Létrehozva: 2023.08.16.

Lóhangyák a kertben: Így szabadulj meg tőlük

Ha megjelennek ezek a hatalmas hangyák, akkor bizony nincs biztonságban a faanyag sem a házban, sem a kertedben! Mit tehetsz ellenük? Most megtudhatod.

Szerző Sors Edina

Nem túl jó hír, ha a kertedben hatalmas hangyákat találsz: az ácshangyák, más néven lóhangyák szinte minden útjukba kerülő faanyagot elpusztítanak. Bár nem fával táplálkoznak, inkább arra használják a fákat,hogy otthonukat bővítsék vele, hiszen ahogy szaporodnak egyre nagyobb helyre van szükségük. Minél többen vannak, annál több faanyag kerül veszélybe és károsodhat a kertben.

Adult,Female,Carpenter,Ants,Of,The,Genus,Camponotus
Fotó: Vinicius R. Souza

Az ácshangyáktól nem egyszerű megszabadulni, de szerencsére nem lehetetlen. Bizonyos vegyi anyagokkal visszaszoríthatod a kolóniát, akár el is tüntetheted őket a kertedből. Viszont ezek az anyagok nagyon mérgezőek és veszélyesek, főleg gyerekekre és cicákra, kutyusokra. Így érdemes először saját készítésű szerekkel próbálkozni, melyeket már a háztartásban is alkalmazol. Hatékony segítségedre lesznek a következő kominációk:

 

Szódabikarbóna és porcukor

Végzetes lehet ez a keverék a hatalmas hangyákra, hiszen a szódabikarbóna mérgező rájuk nézve, ha pedig porcukorral összekevered, akkor nagyon vonzó számukra, és ízletesen elfogyasztják, minden gyanú nélkül. Keverd össze fele /fele arányban a két port, és a hangyák otthonához vezető bejárathoz szórj belőle,  vagy oda, ahol sűrűn előfordulnak. 

 

Szappan és víz

Egyik legegyszerűbb és legjobb irtószer a szappan és a víz keveréke. Erős rovarirtó hatása van, elpusztítja az ácshangyákat. Az oldat megakadályozza a hangyák oxigénfelvételét, erősen hat a légzőrendszerükre. 3 egység vizet és 1 egység szappant keverj össze, és pumpás flakonból permetezd a hangyákra, és a számukra fontos területekre. Ha napokig megismétled az irtást, akár 1-2 héten belül el is tűnnek a hangyák. Az esti irtás a leghatékonyabb, mert a hangyák ilyenkor a legszorgosabbak.

 

Őrölt fahéj

A hangyák gyűlölik az általad szeretett fűszer illatát, őket nem csábítja, sőt nagyívben elkerülik azt. Szórd a kolónia bejáratához, a fahéj nagy hatást gyakorol majd rájuk. A hanyák számára méregként működik, ami akkor hat igazán, ha belélegzik. 

 

Ecet

Az ecet nemcsak a háztartásban alkalmazható mindenféle problémára, de az ácshangyák ellen is hatékonyan lehet vele védekezni. Permetezd be vele a lakhelyük környékét és bejáratát, vagy azt a területet, ahol látod őket munkálkodás közben. Az ecet hatással van a feromon nyomokra,  melyet a hangyák hagynak a tájékozódáshoz. Ha pedig ezek az állatok nem találnak haza, akkor az a táplálék utánpótlásra és a szaporodásra is hatással lesz. Ecetet fele-fele arányban összekeverve használd az irtáshoz.

Tipp:

Az ácshangyák felbukkanását előzd meg az udvaron! Minden nedves zugot és fát számolj fel, ami vonzó számukra. Szüntesd meg a nedvességforrásokat, ( szivárgó csöveket ). Ültess a ház köré levendulát, és borsmentát, ezek illóolajai is erősek, és a hangyák ezeket sem szeretik. Ha a hangyák eljutnak a házik, ott bizony nagyon nagy károkat okozhatnak a faszerkezetekben. Vedd komolyan,ha mégis megjelennének!

 

 

Szerző Sors Edina

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

life.hu

Csalódtak Katalin és a királyi család rajongói: nem azt kapták, amit vártak Lajos születésnapján

vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Összesúgtak a rajongók: Mi történt a 62 éves Zoltán Erika arcával?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!

OTTHONKA

Mindent feltúrt a vakond? Ezzel a zseniális módszerrel elűzheted a kertből!

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól