Létrehozva: 2023.08.10.

Brutális kór tizedeli a magyar krumplitermést, mutatjuk, hogyan tudod megmenteni

Ha felüti a fejét a fertőzés a kiskertben, egy hét alatt elviheti az összes burgonyabokrot. Sokszor az épnek látszó gumók is fertőzöttek, és fogyasztásra már nem alkalmasak. Érdemes már a betegség első jeleinél cselekedned!

Idén a bőséges eső miatt szépen nő a krumpli a kertben, ám a párás környezetben a gombabetegségek is jobban szaporodnak, és ezek közül akad olyan, ami nagyon rövid idő alatt tönkrevághatja az egész termést. Ezek a betegségek először a leveleken jelennek meg, majd az összes krumplibokor elpusztul – ilyenkor már a gumók is fertőzöttek lehetnek, és csak a maradékot tudod megmenteni. Ezért fontos, hogy folyamatosan figyeld a krumplibokrok leveleit, és ha sárgulni kezdenek – különösen egy kiadós esőzés után – akkor minél hamarabb kezdd meg a védekezést. Mutatjuk, mi a két legnagyobb ellensége a burgonyáknak!

Leaves,Plant,Of,Potato,Stricken,Phytophthora,(phytophthora,Infestans),In,Vegetable
Ha száradni kezdenek a levelek, akkor baj van! Fotó: Elena Masiutkina / Shutterstock

Gyorsan tarol a burgonyavész

Internal,Symptoms,Of,Late,Blight,In,A,Potato,Tuber
A gumók nagy részét ki kell vágni, nagy a kár. Fotó: Montree Srihawong / Shutterstock

Fitoftórás betegségként is ismert ez a gombás megbetegedés, ami nemcsak a krumplit, de a paradicsomot is megtámadja. Először sárguló, majd szürkésbarna foltok jelennek meg a leveleken, a levél pedig nedves időben rohadni kezd, elhal. A levelek lekonyulnak, de nem hullanak le, a száron maradnak, a hajtásokon hosszúkás foltokat okoz a fertőzés. Pár nap alatt úgy nézhet ki a paradicsom- vagy burgonyaágyás, mintha az összes növényt leforrázták volna. A gomba spórái a talajba is bekerülnek, itt megfertőzik a gumókat is, így a krumplik héján szürkés színű, puha foltok keletkeznek, amik felvágás után barnák, rothadtak. Legjobb megelőzéssel védekezni ellene, vagyis mindig tiszta forrásból származó, ellenőrzött vetőanyagot (ültetőkrumpli, palánta, mag) vásárolj; de emellett az is fontos, hogy szellősen ültesd a növényeket, hiszen a gombás fertőzések gyorsan szaporodnak a nedves környezetben, összeérő levelek között. Ha idén már tarolt nálad a betegség, akadályozd meg, hogy átteleljen a kórokozó a talajban: távolítsd el az összes beteg növényt az ágyásokból, és jövőre máshova, lehetőleg minél messzebb ültesd a krumplit, paradicsomot. Vegyszeres védekezésnél is a megelőzés a legfontosabb, vagyis az első tünetnél máris kezdd meg a gomba elleni permetszer használatát. De sokan esőzés után védekezésképpen lepermetezik az összes növényt, hogy esélye se legyen pusztítani a burgonyavésznek.

A gumókat pusztítja a fuzáriumos rothadás

Az üreges, barna foltokban gyakran ott lapulnak a spórák is. Fotó: Ripost

Hasonló tüneteket, no meg hasonló méretű pusztítást tud véghez vinni a fuzáriumos gumórothadás, mely sokkal több gumóban okoz kárt, mint a burgonyavész. Ez is gombabetegség, mely általában fertőzött ültetőburgonyával kerül a kertbe, és ott évekig túlél ott, így később is fertőzhet. Ha megtámadja a krumplit, fokozatosan pusztul el a növény: először az alsó levelek elkezdenek sárgulni, majd hervadnak és általában lehullanak. A krumpli szára azonban még sokáig zöld marad ezután. A gumók sokszor épnek tűnhetnek, de felvágás után szürke, fekete vagy barna foltok vannak a krumplin, amik sokszor üregesek is. Itt is fontos a megelőzés, vagyis mindig csak ellenőrzött forrásból származó vetőburgonyát vásárolj, és figyelj arra, hogy minden évben máshova kerüljön a krumpliágyás. Választhatsz fuzáriumnak ellenálló fajtákat is. Ha megjelenik a betegség a növényeiden, érdemes gombaölő szerrel permetezni, még azelőtt, hogy teljesen letarolná a bokrokat.

Ha elszáradtak a levelek, fel kell szedni a krumplit

A,Freshly,Dug,Bush,Of,Yellow,Potatoes,On,A,Shovel
Levelek nélkül vége a krumplinak. Fotó: Ostariyanov / Shutterstock

Mindkét betegségnél gyakran felmerül a kérdés a kezdő kertészkedőkben, hogy ha elszáradtak a levelek, maradhatnak-e a gumók a földben. A válasz, hogy nem, sőt, minél hamarabb ki kell ásni, akkor is, ha még nem elég vastag a héjuk, vagy még túl kicsik. Így tárolásra ugyan nem lesznek alkalmasak, de a termés egy részét meg tudod menteni, ha minél hamarabb felszeded a gumókat azután, hogy nem sikerült a bokrokat megmenteni. Ha a földben hagyod a krumplit, akkor elrothadnak a gumók, másrészt pedig a betegség a talajban jobban el tud terjedni, és a következő évben is megtizedelheti a termést. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Kulcsár Edina: "Nem örülnék, ha a lányom ennyire kitenné magát a kirakatba"

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!