Létrehozva: 2020.07.23.

Újabb olasz migránstáborokban ütötte fel a fejét a járvány

Tömegesen érkeznek a tengeren és a balkáni útvonal felől a migránsok Olaszországba. És az illegális bevándorlók között egyre több a koronavírusos. Járványügyi gócpont alakult ki már Szicíliában, dél-olaszországban és a szlovén határ közelében is.

Tizennégy hajó kötött ki Lampedusa szigetén kevesebb mint tizenkét óra leforgása alatt, a dél-olaszországi sziget kedden ismét teljesen megtelt illegális bevándorlókkal, egy nappal azt követően, hogy a belügyminiszter megoldást ígért az érkezések miatti egészségügyi helyzetre.

Kedd reggeltől estig 243 ember érkezett a szigetre. Több hajónak a parti őrség nyújtott segítséget. Utolsóként négy kisebb hajót kísértek a nyílt tengerről a parthoz, amelyeken több mint hetven tunéziai utazott.

Lampedusa kevesebb mint százfős regisztrációs központjában a korábban érkezettekkel együtt 280-an vannak.

Luciana Lamorgese belügyminiszter hétfőn látogatott a szigetre, amelyre július elsejétől több mint ezernégyszáz ember érkezett. A belügyi tárca vezetője minél gyorsabb megoldást ígért Salvatore Martello polgármesternek, aki vészhelyzet kinyilvánítását sürgette a szünet nélküli migráció és az abból következő egészségügyi helyzet miatt. Hétfőn kevesebb mint százan voltak a szigeten, mivel a korábban érkezettek többségét már Szicíliába és Olaszország más térségeibe vitték.

A dél-olaszországi Basilicata tartományba áthelyezett mintegy ötven emberből harminchatan koronavírus-pozitívnak bizonyultak kedden. Bangladesi férfiakról van szó, akik Líbiából indulva július 11-én érkeztek meg Lampedusára, majd onnan a szicíliai Agrigentóba, négy nappal később pedig autóbusszal Basilicatába szállították és ott tesztelték őket. Korábban a fertőzöttnek bizonyult embereket a szicíliai partoknál felállított karanténhajón helyezték el, valamint egy római katonai kórház területén.

Karantén alá helyezték az észak-olaszországi Udine városában található Cavarzerani-kaszárnyát, ahol mintegy ötszáz menedékkérőt szállásoltak el. Közülük három fertőzöttet szűrtek ki, ezt követően a város polgármestere, Pietro Fontanini tizennégy napra elrendelte a katonai létesítmény teljes lezárását. A kedd reggel életbe lépett vesztegzár miatt a kaszárnyát napi huszonnégy órában katonák őrzik. A laktanyában elszállásolt bevándorlók a balkáni útvonalon érkeztek Olaszországba.

A határ menti Friuli-Venezia Giulia tartomány hatóságai az utóbbi két hónap alatt több mint ezer embert tartóztattak fel, akik az olasz-szlovén határövezeten keresztül érkeztek. Az egész 2018-as évben ezerötszázan érkeztek, tavaly valamivel több mint háromezren.

Mint fentebb írtuk, a koronavírus-járvány által mindeddig nem érintett dél-olaszországi Basilicata tartomány egyik migránsközpontja gócponttá vált az újonnan érkezett bangladesi bevándorlók miatt. A Potenzában található Hotel Viktoriában kialakított befogadóközpont lakói között 36 új fertőzöttet regisztráltak, de becslések szerint a fertőzöttek száma ennél is magasabb.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga elnöke azzal vádolta meg a baloldali kormányt, hogy veszélybe sodorja Olaszországot. „Basilicata immár nem Covid-mentes tartomány. Az olaszokat hónapokon keresztül karanténba zárták, mindeközben a megfertőzött illegális bevándorlók szabadon köthetnek ki” – mutatott rá a volt belügyminiszter.

Salvini a feltartóztathatatlan migrációs hullámmal kapcsolatban a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy Olaszország kormánya vagy alkalmatlan, vagy az embercsempészet tudatos bűnrészese.

„Meggyőződésem, hogy őrültek ülnek a kormányban” – mondta a bevándorlásellenes szenátor.

 

A Honvédség megvédi a magyar határokat Hasonló a helyzet most is, mint a nándorfehérvári diadal idején; a keresztény Európát most is a közép-európai nemzeteknek kell megvédeniük – nyilatkozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán a közmédiának. Németh Szilárd a nándorfehérvári diadal emléknapján, a budai Várban tartott megemlékezés után nyilatkozva azt hangsúlyozta: ez a diadal abban az időben is egy világraszóló győzelem volt. „Nemcsak Magyarországot védtük meg, hanem egész Európát, az egész keresztény Európát” – emelte ki az államtitkár. Erre emlékeztet a déli harangszó is, hiszen addig nem volt ilyen jelentős méretű győzelem az oszmán sereg felett. Ez volt az első, 1456. július 22-én. Úgy értékelt, ez a győzelem a népek, nemzetek összefogásáról, a példaértékű hazaszeretetről, a keresztény kultúra védelmének fontosságáról szól. Kitért arra is, hogy most is hasonló a helyzet, mert most is meg kell védeni a keresztény Európát. A bevándorlást mindenképpen meg kell állítani, mert „csak így védhetjük meg európaiságunkat, az európai kultúrát” – szögezte le, hozzátéve: „csak így szolgálhatjuk az emberek biztonságát”. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a Magyar Honvédség teljes képességével védi a határokat. A legmodernebb technikát is bevetették: azokat a H145M típusú helikoptereket használják felderítésre, amelyek tavaly és idén érkeztek a Magyar Honvédséghez. Kiemelte: mióta a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések időszaka véget ért, egyre nagyobb a migrációs nyomás a magyar határon. Ebben az évben 15 ezer embert fogtak el. Az év elején még átlagosan napi 50 volt az elfogások száma, majd lecsökkent, most viszont már 70-80. Németh Szilárd felhívta a figyelmet, hogy már nem csak a bevándorlás és a terrorizmus jár „kéz a kézben”, hanem a bevándorlás és a koronavírus-járvány is. Így már nem csak közbiztonsági és terrorizmus elleni intézkedésről, hanem a járványügyi helyzetről is szó van. Azt mondta: a migránsok, akiket az embercsempészek, ngo-k segítenek, akiket „meghívnak a brüsszeli és a hazai baloldali szereplők”, olyan területekről érkeznek, amelyek a leginkább fertőzöttnek számítanak, gócpontok. Az államtitkár azt mondta: a koronavírus-járvány elleni védekezésben „győztesnek tekinthetjük magunkat”, de a veszély nem múlt el. Németh Szilárd kiemelte: az illegális migráció is fokozza a veszélyt, ezért arra kéri az embereket, hogy a nemzeti konzultációban fejtsék ki a véleményüket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

Nincs kegyelem: zivatar, eső, felhőszakadás – 15 vármegyére adtak ki riasztást

mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott