OTTHONKA

Szerző HWK

Létrehozva: 2023.10.29.

Hogyan újítsuk fel a régi redőnyt? Íme néhány tuti tipp!

Redőnyeink az idő múlásával megfelelő használat mellett is meghibásodnak, alkatrészeik elkopnak. De mielőtt teljesen lecserélnénk őket, mérlegeljünk – talán létezik más megoldás is!

Legfontosabb a zsinór

A legtöbb háztartásban még mindig hagyományos, kézzel mozgatható redőnyöket használnak. Ezeknek az árnyékolóknak a fő eleme egy vastag, kötélszerű felhúzó, a gurtni, ami a folyamatos igénybevétel következtében könnyen elvékonyodik és elszakad. Ilyenkor azonnal indokolttá válik a cseréje, amit egy gyakorlott szakember gyorsan és profin megold.

redőny
 

Inkább ne várjunk

Sok esetben a legnagyobb károkat maga a természet okozza árnyékolónk szerkezetében. Egy nagyobb vihar, jégeső vagy erős széllökés leszakíthatja a redőnyt és eltörheti a lamellákat. Ebben az esetben a cserét nem szabad sokáig halogatni, hiszen javítás nélkül a sérült lamellák további problémákat okozhatnak a rendszerben.

Sosem késő belevágni

Manapság egyre többen vásárolják új redőnyeiket mozgató motorral, ami megoldást jelenthet azoknak, akiknek nehezen felhúzható redőnyeik vannak vagy, akik mozgáskorlátozottságuk miatt nem képesek az önálló életvitelre. Legbiztonságosabban az alumínium redőnyöket lehet utólagosan motorizálni, a műanyag változatok esetén szükséges a szakértői szemrevételezés.

Csökkentsük a hőveszteséget

Még a tél beállta előtt érdemes foglalkozni redőnyeink tokszerkezetének utólagos szigetelésével. A hőszigeteléssel jelentősen növelhetjük a hideg hónapokban otthonunk hőmegtartó képességét, és csökkenthetjük fűtési költségeinket. Ennek különösen olyan épületeknél van kiemelkedő jelentősége, ahol elavult, rosszul záró nyílászárók vannak.

Hasznos a karbantartás

A régi fa redőnyök idővel elöregszenek, megrepednek, a festés megkopik. Ez a hiba azonban egyszerű átfestéssel nem orvosolható, érdemes inkább szakember segítségét kérni, aki a fából készült redőnylécek tisztítása és alapos csiszolása után az elemeket a kívánt színre átfesti vagy igény szerint újakra cseréli.

Az új néha jobb

Előfordulhat, hogy a faredőny lécei már annyira sérültek, korhadtak, hogy nem érdemes őket javítani. Ebben az esetben célszerű jó minőségű, műanyag redőnyre cserélni, amely sokkal olcsóbb, könnyebb felhúzni és egyszerűbb tisztán tartani.

Alumínium redőny előnyei

Egy jó minőségű alumínium redőny akár háromszor hosszabb élettartamú is lehet, mint a műanyag, vagy a régi típusú fa társai. Népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy kiváló az ellenálló képessége, és rendkívül tartós. Emiatt akár a szélsőséges időjárási viszonyok esetén sem kell aggódnunk a javítási vagy csere költségei miatt. 

A hőszigetelés bajnoka

Kevesen tudják, de az alumínium redőnyök léceiben nemcsak egyszerű levegő található, hanem egy speciális PUR hab is, ami azért rendkívül fontos, mert extra hőszigetelést biztosít az otthonunknak, így minden évszakban számíthatunk rá.

Megóv a viszontagságoktól

A hideg hónapok során az ablakokon, különböző üvegfelületeken keletkező páralecsapódás sokunknak okoz bosszúságot: hosszútávon penészedéshez vezet, tönkreteszi a fa ablakkereteket, a bútorokat, és még az egészségünket is károsíthatja. A nyílászárók elő építhető külső tokos alumínium redőny azonban hatékonyan megvédi otthonunkat a téli időjárástól.

Hangszigetelés terén is hatásos

Az új típusú roló képes a kellemetlen kinti zajok hangerejét is jelentősen csökkenteni, vagy akár teljesen kizárni, ami a minőségi pihenés szempontjából rendkívül fontos. Ehhez természetesen teljesen le kell ereszteni a redőnyt, hogy homogén réteget képezzen a nyílászáró előtt, de ha ez megtörtént, a kinti zajok már egész biztosan nem szűrődnek be a lakásba.

Kizárja a kinti fény

Az alumínium redőny képes 100%-ban távol tartani otthonunktól a zavaró kinti fényeket – akár még akkor is, ha hét ágra süt a nap. Emiatt alighanem az egyetlen árnyékoló, amivel napközben is nyugtató sötétséget teremthetünk a hálószobánkban, aminek köszönhetően végig aludhatjuk az éjszakát.

Egyszerűen automatizálható

Az alumínium árnyékoló utólag is motorizálható, melyet távirányítóval vagy okostelefonunkkal is működtethetünk. Sőt mi több, a motorizálással elérhető további extra tulajdonság is: a beépített érzékelők segítségével a redőny képes alkalmazkodni a mindenkori külső környezeti tényezőkhöz.

Védelem a betörők ellen

Ritkán hangoztatott extra, de az alumínium redőny az egyik leghatásosabb kültéri árnyékoló, mely a betörők ellen is kimagasló védelmet kínál. A könnyűfém alapanyag ugyanis alapvetően egy masszív szerkezetté teszi az árnyékolót, melyen így gyakorlatilag lehetetlen gyorsan és hangtalanul áthatolni.

Esztétikailag is előnyös

Régen elmúltak azok az idők, amikor a redőnyök csak fa vagy fehér színben pompáztak. Az alumínium változatok ma már a legkülönfélébb árnyalatban színezhetőek, – az egyszerűtől a merész megoldásokat is kialakíthatunk velük – ezáltal tökéletes illeszkedhetnek otthonunk homlokzatához és a nyílászárók árnyalatához.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, miért balhézott össze a liverpooli Szalah és Klopp

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Benkő Péter is megszólalt a Thália Színházban történtekről

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!