Létrehozva: 2023.08.26.

Tippek: így úszhatod meg a hőséget kánikula idején

Nyári hőségben fontos, hogy minden trükköt bevess, hogy egészséges maradj, és komfortosan érezd magad! Mutatjuk a megoldást.

Lehet, hogy szereted a nyári meleget, de légy óvatos a hőségben, ne essen komoly bajod! A tartós, napokig tartó kánikulában a kiszáradás veszélye fenyegethet, ilyenkor napszúrást is könnyen kaphatsz. Ha pedig az elektrolitháztartás felborul, könnyen ájulás lehet a vége.

Woman,Sitting,At,Desk,At,Home,During,A,Summer,Heat
Fotó: Stock-Asso

Kerüld el a fájdalmas izomgörcsöket, a végtagon megjelenő ödémát. Ha nem viszel be elég folyadékot, hiány léphet fel a szervezetben, felborulhat a kalcium, nátrium, kálium, foszfát, klorid és magnézium háztartás. A magas UV-sugárzásról sem szabad megfeledkezni, könnyen leéghetsz. A szervezet nyáron párologtatással -izzadással- hűti magát, és tartja egyensúlyban a hőháztartást. Ezért is kell sok folyadékot fogyasztani. Ezzel megakadályozhatod, hogy a vér besűrűsödjön, a sejtek elegendő oxigénhez jutnak, ami nagyon fontos a szív megfelelő működéséhez. Íme, néhány nagyon fontos tipp, ami segít abban, hogy a kánikula alatt is megőrizd az egészséged.

Pótold a folyadékot a szervezetben

Hőségriasztás idején különösen oda kell figyelni a bőséges folyadékbevitelre, mivel a kiszáradás veszélyes mértékű vérnyomáseséshez vezethet. A hirtelen fellépő alacsony vérnyomás ájulást, és életveszélyes állapotot is előidézhet. Igyál vizet akkor is, amikor éppen nem vagy szomjas. A rendszeres, óránkénti pohár víz fogyasztása nagyon jó megoldás. Az irodában, szobában dolgozóknak is nagyon fontos, de aki a szabadban van egész nap, ott fokozottan érdemes odafigyelni.

Inkább bent, mint kint!

11-15 óra között amikor a napsugárzás a legerősebb, ha teheted, húzódj hűvös, árnyékos helyre. A mediterrán országokban a szieszta nem véletlenül lett kitalálva. Kerüld a megerőltető fizikai munkát, az izommunka fokozza a szervezet hőtermelését. Edzeni is a nap leghűvösebb időszakában érdemes és egészséges ilyenkor. Kora reggel vagy késő este tervezd be a napodba. Ilyenkor az is fontos, hogy olyan könnyű ruhát viselj, ami elfedi a tested. Ne égjen le a vállad, és kalapot napszemüveget se felejtsd otthon!

Figyelj oda az ételekre is!

Az étel a nagy melegben nagyon hamar megromolhat, még a bevásárláshoz is érdemes hűtőtáskát vinni. Az elkészített ételt, pedig minél előbb tedd be a hűtőbe. A kint felejtett étel, nagy kellemetlenségeket okozhat.

Pótold, amit a szervezet felhasznált!

Az izzadással rengeteg vitamin és ásványi anyag vész el, ezeket pótolni kell. Az ásványi anyagokhoz étrendkiegészítők formájában is hozzájuthatsz. Persze zöldségekben, gyümölcsökben is megtalálhatóak. Kálium a banánban, sárgadinnyében, sárgabarackban, spenótban, brokkoliban és édesburgonyában van. Magnéziumot a klorofilban gazdag, levélzöldségek tartalmaznak, mint a sóska és a spenót, a kelkáposzta vagy a mángold. Kalciumot pedig a tejen kívül a lazacban, chiamagban, tofuban, mandulában és zabpehelyben találod meg. Fogyassz ezekből nagyobb mennyiségben a megszokottól.

Szellőztess éjjel!

Éjszaka vagy korán reggel minden ablakot nyiss ki, hogy az éjszakai levegővel hűtsd a lakást, napközben pedig tartsd csukva az ablakokat, húzd be a sötétítőt, vagy húzd le a redőnyöket.

Tusolj többet!

Naponta többször zuhanyozz le langyos vízben, ha elég bátor vagy, akár hidegben is megteheted. Ha nagyon kibírhatatlan a meleg, akkor vizes törölközőt is rakhatsz a tarkódra, lábaidra.

Ne felejtsd el az autót sem!

Igyekezz árnyékban parkolni, de még így is akár 60 C -ra melegedhet fel a beltere a kocsidnak. Mielőtt beszállsz, szellőztesd át, várj pár percet. Az is hasznos, ha a kormányt és az első ablakot lefeded, amikor leparkolsz. Nagyon fontos, hogy gyermeket, idős embert és állatot sem szabad az álló autóban otthagyni, még lehúzott ablak mellet sem!

Forrás: mindmegette.hu
 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

mandiner.hu

„Hat méter, és a semmibe vezet” – Szentkirályi Alexandra bemutatja Karácsony Gergelyék „legkülönlegesebb” bicikliútját (VIDEÓ)

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!

OTTHONKA

Mindent feltúrt a vakond? Ezzel a zseniális módszerrel elűzheted a kertből!

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba