OTTHONKA

Szerző P. E.

Létrehozva: 2023.10.29.

Ettől a módszertől menekül el a vakond a kertedből

Hiába köszöntött be az ősz, a vakondok túrásai még megkeserítik az életünket.

Szerző P. E.

Joggal gondolhatnánk, hogy a hideg idő beköszöntével végre búcsút inthetünk a vakondtúrásoknak. Azonban ezek az állatok rendkívül kitartóak, és ha jól érzik magukat egy területen, nehéz őket elriasztani. Túrásaikkal elcsúfítják a pázsitot, és a növények gyökereiben is kárt tehetnek, de a Fanny magazin néhány házi és modern módszere segítségével távol tarthatjuk őket a kertünktől.

vakond
Fotó: Pixabay

Hasznos vagy káros a vakond?

Annak ellenére, hogy kertjeinkben bosszantóvá válhatnak, hasznos segítők is lehetnek. Tevékenységük során fellazítják a talajt, és elpusztítják a kártevőket, ami javítja a talaj minőségét és elősegíti a növények egészséges növekedését. Mivel hazánkban védett állat, irtani nem szabad, egyedüli megoldásként a riasztás jöhet szóba.

1. Csináljunk huzatot!

Sokan próbálkoznak azzal, hogy kitúrják a vakond járatát, illetve megnagyobbítják annak nyílását. A módszer során létrejövő huzatot a vakondok nem kedvelik, és inkább elhagyják a területet. Sajnálatos módon ez sem tartós megoldás, nem beszélve arról, hogy a kert feltúrása a tulajdonosoknak is további károkat okozhat.

2. Az illata elriasztja

Az állatok érzékenyek a szagokra, ezért klasszikus módszer a járatba kellemetlen illatú anyagokat helyezni. Az egyik legősibb praktika, hogy a kerttulajdonosok gázolajba vagy petróleumba mártott ruhát gyűrnek a járatokba, de akár kávézaccot, hámozott fokhagyma gerezdet is szórhatunk a földtúrásokba. Ha szerencsénk van, a vakondok elkerülik kertünket.

3. Ültessük a kertbe!

Egy másik természetes megoldás, ha olyan növényeket ültetünk a kertbe, amelyek illata elűzi a hívatlan látogatókat. A nagy sárfű, más néven vakondűző kutyatej gyökerében termelődő tejnedv szagát a vakond nem kedveli. Egy másik választás a gyalogbodza lehet: ennek a növénynek a szárát szórjuk a vakondtúrások közelébe, és jó eséllyel megússzuk a vakondok látogatását.

4. A nyíláson keresztül

Az ammóniatöltetű patronnal olyan szagokat teremthetünk, amit a vakondok nehezen viselnek el. Használata egyszerű: tegyük a vakondjáratok nyílásába a légnyílásokkal lefelé. Fontos, hogy időnként helyezzük át más járatokba, de mindig figyeljünk arra, hogy a légnyílások ne legyenek elzárva, hogy a szagok megfelelően áramolhassanak.

5. Kifüstöljük az alagútból

Tehetünk a járatokba vakondriasztó füstpatront is. Miután meggyújtottuk, a ricinusolajban gazdag füst bevonja a vakondok járatát, fizikai gátat képezve az alagút felületén, és mellékízt ad táplálékforrásuknak. Ennek hatására a vakondok máshol keresnek élelmet. Ügyeljünk rá, hogy tömjük be a többi vakondtúrás nyílását, hogy ne szivároghasson ki a füst.

6. Csapjunk nagy lármát!

Köztudott, hogy nem szeretik a hangos zajokat, ezért az üres sörösüvegek is a segítségünkre lehetnek. A hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig ássuk be a földbe. A szél hatására az üveg rezegni kezd, amely hangja elriaszthatja a vakondokat. Több üveget érdemes elhelyezni a kert különböző részein, különösen azokon a területeken, ahol a vakondok gyakran járnak. 

7. Magas frekvencián

Az üveges technika modern verziója az ultrahangos vakondriasztó. A készülék magas frekvenciájú ultrahangot bocsát ki, amelyet az emberi fül nem érzékel, de a talajban élő állatokat arra kényszeríti, hogy elhagyják a védett területet. A  készüléket a kártevők járatainak közelében, legalább 20 cm mélyen kell a talajba szúrni. Helyezzünk el több riasztót a kertben, és ügyeljünk arra, hogy a vakondot a kívánt irányba tereljék.

8. A napfény erejével

Praktikus választás lehet a földbe szúrható napelemes vakondriasztó is, mivel nem igényel elemcserét. A hatótávolságuk változó, 400-1000 Hz közötti hangokat bocsátanak ki, amelyek 24 órán keresztül, bizonyos másodpercenként ismétlődnek. A kert teljes területének lefedéséhez általában több ilyen eszköz együttes használata szükséges. 

9. Kerítés a földben

A pázsitot megvédhetjük azzal is, hogy a gyep alá vakondhálót telepítünk. Ez egy erős műanyag háló, amely megakadályozza az állatokat abban, hogy a felszínre hordják a földet. Hátránya, hogy csak a kert telepítésekor lehet lefektetni, utólag már igen munka- és költségigényes beruházás. A hálót a gyártó által ajánlott mélységben telepítsük.

10. Trágyázzuk a gyepet

Sajnos a vakondháló nem alkalmazható a veteményes kertekben, ezért ilyen esetekben más eszközöket kell bevetni. Léteznek speciális vakondűző gyeptrágyák, amelyek ricinusolajjal vannak átitatva. Az olaj kellemetlen szagot áraszt, amely elűzi a nemkívánatos látogatókat. Vegyük figyelembe, hogy csak néhány héttel a kiszórás után kezd hatni, mivel időbe telik a pellet feloldódása.

11. Ismételjük meg többször

Ha azonnal cselekednünk kell, kipróbálhatjuk a ricinus granulátumot is. Szórjuk ki a védett helyre, majd locsolással gyorsítsuk fel a készítmény beoldódását a földbe. Vásárláskor nézzük meg, mekkora terület védelmére elég, és milyen időközönként szükséges megismételni a kijuttatást, hogy az illatanyag állandósuljon a talajban.

12. Csaljuk őket csapdába

Hatékony módszer, ha az állatot túrás közben csípjük nyakon. Az élvefogó csapdát tegyük a szabaddá tett járatba úgy, hogy ne kerüljön rá föld, majd fedjük be pázsittal vagy deszkával, hogy a fény ne jusson a járatba. Miután a vakond bekerült az alagútba, nem tud kijönni onnan. Az élvefogott állatot helyezzük át egy erdős részre vagy rétre.

 

Szerző P. E.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Verstappen még sosem tett olyat, mint a Miami Nagydíj időmérőjén

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

metropol.hu

Összeomlott Tilla, szörnyű veszteség érte: "sajnos elköltöztette őket"

mandiner.hu

„Te bohóc, szánalmas vagy, húzz el!” – most lett elege a Veszprém szurkolóinak, tüntetni fognak

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

travelo.hu

Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

OTTHONKA

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt