.

Az szinte már megszokott, hogy a jegyekkel üzérkednek. Az argentin-francia döntőre alapáron is több mint 230 ezer forintba kerültek a belépők, a különféle honlapokon viszont ennek az ötszörösét, vagyis milliós árat is elkértek értük. A jegyek utáni hajsza odáig fajult, hogy a hoppon maradt szurkolók megrohamozták az argentin fociszövetség tisztviselőit elszállásoló elegáns hotelt. Az AFA vezetői ellen már a 2014-es brazíliai vb után is eljárás indult, akkor ugyanis a FIFA-pénztáros és fia személyesen árusították az ingyenjegyeket. 

Összecsapások nemcsak Katarban voltak, hanem a focitornán résztvevő országokban is. Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban jelentős zavargásokra került sor, amiket leginkább a csalódott marokkói drukkerek robbantottak ki, de az „arabok haza!” jelszóval ellenük támadó szélsőséges ultrák is kivették belőle a részüket. A Daily Mail beszámolója szerint egy 14 éves marokkói fiú meg is halt, miután egy autó a tömegen áthajtva elgázolta.

Három újságíró is életét vesztette a meccsek alatt. Az amerikai Grant Wahlról ugyan kiderült, hogy kóros szívbetegsége vitte a halálba, Roger Pearce, az ITV műszaki igazgatója viszont minden előzmény nélkül hunyt el szállodai szobájában, Khalid al-Misslam katari fotós halálokáról pedig semmit sem lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy korábban félelmet keltő felvételek járták körbe a világot, az egyik ilyenen például élő adásban fenyegették meg a helyi biztonságiak az egyik dán tévétársaság munkatársát, aki az iráni nők helyzetéért tüntető nők akciójáról akart tudósítani.

Ennél is több halálos áldozatot követeltek maguk a stadionépítések, amelyeken jobbára indiai, pakisztáni, Srí Lanka-i, bangladesi és nepáli vendégmunkások vettek részt. Bár a hivatalos adatok is több száz halálesetet ismernek el, a vb rendezési jogának elnyerése óta eltelt évtizedben állítólag legkevesebb 6500-an haltak bele az életveszélyes és embertelen munkába. Már a focitorna alatt zúzta halálra magát egy Fülöp-szigeteki munkás a szaúdi csapat edzőközpontjának javítása közben, míg a vb utolsó áldozata egy kenyai biztonsági őr, aki a finálénak is otthont adó Luszail Stadion karzatáról zuhant le. 

A hab a tortán a másfél hete kirobbant Katar-gate, amelynek lényege, hogy az öböl menti ország az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit próbálta befolyásolni úgy, hogy bőröndnyi pénzeket fizetett brüsszeli politikusoknak. Az ügybe máris belebukott a görög szocialisták által delegált EP-alelnök, akinek az otthonában 250 millió forintnyi kenőpénzt találtak a rendőrök a rajtaütés során. Eva Kaili lelepleződése előtt egyébként a munkajogok élharcosának nevezte Katart. Az uniós botrány folyományaként kitiltották az Európai Parlamentből a katari illetékeseket és leállították a katariak könnyített vízumhoz jutását. Válaszul Katar arra figyelmeztette az EU-t, hogy a diszkriminatív lépéseket igencsak megbánhatják, mert az orosz gázcsapok után a katariakat is simán elzárhatják.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

vg.hu

Itt vannak az otthonfelújítási program részletei

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

mandiner.hu

Ezért tilos rövidnadrágot viselned, ha repülővel utazol! (VIDEÓ)   

origo.hu

Less be Tóth Gabi álomotthonába!

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Tragédia a versenyen, holtan esett össze a fiatal sportoló

OLDALVONAL

Különleges tervet lepleztek le, ez lesz az olimpia csúcsa

OLDALVONAL

Szoboszlaiék Európa csúcsán; Kapás Bogit csalással előzték meg

OLDALVONAL

Óriási bulit csaptak a magyar lányok Ausztriában a feljutás után - Fotók