Létrehozva: 2024.01.14.

Tudtad, hogy télen is lehet komposztálni? Így csináld!

A komposztálás egész évben lehetséges, így nem kell télen sem kidobni a szemetet.

1. Komposztáljunk télen is!

komposzt
 

Télen sem kell kidobnunk a szemetet, hiszen a komposztálás egész évben lehetséges. Bár a hidegebb időszak lassíthatja a bomlást, az érési folyamat még mindig zajlik. Sipos József növényorvos elárul néhány hasznos tanácsot, hogyan lehet télen is jó minőségű komposztot készíteni, hogy azt tavasszal is felhasználhassuk a kert munkálataihoz.

2. Figyeljünk a mennyiségre!

A tökéletes komposzt titka, hogy a konyhából kikerülő zöld, nedves anyagokhoz nagyjából azonos mennyiségű magasabb, szárazanyag tartalmú anyagot adjunk. A nedves, nitrogénben gazdag konyhai hulladékokhoz jól jöhetnek ilyenkor az ősszel összegyűjtött falevelek, faágak vagy szalma, de elhervadt szobanövényeket, elszáradt virágokat is adhatunk hozzá.

3. Rétegezzük egymásra

Ügyeljünk arra, hogy a nedvesebb és a szárazabb anyagokat mindig felváltva és rétegezve helyezzük el a komposztban, de soha ne tegyünk egyszerre túl sokat belőlük. Ha nagy mennyiségű fás hulladék gyűlt össze, érdemes ezeket külön tárolni. Így, amikor elegendő mennyiségű zöld hulladék áll rendelkezésre, egyenlő arányban a komposzthoz keverhetjük - írta a Fanny magazin.

4. Minél kisebb, annál jobb!

Télen általában több fás hulladék kerül a komposztra, és ezek teljes lebomlása hosszabb ideig is eltarthat. Ezért fontos, hogy ne csak a nagyobb konyhai hulladékokat aprítsuk fel, hanem, ha tehetjük, az összegyűjtött faleveleket is vágjuk apróra fűnyíróval, az ágakat pedig ágvágóval daraboljuk össze. Minél kisebbre sikerül aprítani, annál gyorsabban fog lebomlani.

5. Nem lesz semmi baja

A tévhittel ellentétben a karácsonyfáról lehullott tűlevelek is lebomlanak, így vékony rétegben a komposzt tetejére is szórhatjuk. Bár kezdetben savas irányba vihetik a komposzt pH értékét, a komposztálás folyamatában a levelek semlegessé válnak, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy károsítják a növényeket vagy savanyítanák a talajt.

6. Veszélyt jelentenek

Kerüljük a húsevő állatok, például kutyák és macskák ürülékét, színes papírt, újságpapírt, műanyagot, építési törmeléket, ételmaradékot, csomagolóanyagot és más háztartási hulladékot a komposztban. Ne tegyünk a komposztra maghozásban lévő gyomnövényeket és beteg növényi maradványokat sem, mivel bizonyos betegségek kórokozói elszaporodhatnak, és ezek a fertőzések a következő évben tovább terjedhetnek.

7. Kell a biztos alap!

Ne tegyük a komposztálóba a fenyő feldarabolt törzsét, mivel magas gyantatartalma miatt lassabban bomlik le. A vékony ágakat viszont nyugodtan használhatjuk az új komposztáló alapjaként. Aprítsuk fel kisebb darabokra, hogy könnyen elférjenek a komposztáló alján, majd helyezzük el néhány centiméter vastagságban. Ez segít kialakítani egy kis légáramlást a komposzthalom alján, így az ágak idővel lebomlanak.

8. Kályhából a kertbe

Ha télen fával fűtünk, a fahamu hasznos lehet a komposztáláshoz, feltéve, hogy az eltüzelt fa nem volt kezelve vagy festve. Fontos, hogy a fahamut mindig vékony rétegben terítsük szét a komposzthalmon. Ezáltal mész- és káliumforrással gazdagíthatjuk a kert talaját, ráadásul környezetbarát módon tudunk megszabadulni tőle.

9. Könnyen kiszárad

A komposztot télen se hagyjuk kiszáradni, mivel a nedvesség elengedhetetlen a bomlási folyamatokhoz. Különösen száraz időszakban ellenőrizzük, hogy szükség van-e víz hozzáadására. Ha a komposztot száraznak találjuk, öntözzük meg vízzel, majd mozgassuk át. Ügyeljünk arra is, hogy ne legyen túl nedves, mert ez beindíthatja a rothadást.

10. Próbáljunk meg lazítani!

Arra figyeljünk, hogy télen nem szabad mélyebben átforgatni a komposztot, mivel a belsejében keletkező hőmérséklet és gázok könnyen elszökhetnek. Elég, ha csak óvatosan átkeverjük a friss anyagot a komposzt tetején, majd havonta egyszer egy vasvilla segítségével fellazítjuk a halmot, így oxigénhez juthat anélkül, hogy át kellene forgatni.

11. Fontos a szellőztetés!

A téli időszakban célszerű a komposztálót szigetelni, így megtarthatjuk a hőt és elősegíthetjük a bomlási folyamatot. Szalmával vagy száraz levelekkel betakarhatjuk a tetejét, de ne tegyünk rá fedőt vagy ponyvát, és ne béleljük ki a komposzt oldalát szőnyeggel, mivel a megfelelő szellőzés elengedhetetlen a komposztálási folyamat során.

12. Jót tesz a hótakaró

Nem kell aggódnunk, ha a komposztálóra hó esik, hiszen ez kiváló szigetelőként működik a fagy ellen. Nem szükséges eltávolítani, egyszerűen várjuk meg, amíg magától elolvad. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor általában elegendő csapadék éri a komposztot, így valószínűleg egy ideig nem lesz szükség víz hozzáadására.

13. Felszívja a nedvességet

Ha a komposztot túlöntöztük, vagy sok csapadék érte, fontos, hogy a felesleges nedvességet elvezessük, és olyan magasabb szárazanyag tartalmú alapanyagokat adjunk hozzá, amelyek segítenek a felesleges nedvesség felszívódásában.

14. Hulladékból barna arany

Az érett komposzt sötét, feketés- barna színű, könnyen morzsolódik, illata a tavaszi eső áztatta földre emlékeztet. Miután elkészült, az anyagot át kell rostálni, majd a fennmaradó, még darabos részeket vissza kell tenni a ládába. Az átszitált komposztot kiválóan felhasználhatjuk a kertben, legyen szó faültetésről, dísznövények gondozásáról vagy zöldségeskert műveléséről.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!