Létrehozva: 2023.07.16.

Csak virágzik, de nem terem az uborkád? Ez lehet a baj

Hatalmasra nőtt a növény, szépen fejlődik, még virágzik is, csak éppen uborka nincs rajta? Összeszedtük, mi lehet az oka, ha elmarad a termés, és azt is megmutatjuk, mi a teendő.

Sokkal zamatosabb, finomabb a saját termesztésű uborka, és nem mellesleg sokkal olcsóbban kijössz, ha szeretnél belőle télre is elrakni – és akkor még nem beszéltünk a kovászos uborkáról, ami saját termésből az igazi! Bár sokan már májusban elvetették az uborka magját, július közepéig még bőven van lehetség, hiszen ez a növény imádja a meleget, és gyorsan termőre fordul. Megesik azonban, hogy hiába szép nagy az uborkanövény, sőt, úgy fest, már az égig akar kúszni, és hiába van tele virágokkal, termés csak nem akar lenni. Ilyenkor több probléma is lehet, de általában mindnek az a gyökere, hogy nem ideálisak a körülmények az uborkanövény számára.

Small,Cucumber,With,Flower,And,Tendrils
Ha sok a virág, és nincs termés, akkor valamiért nem érzi jól magát az uborka. Fotó: Valery Rybakow / Shutterstock

Rosszul öntözöd

Tény, hogy az uborka vízigényes növény, ám nagyon nem mindegy, hogyan öntözöd, hiszen ha nagy adagokban kap sok vizet, akkor kimosod a talajból a nélkülözhetetlen nitrogént és a káliumot – ezek hiányában pedig nem lesz terméskötődés. A ritka, bőséges öntözés helyett inkább arra törekedj, hogy folyamatosan nedves legyen az uborka alatt a talaj, és érdemes takarni, mulcsozni is, hogy napközben ne párologjon el a nedvesség. Ha pedig már előállt a tápanyaghiány, pótold műtrágyával, vagy lombtrágyázással.

Melege van

Bár melegkedvelő növényről van szó, van egy pont, amikor már neki is túl magas a hőmérséklet: 35 Celsius fok felett az uborka virágán a pollen steril lesz, így hiába történik beporzás, nem lesz termés az uborkakezdeményekből. Ha fóliában neveled az uborkát, és gyakran megy e fölé a hőmérséklet, akkor mindenképpen árnyékold le a sátrat; de az árnyékolás a kertben is segíthet megoldani a problémát, ha nagy a nyári hőség.

Kevés a tápanyag

Az uborka rendkívül sok tápanyagot felvesz a talajból a fejlődése során, és ezt egy idő után szükséges lehet pótolni. Ha azt látod, hogy túl sok termés kezd kifejlődni, de ezeknek egy részét ledobálja a növény, akkor érdemes tápoldatot vagy műtrágyát beszerezned.

Nincs porzópárja

Van olyan uborka, amelyik hím- és nőivarú virágokat is hoz, de olyan fajták is léteznek, melyeken kizárólag nőivarú virágok fejlődnek – ezek rengeteg termést hoznak, de szükség van hímvirágú uborkanövényre is, hogy legyen, ami beporozza. Hogy melyik virág milyen, könnyen meg tudod állapítani, elég csak megnézni a virágok alatti szárrészt: a nőivarú, sárga virágok alatt ott láthatod a kis uborkakezdeményeket. Ha csak nőivarú virágokat fejleszt az uborkád, mihamarabb ültess mellé még egy tövet!

Nincsenek rovarok

Az is előfordulhat, hogy minden rendben van az uborkanövényeiddel, csak éppen nem járnak az ágyások körül beporzó rovarok. Érdemes virágokat is ültetni a konyhakertbe, amik vonzzák a méhecskéket – a büdöske, körömvirág ráadásul még a kártevőket is távol tartják. De addig is, ha nincsenek méhecskék a környéken, magadnak kell beporozni az uborkát: kis ecsettel vigyél át pollent a hímivarú virágokról a nőivarúakra.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

SUV-nak álcázott garzon, ami már zöld rendszámmal is elérhető – Skoda Kodiaq II menetpróba

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!