Létrehozva: 2018.05.30.

Trükkös magyar háziasszony: Õrület, miben teszi el télire az uborkát

Itt a nyár, de máris készül a téli savanyúság! És most mutatunk egy fantasztikus ötletet, amit egy kis szabolcsi faluban talált ki Boros Valika! 3 év próbaidõ után ki lehet jelenteni, a módszer tökéletes!

Szuper a megoldás és így mindig lesz finom savanyúság a kamrádban. Tartósítószer nélkül, roppant egyszerűen elkészítheted, és nem is kell hozzá más csak víz, zöldség, só, és egy műanyag palack. Boros Valika éveken keresztül kísérletezte ki és tökéletesítette ez a receptet: ásványvizes műanyag flakonokban teszi el télire a savanyút.

Ennél olcsóbb és praktikusabb módszer egyszerűen nincs!

Naná, hogy mire jön a rossz idő, nála mindig tele a kamra. Ezek a csoda savanyúságok leginkább a kovászolt finomságokhoz hasonlítanak.

Valika nem használ kenyeret, lisztet, ecetet, sem tartósítószereket, így a folyamat sokkal hosszabb, mint a hagyományos kovászos uborkánál. Hónapokig pihennek a zöldségek a palackban, az erjedési folyamat lassú, de biztos. Figyelni kell, hogy oxigén ne jusson a flakonba, így gyakorlatilag nem jöhet létre romlás. A palackon belül a lassú erjedés során savasság alakul ki, ez ízletessé és szuper tartóssá teszi a savanyúságot - no és nem mellesleg fantasztikus ízharmóniát hoz létre.

Légy türelmes, mire elfogy a nyári kovászolt finomságod, kéznél lesz az idei zöldségekből készült újabb, friss palackozott savanyúságod.

Vegyes házi savanyúság Valikától

Hozzávalók:

  • 5 literes ásványvizes flakon
  • zöldségek vegyesen, ízlés szerint (apró uborka, karfiol, paprika, zöldparadicsom, hagyma stb.)
  • víz
  • kapor
  • Így készül:

    1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.

    2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.  

    3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóra akna is ideális hely!  Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.

    4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!

    Tipp:

    Ha nincsen kéznél 5 literes flakon, megteszi más, szélesebb szájú kiürült palack is. 

    Használj tormát is, mert isteni az íze és segíti a tartósítást!

    A végeredmény magáért beszél!

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Dárdai Bence német magyar fociválogatott

    origo.hu

    Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

    borsonline.hu

    Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

    hirtv.hu

    Bayer Zsolt: Gazember a családban

    ripost.hu

    Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

    mandiner.hu

    Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban

    ripost.hu

    Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

    ripost.hu

    Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

    ripost.hu

    A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    OTTHONKA

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    OTTHONKA

    Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

    OTTHONKA

    Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

    OTTHONKA

    Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

    OTTHONKA

    Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

    OTTHONKA

    Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

    OTTHONKA

    Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

    OTTHONKA

    Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!