OTTHONKA

Szerző N.T.

Létrehozva: 2023.12.27.

Ez megkönnyíti az életed: 5+1 tipp, hogy könnyedén megszabadulj a legmakacsabb karácsonyi foltoktól

Amint vége a karácsonyi sütés-főzésnek, egyből a takarítás miatt aggódunk, ezekkel a tippekkel azonban könnyedén megszabadulhatunk az ünnepi foltoktól.

Egy takarítási szakértő elárulta, hogyan lehet megszabadulni az ünnepek alkalmával keletkező gyakori foltoktól, hogy egyszerűbb legyen a nyüzsgés utáni takarítás.  

Takarítás tisztítás sablon
Ezekkel a tippekkel búcsút mondhatsz a makacs foltoknak Fotó: Pexels

A karácsonyi káosszal együtt járnak az elkerülhetetlen kiömlések, fröccsenések és foltok, amelyek közül néhányat szinte lehetetlen eltüntetni. Ezért most Sarah Dempsey szakértő megosztotta tippjeit az olyan makacs foltok, mint a bor, a smink, az étolaj, a gyertyaviasz vagy szószok eltávolítására. A takarítási guru szerint ezekkel a trükkökkel a ruhák, szőnyegek és asztalterítők úja foltmentesek lehetnek.

Lássuk is ezt az 5+1 tippet! 

1. Olajfoltok 

A makacs olajfoltok ruhára kerülése gyakori karácsonyi „baleset”, de Sarah szerint még a legmélyebb foltok is feloldhatók a megfelelő módszerrel, azonban érdemes még időben cselekedni. 

Dörzsöld be a foltot mosószerrel vagy mosófolyadékkal, és amint csak tudod dobd be a mosógépbe a ruhájának ajánlott hőfokon. Szőnyegre vagy más, bolyhos szövetre kiömlött olaj esetén pedig önts szódabikarbónát a foltra, hogy az felszívja a nedvességet, majd hagyd rajra 5 perceg állani és porszívózd felemelni

– magyarázza a szakértő, majd még hozzáteszi:

Ezt követően dörzsöld be mosogatószerrel vagy mosószerrel az érintett területet, és súrold le, mielőtt vízzel leöblítenéd.

2. Gyertyaviasz

A gyertyák a karácsonyi asztalok népszerű ünnepi díszei, azonban azonban gyakran kellemetlen foltokat hagyhatnak az asztalterítőn vagy a szőnyegen.

Ruhák vagy terítők esetében Sarah azt javasolja, hogy először kaparjuk le a felesleges viaszt, majd egy hajszárítóval alacsony hőfokon olvasszuk meg a maradékot és tegyünk rá egy papírtörlőt, hogy az felszívja azt. Majd a még megmaradt foltot kezeljük valamilyen oldószerrel, például alkohollal.

Poliészter vagy farmer esetében használjunk jégkockát a viasz megkeményítéséhez, majd kaparjuk le és fagyassza le a ruhadarabot, mielőtt hővel vagy vasalóval eltávolítanánk a maradékot

– mondta. 

Sarah szerint a szőnyegekre kiömlött viasz már nehezebb dió lehet, mivel a viasz a szőnyeg bolyhába süllyed. Azt tanácsolja, hogy ebben az esetben óvatosan kaparjuk le a felszíni viaszt egy vajkéssel, majd alacsony hőfokon egy vasalóval és egy ruhával lazítsuk azt fel, végül pedig itt is használjunk alkoholt.

A fapadlók esetében hajszárítóval olvasszuk fel a viaszt, majd száraz ruhával óvatosan töröljük le, végül pedig a felületet vízzel és ecetes oldattal tisztítsuk meg

– magyarázta.

3. Kiömlött bor

Sokan esküsznek arra, hogy a fehérborral lehet a legjobban kiszedni a vörösborfoltokat a ruhákból, szőnyegekből vagy éppen a terítőkből, de Sarah szerint a szénsavas víz sokkal hatásosabb.

Öblítsük le a területet szénsavas vízzel, majd töröljük szárazra. Ezután jöhet valamilyen szőnyegtisztító, vagy ha ruháról van szó, akkor dobjuk azt a mosógépbe, kemény folteltávolítót alkalmazva

– mondta. A szakértő szerint ez azért egy nagyon jó megoldás, mert a szénsavtartalom megakadályozza, hogy a szőnyeg vagy a ruha szövet szálaiba telepedjen a vörösbor.

4. Szószok és mártások

A különféle szószok és mártások is népszerűek az ünnepi asztalnál, így azok kifröccsenése/ömlése szinte borítékolható. Sarah szerint ezeknél a foltoknál érdemes mielőbb cselekedni. 

Elmondta, hogy két konyhai alapanyag működik a legjobban a mártásfoltok ellen: az asztali só vagy a kukoricaliszt. A székértő szerint csak annyi dolgunk, hogy ha észlelünk egy foltot, akkor ezek valamelyikével beszórjuk, és várunk egy kicsit, hogy felszívják az olajat.

Ezt követően pedig kaparjuk le a már „szaftos” pasztát és dörzsöljük meg a foltot egy kis mosogatószerrel, majd dobjuk is egyből a mosógépbe magas hőfokra.

5. Sminkfoltok 

Ebben a buliszezonban a ruhák áldozatul eshetnek a sminkfoltoknak is, különösen akkor, amikor pár pohár karácsonyi vagy szilveszteri pezsgő után vetkőzni kezdünk.

Sarah szerint a ruhán lévő smink könnyen kezelhető, ha még időben felfedezzük, de a szőnyegről kiömlött kozmetikumok kiszedése azonban már nagyobb kihívást jelenthet.

A szőnyegfoltok esetében a területet tiszta, nedves ruhával tapogasd le, majd súrold le tiszta mosogatószerrel és egy kemény sörtéjű kefével. A ruhák esetében a micellás víz a kulcs – ugyanolyan hatékonyan szedi le a sminket a ruhákról, mint az arcodról

– mondta. 

+1. Csillámpor 

A karácsonyi díszeken és csomagolásokon található csillámpor az egész házat belepheti, és néha még hónapokkal később is találhatunk csillogó pöttyöket. Ettől azonban mostantól könnyedén megszabadulhatunk, Sarah-nak ugyanis van egy meglepő, ám annál hatékony ötlete a csillámok feltakarítására: z pedig nem más, mint a lufi. 

A csillámpor feltakarításának megkönnyítése érdekében először amennyire csak tudjuk gyűjtsük össze egy területre a csillámporszemcséket, majd porszívózzuk fel, amit csak tudunk. Ekkor jöhet  a varázslat: a maradék csillámporhoz ragadj meg egy lufit, fújd fel, hozz létre statikus feszültséget a szőnyeghez vagy a hajhoz dörzsölve, majd szimplán szedd fel vele a csillámokat. A végeredmény pedig a tiszta padló és  így egy csillogó lufi lesz

– fejti ki.

A takarítási szakértő még hozzáteszi, ha ezek után is maradtak csillámok, akkor azokat egy szöszhenger segítségével könnyen felszedhetjük - írja a Daily Mail.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

ripost.hu

Válassz egy szimbólumot, és kiderül, mit tartogat számodra a jövő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!

OTTHONKA

Mindent feltúrt a vakond? Ezzel a zseniális módszerrel elűzheted a kertből!

OTTHONKA

15 tuti tipp: Így lesz gyönyörű virágáradat a kertedben az egynyáriaktól

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba