Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2020.08.05.

Bejrúti robbanás: újabb menekülthullám indulhat el Európa felé

Egy, a bejrútihoz hasonló tragédia egy jól működő országot is válságba taszíthatott volna, Libanon azonban már régóta az államcsőd szélén van. Egymillió menekült él az országban, folyamatosak voltak a kormány elleni tüntetések.

A közel-keleti országban az államadósság mértéke eléri a bruttó hazai termék (GDP) 170 százalékát, miközben a munkanélküliség, a szegénység és az infláció emelkedik. Bejrút március elején fizetésképtelenséget jelentett. A kormány tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az összeomlás elkerülése végett, de eddig nem léptette életbe a külföldi hitelezők által elvárt szerkezeti reformokat.

Hétfőn is tüntettek a kormány ellen, jószerével polgárháborús állapotok voltak az országban.

A robbanást megelőző napon Naszif Hitti libanoni külügyminiszter lemondott tisztségéről, mondván, a kormánynak nincs egyértelmű elképzelése Libanon jövőjéről, és hiányzik belőle a valódi hajlandóság a nemzetközi közösség által követelt szerkezeti reformok életbe léptetésére. Figyelmeztetett: Libanon megindult egy lejtőn, aminek a vége az lehet, hogy „bukott állammá” válik. Hitti biztatta politikustársait, hogy fogjanak össze a nemzet érdekében. „Különben a hajó elsüllyed, és mindenkit magával ránt a mélybe” – tette hozzá.

Egy nappal a baljós szavak után pedig bekövetkezett a kikötői robbanás. Ez ügyben egyelőre a felelősek keresése zajlik. Az nagy valószínűséggel állítható, hogy aki ilyen mennyiségű potenciális robbanóanyag tárolását engedélyezte egy nagyvárosban, az elképesztően nagyot hibázott.

A robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg, a romba dőlt házak és infrastruktúra helyreállítására pedig jelenleg egészen bizonyosan nincs fedezet. 250 ezren veszítették el otthonukat. Jogosan mondható: Libanonnak életmentő segítségre van szüksége.

Az ország súlyos helyzetének egyik okozója, hogy Libanonban a Szíria válság kirobbanása óta mintegy egymillió menekült érkezett, a lakosság 30 százaléka nem libanoni állampolgár, a családok jelentős része egyik napról a másikra él.

Jan Kubis, Szlovákia korábbi külügyminisztere, az ENSZ jelenlegi Libanonért felelős különleges koordinátora februárban már arra figyelmeztetett, újabb migrációs hullám indulhat meg Európa irányába, ha nem sikerül megoldani a Libanonban kialakult polgárháborús helyzetet.

És ha ez nem volna elég, Libanon és Izrael között permanens háborús feszültség van. Egy hete a libanoni miniszterelnök azzal vádolta meg Izraelt, hogy megsértette azt a 2006. évi ENSZ-határozatot, amely tűzszünetre szólította fel az izraeli hadsereget és a Hezbollah libanoni síita szervezetet akkori háborújuk miatt. Most, a robbanás után, Izrael a feszültség ellenére humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak, és több izraeli kórház is jelentkezett sebesültek ellátására.

Folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások, a segélyfelajánlások a libanoni kormányhoz, de az ország kilátásai nem túl biztatóak.

 

A NASA is használja az ammónium-nitrátot

A robbanások okát még nem tudni pontosan. A jelek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második pedig azért lett rendkívüli erejű, mert nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonnányi ammónium-nitrát robbant be, amelyet hat éve kobozott el, és azóta egy kikötői raktárban tárolt a vámhivatal. A bejrúti kormányzó szerint 2014-ben készült egy biztonsági jelentés, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosban robbanás következhet be, mert helytelenül tárolnak rendkívül robbanékony anyagokat. Az ammónium-nitrát vízben jól oldódó só, műtrágya és robbanószerkezetek készítésére is használják. Emlékezetes, hogy Timothy McVeigh 2,2 tonna ammónium-nitráttal robbantotta fel 1995 áprilisában az egyesült államokbeli Oklahomában a szövetségi irodaházat. A terrortámadásban 168 ember halt meg. Mint rakéta-hajtóanyagot az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is teszteli az ammónium-nitrátot. A hidroxil ammónium-nitráttal gyorsabb a hajtóműfeltöltés és 50%-kal nagyobb teljesítmény érhető el.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter még a vonaton is fél, testőrök védik a semmitől

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

life.hu

"Megszakad a szívem, a poklot éli meg Katalin és Vilmos" - nyilatkozta a család ruhatervezője

mandiner.hu

Simán győzött, és még picit reménykedhet a Liverpool

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér