OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.09.

Ezért vedd meg már most a nyári vetőmagot!

Itt az ideje végiggondolni, hogy az idei szezonban milyen zöldségeket és fűszernövényeket szeretnénk nevelni a kertben.

Szerző Ripost

1. Kezdődhet a vetőmag vadászat!

vetőmag
Fotó: Pexels

Itt az ideje végiggondolni, hogy az idei szezonban milyen zöldségeket és fűszernövényeket szeretnénk nevelni a kertben. A tervezés után következik a vetőmagvásárlás, ami sok kertész számára jelenthet kihívást, hiszen egy rossz választással a tavaszi ültetés akár kudarcba is fulladhat. Sipos József növényorvost kérdezte a Fanny magazin, honnan szerezzük be a magokat, és mire érdemes figyelni a vásárlás során.

2. A minőség kulcsa

Mindig megbízható helyről, szaküzletekben vagy gazdagoboltokban vásároljunk, ahol a megfelelő termékek kiválasztásához akár szaktanácsot is kérhetünk. Ismeretlen vagy bizonytalan eredetű magoknál előfordulhat, hogy a növény végül nem fejlődik rendesen, nem hoz bő termést, vagy az ültetés után hamar elhal.

3. A klíma hatása

A legtöbb üzletben hatalmas a választék. Ha sárgarépát keresünk, még azon belül is rengeteg fajtát találunk. A legjobb, ha magyar előállítóktól vásárolunk, akik kifejezetten a mi klímánkra és talajadottságainkra nemesítik ki fajtáikat. Ezenkívül jó eséllyel ellenállóak lesznek a nálunk megjelenő betegségekkel szemben is.

4. Dupla védelem

Hazánkban csak ellenőrzött és minősített, fémzárolt vetőmag kerülhet forgalomba. A hagyományos papírtasakok mellett már léteznek speciális, csíravédő csomagolású termékek, melyek hatékonyan védenek a külső nedvességtől. Így akár felbontás után is, megfelelő tárolási körülmények mellett hosszabb ideig megőrzi a vetőmag csírázóképességét.

5. Kitűnő genetika

Minden évben újabb nemesített fajták jelennek meg a kínálatban, melyek gyakran ellenállóbbak a kórokozókkal szemben, és magasabb termőképességgel rendelkeznek. Fontos azonban tudni, hogy az F1 jelzéssel ellátott hibrid vetőmagokból termő növényekről nem érdemes magokat gyűjteni, mivel azok már nem rendelkeznek ugyanazzal a kiváló tulajdonságokkal, mint a szülők.

6. Erősebb védelem

Nézzük meg, hogy a vetőmag csávázott-e. Az így kezelt vetőmag előnye, hogy vegyszeres kezelésen esett át, így a felületén lévő kórokozók és baktériumok könnyebben elpusztulnak. Ennek eredményeként a csávázott magból kifejlődő növény nagyobb eséllyel lesz egészséges és ellenálló. 

7. Csak semmi pazarlás! 

A drazsírozott vetőmagok drágábbak ugyan, de sokkal gazdaságosabb a felhasználásuk. Ezek a szemek tápanyagot és gombaölő szert tartalmazó réteggel vannak bevonva, így pontosabban lehet elvégezni a vetést. Nem szórunk ki túl sok magot egy helyre, ezért kihagyható a fáradságos egyelés, és egyenletesebb lesz a kelés.

8. Osztályozás méret szerint

Az egyenletes vetés és kelés érdekében célszerű kalibrált vetőmagokat vásárolni. Ezeket a magokat méret alapján osztályozzák, így az egységes méretnek köszönhetően a vetés pontosabb lesz, ami egyenletes csírázást és jobb növényfejlődést eredményez. Emellett tíz és húsz százalék közötti megtakarítást lehet elérni a hagyományos vetőmagokhoz képest.

9. Minőségét megőrzi

Vásárlás előtt ellenőrizzük a vetőmagok szavatossági idejét! Érdemes évente frisset vásárolni, különösen például petrezselyem, paszternák és hagymafélék magjából, mivel ezek gyorsan elveszítik csírázóképességüket. Az olajtartalmú magvak, például a tökfélék könnyen avasodhatnak, így érdemes ezeket is minél hamarabb elvetni. A zeller, répa, cékla, paradicsom, retekfélék magja akár évekig megőrzi csírázóképességét. A paprika, paradicsom, borsó, bab és fejes saláta 4-5 évig is megőrizheti csírázóképességét, a görögdinnye, a sárgadinnye és az uborka pedig akár 8 évig is csíraképes marad. Legtovább a bab és a káposztafélék magja áll el.

10. Minden szem számít

Még vásárlás előtt számoljuk ki, hogy a kertünkben mennyi magra lenne szükségünk, és melyik kiszereléssel járunk jobban. Egy tasak mag általában 1-2 négyzetméter terület bevetéséhez elegendő. Ha a csomagoláson csak a súlyát tüntetik fel, magkatalógusból kikereshetjük, hogy 1g mag hány szemnek felel meg.

11. Számít a távolság!

A csomagoláson piktogramok jelölik, hogy a vetőmagot milyen sor- és tőtávolságban kell vetni. Sem a túl sűrű, sem a túl ritka vetés nem gazdaságos: a sűrű vetést később egyelni kell, míg a ritka vetéssel nem használjuk ki a rendelkezésünkre álló lehetőségeket. A vetés mélységére is ügyeljünk: a kelleténél mélyebbre vetett magok nehezen és lassabban kelnek ki, a sekélyen vetettek pedig átmeneti szárazságtól szenvedhetnek.

12. Szalagot a földre

Hiába ügyelünk vetéskor az egyenletességre, az apró kis magvak a méretük miatt könnyen egy csomóba szóródnak. A sárgarépa, petrezselyem, de több virágmagok, például a petúnia, bársonyvirág esetében is érdemes kipróbálni a vetőmagszalagot, így vetéskor a magok egyenletes távolságra kerülnek, és nincs gondunk a ritkításra sem. Cserépbe inkább vetőkorongot használjuk, és itt is ügyeljünk a megfelelő vízellátás biztosítására.

13. Zárjuk le légmentesen

Ügyeljünk arra, hogy a magokat megfelelően tároljuk, hogy hosszú távon megőrizzék minőségüket. Miután felbontottuk a csomagolást, légmentesen zárjuk le, majd egy nagy, légmentesen záródó műanyag dobozban is tárolhatjuk. Ezután tegyük száraz, hűvös helyre, például egy kamrában lévő szekrénybe.

14. Próba szerencse

Felhasználás előtt rendszeresen ellenőrizzük a készletet, és távolítsuk el azokat, amelyeknek lejárt a szavatossága, vagy amelyekkel kapcsolatban a legkisebb kételyünk is felmerül. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a mag kikel-e, végezzünk el egy próbacsíráztatást még a vetés előtt.

(FANNY)

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

OTTHONKA

Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

OTTHONKA

Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!