Létrehozva: 2020.07.19.

Érdekes tudomány: ezért sütött mindenki kenyeret a karantén alatt

A koronavírus miatti karanténidőszak a kovászos kenyér reneszánszát hozta el. Hirtelen mintha mindenki kézműves pékké vált volna. De miért pont a kenyér lett a sláger, miért nem a többi étel?

Szerző Horváth Gabi

A kenyér ősidők óta alapvető táplálékunk, a vallások és a néphagyomány is különös figyelemmel tekint rá. A szakértők szerint ráadásul a sütés-főzés megnyugtató időtöltés, miközben a család vacsorájáról is gondoskodunk. Vajon ez az oka, hogy a kenyér a karanténidőszak slágere lett, vagy szerepet játszanak ebben más tényezők is?

Fotó: Pixabay.com

A kontroll érzetét adta

Pszichológusok szerint egy ilyen bizonytalan helyzetben minden olyan cselekvés terápiával ér fel, amelyik a kiszolgáltatottság érzését csökkenti. Aki tud kenyeret sütni, az már nem marad éhen, tehát nincs kiszolgáltatva az esetleges ellátási zavaroknak, vagyis valamilyen mértékben kézben tartja a saját helyzetét. Ráadásul kézzel alkotni valamit, utána pedig látni, ízlelni a folyamat eredményét kifejezetten megnyugtató dolog.

Kifejezetten pihentető

A frissen sült kenyér illata szinte mindenkiben kellemes emlékeket idéz fel. Ráadásul maga a folyamat, a dagasztás, a kelesztés, a sütés lassú, szinte meditatív dolog. Ritkán van rá időnk a szokványos hétköznapokban. Most viszont, hogy lelassultunk, szükség volt egy ilyen kényelmes, megnyugtató, mégis hasznos tevékenységre, amely az élet hiányzó apró örömeiből is visszahoz valamennyit, hiszen minden érzékszervünkre hat a szaglástól a tapintáson keresztül az ízlelésig. A kovász „etetése” pedig gondoskodó ösztöneink kiélésében segít.

Fotó: Pixabay.com

Összeköt a gyökereinkkel

A kenyér olyannyira ősi, alapvető élelmiszer, hogy önkéntelenül is az előttünk járó generációkkal köt össze bennünket. Akármennyire is leszoktunk a szénhidrátokról az utóbbi évtizedekben, a bizonytalan helyzetben azok a túlélési reflexek jönnek elő, amelyekhez elődeink is nyúltak, ha hirtelen nehézzé vált az élet. A kenyérsütés pont ilyen, szinte reflexszerű cselekedet. Ráadásul, ha előveszünk egy régi, családi receptet, azzal saját örökségünk előtt is tisztelgünk.

Másokon is segíthettünk vele

A frissen sült kenyér illata az egész szomszédságot jobb kedvre deríti. Ráadásul, ha túl sokat sütöttünk, meg is oszthatjuk velük a kenyerünket. Ez a karantén idején, amikor az emberek összefogtak a körülöttük élőkkel, bevásároltak az időseknek, különösen fontossá vált. Volt, aki a szüleit látta el házi kenyérrel, hogy ne kelljen kétnaponta a boltba menniük a friss pékáruért.

Fotó: Pixabay.com

Környezetbarát

Az otthoni kenyérsütés kevesebb hulladékkal jár, hiszen nem kell megvenni a sokszor műanyagba csomagolt, szeletelt kenyeret. Ráadásul a házi kenyérnek sokszor a minősége is jobb, a teljes kiőrlésű lisztből pedig egészségesebb kenyér készülhet, mint a fehérlisztes bolti péksütemények.

Végre volt rá időnk

Akármennyire is szeret valaki sütni-főzni, ha munkába jár, és a gyerekekért is ő megy az iskolába, erre aligha van ideje. Most végre nyugodtan kivárhattuk, amíg megkel a kenyér, nem rohantunk el reggel otthonról, és nem este értünk haza. Az élet kicsit lelassult, még akkor is, ha a lakás falain belül viszont megtöbbszöröződtek a feladataink. Ezzel pedig a boltba járás egy részét is kiválthattuk.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

life.hu

Anyatulajdonságok, amelyek minden munkáltatónak csak hasznára válhatnak

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

vg.hu

Megvan, mit kell venni, ha valaki értékálló autót akar

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!