Létrehozva: 2023.07.23.

Nem mindegy, mikor szeded le a padlizsánt, mutatjuk, mire figyelj

Nem könnyű termeszteni, de ha sikerül, még mindig el lehet rontani a termést a rosszul időzített szürettel. Ugyanis a padlizsánt sem túl korán, sem túl későn nem szabad leszedni. Mutatjuk, mi a jele, hogy épp megérett!

Még a rutinos kertészkedőknek is feladja a leckét a padlizsán, hiszen kényes az öntözésre, rengetegféle kártevő támadhatja meg, vagyis sokat kell foglalkozni vele, hogy szép termést hozzon. Ha mindent jól csináltál, akkor már csak a szüretelés lehet hátra – ám sokan itt rontják el, mert vagy túl korán, vagy túl későn szedik le a tojásgyümölcsöt. 

Fontos a jó időzítés a padlizsánnál. Fotó: Pixabay.com

Figyeld a színét

Ha már úgy látod, hogy teljesen kifejlődött a padlizsán, érdemes figyelni a héjának a színét; a padlizsán akkor érett, amikor a héja sötétlila és fényes. Ha már matt, akkor túlérett, ilyenkor az íze nem olyan finom, ráadásul meg is keseredhet.

Végezd el a körömpróbát

Ha biztosra akarsz menni, nyomd be a padlizsán héját a körmöddel. Az éretlen padlizsán bőre visszaugrik, hamar visszanyeri a sima felületét; az érettnél ottmarad a körmöd nyoma a héjon, és már szedheted is le a gyümölcsöt.

Mindig ollóval szüretelj

A padlizsán akkor hoz bőséges termést, ha rendszeresen leszeded a már érett darabokat, ezért fontos, hogy folyamatosan szüretelj. Nem mindegy azonban, hogy mindezt hogyan teszed, a padlizsán ugyanis nem adja könnyen a termést, ha húzni, tépni próbálod, nem válik le a szárról, ezzel csak a bokrot sérted meg. Vigyél magaddal egy ollót vagy éles kést a kertbe, ezzel vágd le a szárról a gyümölcsöt, úgy, hogy a tetején lévő zöld sapka felett 2-3 centivel ejtsd meg a vágást.

Csak rövid ideig áll el

Ha látod, hogy érett a padlizsán, szedd le rögtön, mert néhány nap alatt tönkre is megy a bokron; de feldolgozni sincs sokkal több időd, hiszen gyorsan romlik. A legjobb, ha hűvös pincében tudod tárolni, de a hűtő is tökéletesen megteszi – ám minél előbb használd fel, lehetőleg legkésőbb egy héten belül, hogy megőrizze az állagát és az ízét. Ha télire szeretnéd eltenni, és egyszerre kevés termett, érdemes kis adagokban, parázs fölött kisütni, és a fagyasztóban tárolni. Később készíthetsz belőle padlizsánkrémet, vagy felhasználhatod zakuszkához. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

A britek megígérték az ukránoknak, amitől az egész világ rettegett

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

OTTHONKA

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt