Létrehozva: 2021.07.22.

Amerikai katasztrófa: Az észak-kaliforniai tüzek átterjedtek Nevada állam területére

Sorra ürítik ki a településeket, tízezer-szám evakuálják az embereket Amerikában. A Kalifornia északi vidékein pusztító tüzek átterjedtek a szomszédos Nevada állam területére, mindazonáltal Oregon déli részén a kedvezőbb időjárás segíti a nyugati parton jelenleg pusztító legnagyobb tűzfészek oltását.

Az AP amerikai hírügynökség csütörtöki jelentése szerint az Egyesült Államokban jelenleg az oregoni Beatty település közelében tomboló tűzvész a legnagyobb: több mint 1600 négyzetkilométeren pusztít. A hatóságok azonban közölték, hogy a gyengébb széllökések és az enyhülő időjárás segíti az oltást. A tűz ezenkívül olyan vidékre is átterjedt, amely az egyik korábbi tűzvészben már a lángok martaléka lett, így a hatóságok abban bíznak, hogy a táptalaj hiánya csökkentheti a tűz terjedését.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekvő Oregon állam déli, ritkán lakott területén villámlás következtében lobbantak fel a lángok. A tűz naponta átlagosan mintegy hat kilométerrel terjed az erős szél és a száraz időjárás miatt. A tűzoltóknak tíz, egymást követő napon kellett visszahúzódniuk a lángoktól, miközben azok fakoronáról fakoronára terjedtek, fatörzseket robbantottak szét, s a parázsok miatt újabb tűzfészkek alakultak ki. Sok helyütt a változó erejű széllökések és a villámlások nehezítik a lángok megfékezését. Eddig a katasztrófa sújtotta terület mintegy harmadán sikerült eloltani a lángokat. Az oltásban több mint 2200 ember vesz részt.

A vidékről a hatóságok korábban legalább 2000 házból költöztették ki az ott élőket, s a tűzvész még további mintegy 5000 otthont fenyeget. Halálesetekről eddig nem érkezett jelentés.

A nevadai Tahoe-tótól délre pusztító tűzben több mint 176 négyzetkilométer erdőterület égett le. A tűz itt több mint két hete lobbant fel, és egyike annak a közel kéttucatnyi tűzesetnek, amelyet villámcsapások okoztak.

Eközben több mint 1200 tűzoltó próbálja megfékezni a Nevadával határos kaliforniai Alpine megyében tomboló lángokat, amelyek eddig legalább tíz épületet semmisítettek meg. Az AP szerint a tűzoltók óránként 14 mérföldes (több mint 22 kilométeres) sebességű széllökésekkel és 32 Celsius fokot megközelítő hőmérséklettel számoltak csütörtökön.

Számos településen kötelező evakuálást rendeltek el, a hatóságok pedig sok helyütt – köztük a nevadai Douglas megyében is – arra kérték a lakosokat, hogy önként hagyják el otthonaikat. A nevadai Gardnerville városában evakuációs központot állítottak fel.

Oregon állam mindeközben szerdán betiltotta a tűzgyújtást az állam kezelésében lévő területeken.

A tűz nyomában keletkező füst- és hamufelhő akár 10 kilométeres magasságba is felemelkedhetett, s a tűzfészkek több mint 4000 kilométerre is érzékeltették hatásukat. A keleti part egyes részein figyelmeztetést adtak ki a levegő minősége miatt. Az erős széllökések a füstöt Kalifornia, Oregon, Montana és más tagállamok felől az Egyesült Államok másik partvidékére sodorták, füstköd jelent meg a keleti parti New York, New Jersey és Pennsylvania felett is. A szívbetegségekkel, asztmával és egyéb egészségi problémákkal küzdő lakosoknak azt javasolták, hogy lehetőség szerint ne hagyják el otthonaikat.

A szakemberek szerint az éghajlatváltozáshoz köthető rendkívüli szárazság és hőhullámok megnehezítik az erdőtüzek oltását. A klímaváltozás miatt a nyugati parton sokkal melegebb és szárazabb lett az időjárás az elmúlt 30 évben, a jelenség miatt pedig az időjárás még szélsőségesebb, a bozóttüzek pedig a jövőben még gyakoribbak és pusztítóbbak lesznek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél