Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2020.02.19.

Novák Katalin: Európa ne legyen az üres bölcsők kontinense

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Brüsszelben a fiatalok felnőtté válásáról szóló nemzetközi konferencia előtt tartott sajtótájékoztatót.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy korunk demográfiai kihívásaira csak a gyermekek születése jelenti a megoldást. Úgy látja, hogy a fiatalok általában vágynak családra, sőt többször nagycsaládra is, ezért nagyon fontos, hogy a fiatalok annyi gyermeket tudjanak vállalni, amennyire csak vágynak.

Kiemelte: még mindig nagy különbség van a kívánt és a vállalt gyermekek száma között, nemcsak Magyarországon, de egész Európában is. Az államtitkár aláhúzta, hogy a magyar kormány nem rábeszélni, vagy akár ösztönözni akarja a fiatalokat gyerekvállalásra, hanem egyszerűen csak meg akarja adni neki a lehetőséget a családalapításra.

Novák Katalin brüsszeli látogatása során találkozott Suica Dubravka demográfiáért és demokráciáért felelős biztossal is. A találkozón szó esett arról, hogy Európában nagyon alacsony a termékenységi ráta, és a társadalom elöregszik. Hangsúlyozta, hogy a kérdést uniós szinten is kezelni kell, azonban a demográfiai növekedés beindításához elsősorban „a tagállamok belső erőforrásait kell mobilizálni”

„A demográfiai kihívást több módon meg lehet közelíteni. Magyarország tartja magát ahhoz, hogy a migráció nem megoldás erre. Ugyanakkor el kell fogadni, hogy néhány tagállam nem ezt a megoldást választja”

(Fotó: MTI)

Nagyon fontos, hogy európai szinten tárgyaljunk erről a kérdésről, viszont ez nem jelenti, hogy az egységes európai megoldás a legmegfelelőbb. Nem szabad hagyni, hogy Európa az üres bölcsők kontinensévé váljon. A fiataloknak joguk van a családalapításra és ehhez minden segítséget meg kell adni nekik – tette hozzá.

Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő, a rendezvény főszervezője, elmondta, hogy Európa jövője a fiatalok kezében van, éppen ezért a döntéshozók érdeke, hogy meghallgassák és támogassák őket. Nagyon fontos hogy a fiataloknak kiszámíthatóbb jövőképe legyen – hangsúlyozta. Hozzátette: Fontos, hogy uniós szinten figyelem irányuljon a családközpontú gondolkodásra. Ezt hitelesen csak a fiatalok bevonásával lehet elérni.

Gál Kinga, a Fidesz képviselője elmondta: „Néggyermekes ifjú édesanyjaként tapasztalom, hogy a fiatalabb generáció folyamatos átmeneti periódusokkal küzd: iskolából egyetemre, egyetemről munkahelyre, karrierből családalapításba. Ezek az átmenetek csak akkor lehetnek sikeresek, ha az egyén megfelelő támogatást kap családjától, közösségétől és a kormányzattól ahhoz, hogy ne kelljen végül választania a munka és a család között.”

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin elmondta, hogy a családalapításhoz manapság nehéz döntéseket kell hozni. A társadalomnak melléjük kell állnia, és átsegítenie őket a különböző életszakaszokon.

Az Európai Parlamentben tartott konferencián 15 ország fiataljai mellett a többi között részt vettek európai parlamenti képviselők, kormányzati szereplők, az Európai Bizottság, valamint család- és ifjúságpolitikával foglalkozó szervezetek szakemberei.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

borsonline.hu

Az egész ország riasztást kapott, ekkor csap le a brutális vihar

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

mandiner.hu

Új felmérés: fej-fej mellett áll Magyar Péter pártja és Gyurcsányék szövetsége

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér